Atsakas pasityčiojusiems policininkams: „Neįtikinote!“

Perskaičiau nuostabų straipsnį „Vairuotoja neatsigauna nuo kelių patrulio ir psichiatrės patyčių“, kuris man sukėlė juoką per ašaras. Esu psichologas-praktikantas, dar tik mokausi šio žmogaus proto ir sielos pažinimo meno. Tačiau net dabar, būdamas nekompetetingas, galiu teigti, jog policininkų išvados dėl vartotų psichotropinių medžiagų yra nepagrįstos, neteisingos, ne – kvailos. O kodėl?

Policijos atstovų kalbos, kodėl ir kaip reikia tikrinti įtartinai atrodantį žmogų, neįtikino.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Policijos atstovų kalbos, kodėl ir kaip reikia tikrinti įtartinai atrodantį žmogų, neįtikino.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius

Feb 25, 2014, 9:44 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 11:21 PM

Na, visų pirma, taip, toks policininkų darbas – tikrinti keleivius, atsižvelgti į visas smulkmenas. Argi maža tų narkomanų, girtuoklių? Jų vieta tikrai ne už vairo! Be abejonės, džiugu, jog mūsų gerovės sergėtojai stengiasi apsaugoti kiekvieną, bet ar tas jų „sergėjimas“ neperžengia ribų?

Manau, kiekvienas suprastų, jog tokioje situacijoje, kai nerandi dokumentų, pasimestų kiekvienas. Aš asmeniškai labai susinervinu, jei kaimynai praneša apie atidarytą langą prieš lietų, o čia asmens dokumentai... Tai daug rimčiau. Labiausiai prajuokino Policijos departamento atstovo pasisakymas: „Išlipusi iš automobilio, vairuotoja svirduliuoja, jos kalba nerišli, akių vyzdžiai susitraukę“. O ar galima tokioje situacijoje kalbėti aiškiai ir užtikrintai net rišliai?

Yra daug žmonių pasaulyje, visi skirtingi: vieni kalba greitai, kiti vos žodį pralemena. Įsivaizduokime moterį, kuri verda sriubą ir pastebi, kad trūksta petražolių. Ji ieško žalumynų šaldymo kameroje, šaldytuve – nėra. Staiga prieina sūnus ir pradeda pasakoti apie žalumynų naudą, klausia, kur krapai. Ar didelė tikimybė, jog moteris greitai sugebės atsakyti į visus klausimus? Turbūt ne, juk ji ir taip pakankamai užimta.

Na, o dabar apie „svirduliavimą“. Straipsnio autorė pati ne kartą teigė, kad labai jaudinosi, o kas nesijaudintų? Kojų svirduliavimas gali būti nuo elementaraus jaudulio, nerimo. O gal ji buvo su aukštakulniais? Žinote gi, sunkoka vaikščioti po to, kai ilgą laiką buvai „prilipęs“ prie kėdės. Išvada „svirduliavo“ nieko neįrodo, juolab, alkotesteris neparodė teigiamų rezultatų.

O ką galima pasakyti dėl akių? Jūsų žiniai, mokslininkai teigia, jog vyzdžiai išsiplečia naudojant amfetaminą ir LSD, nuo alkoholio susitraukia. Be to, susitraukę vyzdžiai gali reikšti pasibjaurėjimą, įdomumo stoką (būtent tai jausčiau aš, jei bendraučiau su storžieviais žmonėmis).

Galiausiai, pralinksmino citata: „O pabaigai, pagalvokime, kas galėjo atsitikti, jei moteris, pavyzdžiui, netyčia būtų užsnūdusi už 124 km/val. greičiu skriejančio automobilio vairo?“ Taip, tiesa, kad susiaurėję vyzdžiai gali reikšti ir nuovargį, tačiau ar mieguistumą keliančios tabletės, tokio mažo kiekio, gali sukelti milžinišką mieguistumą? Taip, kiekvieno organizmas kitoks: vieni užmiega, kiti ir lambadą gali sušokti, visgi ar moteris, lėkdama tokiu greičiu, galėtų užmigti? Aš atsisakau tikėti tokia teorija, bet mūsų policija juk geriau žino. Svarbu „prisikabinti“, o apie atsiprašymus ir neproduktyviai panaudotą laiką galima pamiršti.

Rašau tai ne dėl to, kad siekiu kažką įrodyti ar pasinerti į kritiką. Tiesiog visai neseniai mane apkaltino vartojus alkoholį, nors alkotesteris nieko nerodė. Sakė, kvapas nekoks automobilio salone ir atrodau gerokai apgirtęs. Reikėjo įrodinėti savo nekaltumą atliekant lengvus testukus. Po to paleido. Žinoma, be atsiprašinėjimų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.