55 metų ir be darbo: ar aš dar kam nors įdomi?

Noriu pasidalinti savo mintimis apie diskriminaciją Lietuvoje dėl įsidarbinimo. Būnant vyresniam nei 50 metų tai padaryti civilizuotai, be melo, suktybių, be pažinčių, be priverstinio verslininkų sumanumo rinkti pinigus, dėl įstatyminių spragų Lietuvoje, paprasčiausiai neįmanoma.

55-erių moteris jau 5 metus siuntinėja savo gyvenimo aprašymą, bet darbo niekas nesiūlo.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
55-erių moteris jau 5 metus siuntinėja savo gyvenimo aprašymą, bet darbo niekas nesiūlo.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jolanta Zablockienė

Feb 27, 2014, 9:13 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:48 PM

Esu 55 metų moteriškė su senoviniu aukštuoju išsilavinimu, baigusi dar VVU, normali, energinga, su didžiuliu įdirbiu prekybos ir muitinės paslaugų sferoje. Jau penkeri metai siuntinėju per įvairias įdarbinimo agentūras ir kas dieną po 2-4 CV įvairiems darbdaviams tam, kad patekčiau ar bent jau kandidatuočiau nors į kažkokias pareigas ar bent kiek rimčiau kvalifikuotus darbus. Ir nieko - tyla.

Tik praėjusią savaitę išsiaiškinau, kad tuos visus kandidatavimus siunčiu ne darbdaviui tiesiogiai, bet pirmoje eilėje - į įdarbinimo agentūrą, kuri niekur toliau nepraleidžia tavo CV, nes už tai nesi paprasčiausiai susimokėjęs. Agentūros visada turi pasiteisinimą, kad neatitikai kvalifikacinių reikalavimų. Elgiamasi visai paprastai: agentūra patikrina tavo amžių ir paprasčiausiai atmeta anketą iškart, nė neskaitę CV teksto žemiau.

Per 5 metus negavau nė vieno darbo pasiūlymo, išskyrus tuos atvejus, kai dar papildomai informaciją apie save išsiuntinėjau kompanijoms tiesiogiai, bet čia jau kita kalba. Taigi tarp visų įdarbinimo kompanijų gyvena didžiausias melas, pinigų rinkimas ir diskriminacija, kurią kiekvienas gali patirti sau už nugaros nė nesuprasdamas, kad elgiasi netinkamai su kompiuterine programa.

O kodėl? Ogi dėl to, kad vyresniame amžiuje, tikrai ne stebuklas neturėti pakankamo informacijos kiekio apie tai, kaip gi veikia kompiuterinės programos ir kad vyresnio amžiaus žmonėms yra sudėtingiau susiorentuoti kompiuterinių programų subtilybėse. Esu įsitikinusi, kad šimtai vyresnio amžiaus žmonių patiria tą patį kiekvieną dieną nė neįtardami, kaip veikia tokios kompiuterinės programos.

Garantuoju, kad įdarbinimo centrai ir agentūros dar turi užsidėję atmetantį informacijos išrūšiavimą pagal gimimo datą, kad patiems netektų vargintis, skaitinėjant įvairias rašliavas apie norinčių kandidatuoti darbinius patyrimus. Bet kuriai agentūrai nuo pasiūlytų ir įdarbintų kandidatų auga kompanijos prestižas ir apmokėjimai, o bedarbių, taupančių pinigėlius, bedarbystės amžiuje visuomet užtenka, taigi šimtai vyresniųjų lieka už borto.

Aš kažkaip išgyvenu, išlaiko vyras, bet gal Lietuvoje jau vertėtų priimti įstatymą, kuris draustų įdarbinimo kompanijoms reikalauti gimimo datos nurodymo, pildant CV langelius? Šiuo metu programos sudarytos taip, kad nebegali pildyti toliau savo CV blanko, jei kompiuteryje palieki neužpildytą gimimo datos langelį. Tai siaubingas žmogaus teisių pažeidimas, kuris Lietuvoje tebėra toleruojamas - tai elementari diskriminacija. Laikas valstybės valdininkams priimti kažkokį potvarkį, kaip kad yra ir Amerikoje ir kitose civilizuotose šalyse, kad įdarbinimo agentūros vadovautųsi informacija apie norinčio dirbti asmens sukauptą darbo patyrimą ir išsilavinimą, o ne apie jo gimimo datą ir nuotrauką. Gal tuomet įsigalėtų nors kažkokia įsidarbinimo lygybė tarp jaunų ir vyresnio amžiaus žmonių?

O, kad jau priėmė Lietuvoje įstatymą, verčiantį moteris dirbti ir klimakterinio periodo metu, ir po jo (įdomu kur žiūri Sveikatos ministerija), t.y., iki 65 metų amžiaus, tai malonėkite tuos žmones ir apginti įstatymiškai, bent jau šitoje vietoje. 10 metų iki pensijos nuo, pavyzdžiui, 55-erių, tikrai didelis laiko tarpas, o apsiauti ir pavalgyti norisi.

Valytojų Lietuvoje su aukštuoju išsilavinimu tikrai jau per daug, o sukauptą patirtį perduoti civilizuotai, be pažeminimų trukdo kultūros stoka ir elementarių, ginančių žmogų įstatymų nebuvimas. Suprantu, kad jauniems priklauso ateitis, bet šitaip elgtis su vyresniais žmonėmis negražu ir negarbinga, galų gale patys valdininkai kada nors pasens, o kaip tada?

Sutvarkius tokius įstatymus, gal pasikeistų įsidarbinimo pagal amžiaus grupes procentas, ir valstybinių pašalpų išmokos sumažėtų. Valstybė sutaupytų, jei darbdaviai turėtų galimybę kalbėtis su įvairių amžiaus grupių specialistais tiesiogiai, pagal paties darbdavio iškeltus kandidatui reikalavimus, nes šiuo metu jiems į pokalbį yra siunčiami 2-3 kandidatai tik jaunesni, su gražiai, ir itin gromatnai (už pataisymus susimoka agentūrai ir tada tampa tinkamais kandidatais), įvairiomis kalbomis, surašytomis CV. Darbdaviai su reikiama patirtimi darbuotojo taip ir neranda, o priėmę jauną, be patirties specialistą švaisto įvairiems apmokymams sunkiai sukauptus pinigus.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.