Kodėl darbdaviai nenori bendradarbiauti su Darbo birža?

Vis girdime, jog sunku rasti darbą ir įsidarbinti. Dažnai kalbama apie paramą darbdaviams priimant tam tikrų socialinių grupių žmones. Tą paramą gali gauti tik tada, jei žmogui darbas pasiūlomas per Lietuvos darbo biržą. Tačiau darbdaviai Darbo biržos paslaugų ne itin mėgsta. Kodėl?

Darbo biržos darbuotojams mano atlaidumo standartai netaikomi.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Darbo biržos darbuotojams mano atlaidumo standartai netaikomi.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Silvija

Feb 28, 2014, 9:10 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:50 PM

Dirbu vienoje didelėje kompanijoje, joje esu atsakinga už tam tikrų darbų organizavimą. Man reikalingi žmonės, kurie atliktų tą darbą. Tokius darbus kiekviename didžiajame mieste organizuoja konkretus žmogus, tad šioje firmoje tokį darbą dirbu ne aš viena, tačiau už rezultatus konkrečiame mieste atsakau aš. Konkrečiame mieste yra keli darbų organizatoriai, tik darbų pobūdis iš esmės skiriasi.

Kad būtų aiškiau - kalbėsiu pavyzdžiais. Tarkime, aš esu iš švaros kompanijos, kuri dirba Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Aš atsakinga už biurų patalpų valymo organizavimą Vilniuje, taip pat yra žmogus, kuris atsakingas už švaros gydymo įstaigose organizavimą ir atskiras žmogus, kuris organizuoja gatvių šlavimą. Mūsų, visų devynių, vardai skiriasi, darbuotojų darbo specifika - taip pat. Visi ieškome jų per skelbimus ir, aišku, per Darbo biržą.

Lietuvos darbo birža - didžiulis mokesčių mokėtojų pinigų rijikas, nuolat apsivertęs neaiškiais popieriais tikriems ir tariamiems įdarbinimo projektams formalizuoti. Jie taip pat išduoda bedarbiams rekomendacijas, pagal kurias jie siunčia mums šiuos žmones.

Aš suprantu - kai kurie žmonės tikrai ne itin gerai gaudosi darbo rinkoje, ne itin gerai moka naudotis kompiuteriu ar ne itin pastabūs. Gali nepastebėti įvairių smulkmenų, susijusių su darbo paieška, ypač jei daug metų pradirbo vienoje darbovietėje, kurios darbo specifika nebuvo susijusi su darbo paieška.

Bet Darbo biržos darbuotojams tokie mano atlaidumo standartai netaikomi - jie juk turi padėti paprastam (o dažnai dėl darbo praradimo ar ilgalaikės bedarbystės pasimetusiam) žmogui susirasti tinkamą darbą, kurį jis galėtų atlikti (fizinės ir išsilavinimo galimybės tai leistų) ir kuris atitiktų jo poreikius - nebūtų už 200 km nuo namų, būtų galimybė uždirbti konkrečias pajamas.

Aš taip pat turiu asmeninį prisijungimą prie Darbo biržos puslapio kaip darbdavė. Ir šiuo metu žmonių neieškau - esu patenkinta tų darbuotojų, kurie dirba su manimi, darbu. Mano kolegos irgi stengiasi dirbti taip, kad darbuotojai nesikeistų, tačiau būna, kad žmogus keičia darbą ir į jo vietą mes turime surasti naują žmogų. Kiekvienas ieškome pats, turėdami savo prisijungimus prie Lietuvos darbo biržos puslapio. Mūsų nėra daug per visą Lietuvą - šiek tiek virš dešimties.

O problema kur? Šiuo metu aš neieškau biuro valytojų Vilniuje, tačiau iš Darbo biržos gaunu laišką, kuriame rašoma jog išduota rekomendacija į mano tariamai ieškomos medicinos įstaigų valytojo vietą Klaipėdoje. Nurodytas moters vardas ir pavardė. Pasiskambinus į Klaipėdą kolegei paaiškėja, jog ši moteris pas mus jau senokai dirba. Po poros dienų gaunu kitą laišką - jame teigiama, jog mano gatvės šlavėjo skelbimas Kauno mieste nustoja galioti, nors jį įdėjau ne aš, o mano kolegė iš Kauno. Kolegė teigia, jog jokių laiškų iš darbo biržos negavo, nors ji dirba seniau nei aš, jos dėtų skelbimų yra daugiau nei mano.

Klausimas - tai kur nueina man skirti pranešimai? Kodėl aš gaunu tai, ką turi gauti kolegės? Kodėl man ateina akivaizdžiai man netinkamos rekomendacijos ir žmonių kvalifikacija? Kodėl turiu taisyti vieną po kitos Darbo biržos klaidas? Juk į mano pareigas įeina ne vien žmonių paieška bet ir jų darbo organizavimas - ir viskam reikalingas laikas. Kodėl yra gaištamas mano, mano kolegių ir kitų darbdavių laikas?

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.