Vilniečių susitikimas su policijos vadais priminė savigyros šou

Noriu pasidalinti įspūdžiais iš policijos susitikimo su Žirmūnų gyventojais. Žirmūnų seniūnijos salėje vyko Vilniaus 1-ojo policijos komisariato 2013 metų veiklos pristatymas Žirmūnų bendruomenei. Turiu pastebėti, kad šiam susitikimui policijos pareigūnai pasirinko labai nepatogų gyventojams laiką - 15 valandą. Tokiu laiku dauguma gyventojų buvo darbe.

Vilniaus 1-ojo policijos komisariato viršininkas G.Barzdukas ir Vilniaus apskrities policijos vadas K.Lančinskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Vilniaus 1-ojo policijos komisariato viršininkas G.Barzdukas ir Vilniaus apskrities policijos vadas K.Lančinskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Romaldas Drigotas

Mar 4, 2014, 2:43 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:47 PM

Toks susitikimo laikas policijos atstovų galimai pasirinktas sąmoningai, kad darbingo amžiaus gyventojams būtų sunku dalyvauti tokiame susitikime. Todėl susitikime su policijos atstovais daugiausia dalyvavo vyresnio amžiaus gyventojai. Be to, apie šį susitikimą jo organizatoriai pasikuklino išplatinti ir informaciją daugiabučių namų laiptinėse.

Susitikime dalyvavo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas, 1-ojo policijos komisariato viršininkas Gintaras Barzdukas, šio komisariato viešosios policijos skyriaus viršininkas Gintaras Mažintas ir šio komisariato Kriminalinės policijos viršininkė Danutė Brazdeikienė.

G.Barzdukas papasakojo apie šio komisariato 2013 metų darbą. G.Barzdukas įtaigiai kalbėjo, kad jo vadovaujamas komisariatas dirba daug ir efektyviai. Tačiau Žirmūnų gatvės 147-ojo namo gyventojai turi realių faktų, kad šio komisariato pareigūnai į gyventojų pranešimus reagavo vangiai, tyrimai buvo atliekami paviršutiniškai, trūko skaidrumo. Dėl operatyvumo stygiaus reaguojant į įvykius namo gyventojams tekdavo registruotais laiškais atkreipti Policijos departamento atstovų dėmesį.

G.Barzduko pasisakyme trūko savo kolegų darbo įvertinimo, savikritikos. Nebuvo pasakyta, ar ikiteisminiai tyrimai atliekami laiku, skaidriai ir objektyviai, ar operatyviai reaguojama į įvairaus lygio gyventojų iškvietimus. Viršininkas nesvarstė ir apie pareigūnų etiką bei kultūrą, numatomas reformas ir kitus neigiamus dalykus. Šių klausimų visiškai vengė ir kiti susirinkime pasisakę policijos viršininkai. Šį susitikimą organizavę policijos pareigūnai kalbėjo pagal savo „taktiką ir strategiją“ . D.Brazdeikienė pateikė, jos supratimu, galimai svarbią vizualinę informaciją“, ekrane demonstravo, kaip atrodo nusikaltėlių išmuštas automobilio veidrodėlis, apvogtas butas. Aptarė telefoninių sukčių veiklą.

Tvirtai manau, kad tokia D.Brazdeikienės žodinė ir vizualinė informacija labiau sudomintų moksleivius ar ką tik policijoje pradėjusius dirbti jaunuosius pareigūnus.

Viešosios policijos skyriaus viršininkas G.Mažintas vaizdžioje savo kalboje, rodydamas ekrane nuotraukas, paminėjo, kad jam nepavyko įamžinti ir įtraukti į savo foto kartoteką Petro Gražulio fragmento ir konflikto su policijos pareigūnais, per 2013 metais Gedimino prospekte vykusias eitynes. G.Mažintas savo kalboje nepasakė Gražulio vardo ir neatskleidė, ar jis turėjo mintyje Seimo narį P.Gražulį.

Vilniaus VPK viršininkas K.Lančinskas, turėdamas daugiau psichologinio įdirbio bei kalbos lankstumo ir įtaigos, buvo išsamesnis ir apie policijos darbą kalbėjo platesniu spektru. Tačiau ir šio vadovo kritika savo kolegų atžvilgiu buvo paradinė. Nebuvo kritikos dėl galimų klaidų policijos darbe. Visai nebeužsiminta apie būtinybę daryti policijos reformą iš esmės.

Šio rašinio autorius susirinkime paminėjo, kad tokių aukštų policijos pareigūnų kalba yra yra tik save girianti ir neatitinkanti gyvenimo tikrovės problemų. Ji daugiau priminė intervencinės valstybės XXIV Komunistų partijos suvažiavimo delegatų ataskaitą Maskvoje – su pompastika ir savigyra.

Savo pasisakyme policijos pareigūnams pažymėjau, kad ne tik Vilniaus policijoje ir Vilniaus 1-ajame policijos komisariate reikalinga reforma iš pagrindų. Pabaigoje paminėjau, kad apie tai pasisako ir ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, ir šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Minėtame susirinkime pasakytos pagyrūniškos pareigūnų kalbos, jų paminėti skaičiai ir faktai buvo bandymas atitraukti visuomenės dėmesį nuo neigiamų reiškinių šiandienos Lietuvos policijos sistemoje.

Tvirtai manau, kad realiai ir protingai reformuojant Lietuvos policijos komisariatų darbą, turi globaliai keistis formali ir atgyvenusi Lietuvos teisinė sistema. Tai būtina ne tik vilniečiams, bet ir visai Lietuvai.

Šalia Lietuvos policijos ir teisinės sistemos reformų turi būti ir žmogiškasis faktorius bei policijos realus, skaidrus ir kokybiškas pasitikėjimo sąlytis su Lietuvos piliečiais.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.