Užsieniečiams Lietuvą simbolizuoja ne tik gintaras

Riestainis, knyga, mylimoji – Lietuvą čia gyvenantiems užsieniečiams simbolizuoja įvairiausi dalykai. Urugvajiečiui Dariui Lietuvą simbolizuoja jo lietuvė mergina Ana. Lietuvoje gyvenančiai kompozitorei iš Uzbekistano Nailiai – artimos draugės padovanoti gintariniai papuošalai.

Aliciai iš JAV Lietuvą primena varpų skambesys.
Aliciai iš JAV Lietuvą primena varpų skambesys.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Kavaliūnaitė

2014-03-11 13:52, atnaujinta 2018-02-15 12:50

Amerikietei Aliciai Lietuvą labiausiai primena varpai, kurių skambesį Vilniuje ji girdi nuolat.

Lietuvos Nepriklausomybės dienos išvakarėse Vilniuje vykusioje fotosesijoje „Ką man reiškia Lietuva?“ dalyvavo Lietuvoje gyvenantys užsieniečiai iš JAV, Uzbekistano, Urugvajaus, Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos ir kitų šalių. Tai dalis svetingumo kampanijos, kurią inicijuoja dokumentinio filmo „Pasaulio virtuvė“ kūrėjai.

Rugsėjį pasirodysiantis filmas pasakos penkių mūsų šalyje gyvenančių užsieniečių moterų gyvenimo istorijas. Filmo ir kampanijos tikslas – paskatinti lietuvius atkreipti daugiau dėmesio į mūsų šalyje gyvenančius užsieniečius ir nebijoti užmegzti su jais ryšio.

Projekto pristatymo renginyje viena iš filmo „Pasaulio virtuvės“ herojų, Lietuvos amerikietė Alicia Gian lietuviškai atliko dvi dainas iš garsių amerikietiškų miuziklų. Septynerius metus mūsų šalyje gyvenanti aktorė iš JAV pasakojo, kad atvykusią gyventi į Vilnių ją labiausiai pribloškė varpų skambesys iš daugybės šio miesto bažnyčių bokštų.

Anot jos, niekur pasaulyje ji nėra girdėjusi tiek daug skambančių varpų.

Dėl savo darbo daug po pasaulį keliaujanti filipinietė Anilyn Kafigbak pastebėjo, kad lietuviai gana uždari ir susipažinti su jais artimiau sudėtinga.

„Per savo keliones išmokau gana greitai susidraugauti su nepažįstamais žmonėmis. Atvykusi gyventi į naują šalį paprastai susirandu draugų per tris savaites, - pasakojo Anilyn. – Lietuvoje prireikė daug daugiau laiko, net trijų mėnesių, kol susipažinau su vietiniais žmonėmis artimiau, pradėjau burti draugų ratą.“

Filipinietei Lietuvą simbolizuos Kaziuko mugėje įgytas keramikos dirbinys, kurį ji išsiveš į Maroką, kur šiuo metu gyvena.

„Mes, lietuviai, save laikome svetingais žmonėmis, kurie visada rūpinasi, kad jų namuose viešintiems žmonėms nieko netrūktų. Tačiau iš kitų šalių į Lietuvą gyventi atvykusieji pastebi, kad lietuviai vengia rodyti savo svetingumą, nenoriai praveria savo namų duris užsieniečiams.

Tad iš kitur į Lietuvą atvykę žmonės dažnai čia jaučiasi svetimi ir nereikalingi“, – režisierė Aistė Ptakauskė pasakojo, ką sužinojusi kurdama dokumentinį filmą „Pasaulio virtuvė“.

Norėdama paskatinti lietuvius tapti atviresniais, „Pasaulio virtuvės“ komanda inicijuoja kampaniją „Parodyk savo svetingumą“. Kampanijos idėja paprasta ir smagi: lietuviai kviečiami pasikviesti į svečius užsienietį – bendradarbį, kaimyną, bendramokslį ar bet kokį kitą Lietuvoje gyvenantį pažįstamą iš kitos šalies.

Kaip sakė “Pasaulio virtuvėje” praėjusį mėnesį viešėjęs lietuvių kilmės konditeris iš JAV Michaelas Laiskonis, susėdimas prie bendro stalo – geriausias būdas pažinti vieniems kitus, išmokti naujų receptų, sužinoti daugiau apie kitą kutūrą. “Pasaulio virtuvės” komanda tiki, kad geras pavyzdys užkrečiamas, todėl įspūdžiais iš užsieniečių viešnagių kveičia pasidalyti interneto svetainėje.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio