Kyšiams - ne: kodėl aš nesijaučiu skolinga medikams

Noriu visiems papasakoti apie situaciją vienos didžiausių Vilniaus poliklinikų psichikos sveikatos centre. Visi šio centro psichiatrai, bendradarbiaudami su šeimos gydytojais, kyšio pagalba sudaro sąlygas gauti invalidumo grupę arba slaugą: susimokėjus tam tikrą sumą (500-1500 Lt) psichiatras sufalsifikuoja psichikos testų rezultatus, padeda dokumentams „praeiti“ per šeimos gydytoją iki komisijos, kuri sprendžia skyrimo klausimą ir pataria, kaip „ligoniui“ elgtis prieš komisiją, kad jam būtų skirta pašalpa.

Kad ir kaip būtų gaila, bet dėl sistemos korumpuotumo kaltas ne tik tas, kuris ima, bet ir tas, kuris duoda.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Kad ir kaip būtų gaila, bet dėl sistemos korumpuotumo kaltas ne tik tas, kuris ima, bet ir tas, kuris duoda.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2014, 11:34 AM, atnaujinta Jan 15, 2019, 11:05 AM

Negana to, nesusimokėjusiems ligoniams nebėra jokių galimybių gauti invalidumo grupės ar slaugos, net jeigu ji jiems iš tikrųjų priklauso dėl jų sveikatos būklės. Esu girdėjusi, jog ligoniams, kurie dar neturi pinigų kyšiui, kartais leidžiama „atnešti“ gydytojams savo pirmąją gautą pašalpą. Visą „laimikį“ psichiatras ir šeimos gydytojas pasidalina po lygiai.

Psichiatrai parduoda ir su šeimos gydytoju nesusijusias paslaugas. Atitinkamai susimokėjus galima gauti bet ką: nuo vizito be eilės, recepto bet kokiems paciento pageidaujamiems vaistams iki pažymos ginklui, vairavimui ar darbui, akademinių atostogų ar ligos istorijos kortelės „paredagavimo“. Kainos svyruoja nuo 20 iki 1000 Lt. Nesusipratėliams gydytojas mandagiai užrašo sumą ant lapelio ir padeda užverstą ant stalo. Žinant kasdienius pacientų srautus galima nesunkiai suprasti, kad tokiu būdu psichiatrai prie atlyginimo nelegaliai prisiduria ne dvigubai ir ne trigubai didesnes sumas.

Manau, kad didelis laimėjimas prieš korupciją yra elektroninė ligos istorija, apsunkinanti nelegalų jos redagavimą. Deja, neradau informacijos, ar elektroninė ligos istorija padės kovoti su neteisėtai išduodamomis pažymomis. Be to, ši sistema veikia dar tik nedidelėje dalyje visų gydymo įstaigų, tačiau Sveikatos apsaugos ministerija žada greitai prie sistemos prijungti ir likusias įstaigas, tad man tai išties panašu į vilties suteikiantį žingsnį į priekį.

Receptų problemą turėtų išspręsti 2014 m. pabaigoje žadama įvesti sistema „E. receptas“. Poliklinikose vagystės iš gydytojų kabinetų – kasdienis nutikimas. Dingstantys antspaudai ar kompensuojamų vaistų lipdukai įrodo dabartinės sistemos nepatikimumą. Jeigu gydytojai ir vaistininkai turėtų priėjimą prie elektroninės receptų sistemos, vaistininkai galėtų internetu patikrinti recepto tikrumą, o gydytojų piktnaudžiavimą receptų išrašymu būtų daug paprasčiau kontroliuoti, jeigu jie visi būtų prieinami tikrintojams vienoje duomenų bazėje.

Nors su korupcijos mažinimu pasistūmėjome išties nemažai, kol kas negirdėjau apie sprendimą neteisėtam pašalpų skyrimui. Mano nuomone, reikėtų visų pašalpų skyrimą patikėti vienai nepriklausomai institucijai, kaip yra daugelyje kitų Europos šalių, pavyzdžiui, Airijoje, Danijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje ir t. t. Taip žmonės, negalintys gauti jiems teisėtai priklausančių pašalpų dėl korupcijos, vėl prie jų atgautų priėjimą, o valstybė būtų garantuota, jog šelpia tik tuos žmones, kuriems tikrai to reikia. Be abejo, nudžiugau sužinojusi, jog valstybės institucijos informuotos apie neteisėtai skirtas pašalpas ir jų gavėjai aktyviai peržiūrimi.

Kad ir kaip būtų gaila, bet dėl sistemos korumpuotumo kaltas ne tik tas, kuris ima, bet ir tas, kuris duoda. Realybė tokia, jog patys esame ne mažiau atsakingi už dabartinę situaciją ligoninėse, kai be „vokelio“ gydytojas atsisako operuoti ar nesišypso seselės. Reikėtų suvokti, kad visiškai nėra reikalo jaustis skolingam, jeigu gydytojams nieko nedavėte. Už jūsų gydymo paslaugą valstybė moka gydytojams atlyginimus – kad ir kokie jie būtų, vis dėl to jūsų gydytojas, pasirašydamas darbo sutartį su ligonine, su šiuo darbo užmokesčiu sutiko, ir dabar neturi jokios teisės iš jūsų kažko reikalauti.

Ne visi dirba iš pašaukimo: jei šis gydytojas jums nesišypso, pereikite pas kitą, bet nepulkite kimšti jo kišenių pinigais. Blogam gydytojui parašykite blogą atsiliepimą internete, o geram – malonų. Jei labai norite atsidėkoti gydytojui už jo rūpestį, atneškite jam gėlių, apkabinkite ir pasakykite nuoširdų „ačiū“, o jeigu jis atsisėda prie jūsų atvira kišene – paskambinkite į STT.

Valstybė neišgali pastatyti policininko prie kiekvieno gydytojo – jai lieka tik pasitikėti neabejingais Lietuvai žmonėmis.

Norėjau šiuo straipsniu nuraminti žmones, kurie baiminasi, jog korupcija medicinoje išsikerojusi nebekontroliuojamai ir greitai pasieks naujas aukštumas. Šviesus rytojus jau nebetoli, bet tik nuo mūsų priklauso, koks šviesus jis bus. Taip pat norėčiau padėkoti geriems žmonėms Sveikatos apsaugos ministerijoje, kurie dirba, kad mums visiems Lietuvoje būtų geriau.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.