Ieškovei nusivylusiai mokytojai ir atsakovei gimnazistei

Mokyklą baigiau XX a. pabaigoje, beveik ant slenksčio pasitinkant pasaulio pabaigą (2000-iems Grigališkojo kalendoriaus metams buvo pranašaujama pasaulio pabaiga). Man pasisekė, nes baigiau Vydūno vardo gimnaziją (tuo metu ji vadinosi mokykla). Kiek suprantu, mokymo programa per 15 metų nepasikeitė, nors privalomojo mokslo programai vadovauti buvo paskirtas vienas iš mano mokytojų. Geras mokytojas buvo. Teisingas. Mes stengėmės elgtis adekvačiai, nors negalėčiau pasakyti, kad sąmoningai.

Prabėgus 10 metų po mokyklos baigimo man iškilo klausimas: kodėl mokymo programa yra privaloma iki 16 metų?<br>123rf nuotr.
Prabėgus 10 metų po mokyklos baigimo man iškilo klausimas: kodėl mokymo programa yra privaloma iki 16 metų?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dalius

May 17, 2014, 10:57 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:26 PM

Prabėgus 10 metų po mokyklos baigimo man iškilo klausimas: kodėl mokymo programa yra privaloma iki 16 metų? Juk turėtume būti laisvi ir nepriklausomi, o kaip sako nusivylusi mokytoja, paslaugas turėtume rinktis patys pagal tai, kas geriausia, kas mieliausia, kas skaniausia ir naudingiausia mums ir mūsų šeimoms.

Kitas klausimas - kas tą mokymo programą sukūrė ir koks yra programos tikslas?

Įdomumo vardan pasakysiu, kad nei mano buvęs mokytojas, nei visa Švietimo ir mokslo ministerija atsakymo nerado, nors kreipiausi oficialiai, raštu (jiems tai reikškia - rimtai).

Šį atsakymą radau Otto von Bismarcko biografijoje. Pasiguglinkite ir sužinosite, jei jums įdomu. Jei trumpai, ši programa labiausiai tiko XX a. pramonės pakilimo amžiui, kai Vieningosios Vokietijos kaizeris sprendė keletą socialinių ir ekonominių šalies uždavinių. Ėmė vyrus iš kaimų, varė į miestus ir tikrino, ką jie sugeba. Jeigu sugeba mokytis, ruošiamas fabrikui (visoms pakopoms ir reikalingoms profesijoms), jei netinkamas mokytis - eina į kariuomenę tarnauti ir mirti už taiką Vokietijos-Austrijos kare.

Taigi, šios mokymo programos, kuri ir tuo metu buvo privaloma tikslas - išugdyti (sakyčiau, suprogramuoti) paklusnius fabrikų darbininkus, meistrus, inžinierius, vadovus ir pan. Tie, kurie programos nepriima, dažniausiai lieka už borto, nepapuola į masinę darbo rinką (turgų). Priklausomai nuo asmeninių savybių, jie tampa menininkais, verslininkais, emigrantais, investuotojais, kartais mokytojais (ne privalomų programų).

Ar jūsų tėvai pajėgūs pasirinkti kokybišką ir tikslingą savo vaikų mokymą pagal tai, kokios to jauno žmogaus (tavo) prigimtinės savybės, pagal tai, ko tu, vaike, nori iš gyvenimo ir kuo svajoji tapti užaugęs? Jeigu tavo gyvenimas neapsivers aukštyn kojomis, greičiausiai tu darysi ne ką daugiau, nei tavo tėvai darė, nebent įsiliesi į kitokią socialinę terpę, kitokią kultūrą, kurioje rasi pripažinimą ir patogumą.

Nuo neatmenamų laikų didžiausias autoritetas sūnui buvo tėvas, dukrai - mama. Tai yra tavo tikrieji mokytojai. Jūs net nesąmoningai juos kopijuojate ir todėl gyvenate panašiai. Mokytojas yra svarbiausias žmogus tavo gyvenime, nes kaip išmoksi taip ir gyvensi. Tu niekada nepadarysi to, ko nemoki, tad labai svarbu pasirinkti mokytoją, kurį tu pripažįsti kaip savo mokytoją. Tačiau, kad ir koks unikalus tavo mokytojas būtų, nieko nebus, jei tu nesimokysi, netrokši kiekvieno mažo lašelio iš mokytojo taurės. Išmokyti yra neįmanoma, tačiau išmokti yra labai tikra.

Nusivylusi Mokytoja, nėra ko nusivilti, juk XX amžiaus era praėjo, represijos baigėsi, gamyklos po truputį jau transformuojasi, švarinasi, traukiasi į Aziją. Mylėkite save, savo darbą, kaip iki šiol ir darėte. Kas rytą savęs paklauskite: ko aš iš tikrųjų šiandien noriu iš tų vaikų ir ar mūsų tikslai sutampa? Gal paklauskite, ko tiems vaikams labiausiai iš jūsų reikia, jie pasakys - nebūtinai viešai.

Gal įsigilinkite, ko jums iš tikrųjų reikia iš mokyklos, iš mokinių, iš kolegų iš ministerijų? Ką jūs jiems galit duoti, kaip galit pakeisti tai, ką galit pakeisti. Kam pakeisti neturit teisių, nesisielokit, palikit tiems, kam tai priklauso. Jie pakeis. Rūpinkitės savo sveikata (proto-kūno-dvasios) ir daugiau šypsokitės. (galit ir sau, prieš veidrodį).

Miela, gimnaziste! Jeigu būčiau tavimi, iš visų jėgų atsidėčiau savęs pažinimui, sąmoningumo kėlimui, pasaulio pažinimui ir santykių kūrimui su visais žmonėmis, kurie tik pasitaiko mano kelyje. Visi žmonės yra potencialūs tavo mokytojais, įskaitant ir tavo mažąją sesę. Kiekviena gyvenimo situacija tave moko, o ar tu mokaisi iš jos, tavo reikalas.

Išmintis yra tai, ką sugebi ištraukti iš kitų žmonių patirčių, tačiau ir pati turėsi nueiti savo kelią. Užduok kas rytą sau esminius klausimus: kas aš esu, kuo privalau tapti, koks viso to tikslas ir kas tau ir tavo šeimai iš to? Pagalvok, kaip ir kur gali pritaikyti kasdienes pamokas, įgytas mokykloje ar už jos ribų.

Žinok, kad tavo vaikas vystysis iš to, ką tu dabar veiki, ką dedi į savo pilvą, ką mąstai, kalbi, valgai ar geri. Tai, ką tu veiki dabar apsprendžia tai, kas tu būsi rytoj. Suvok, kad moters pagrindiniai uždaviniai ne gatvėje, ne fabrike, ne mokykloje, ne universitete ir ne ofise. Tu esi savo šeimos kūrėja, ašis, aplink kurią viskas suksis. Tu esi atsakinga už viską. Viliuosi, kad savo mokytoja tu pasirinksi savo mamą ir suvoksi, kad niekas niekada tavęs labiau nemylės, kaip tavo mama (kad ir nenuperka tau „Iphone 6“).

Mano laikais, 20 val. per TV laidą „Labanakt, vaikučiai“ rodydavo tokį filmuką „Katino Leopoldo nuotykiai“, kur visam gyvenimui įstrigo frazė: „Vaikai, gyvenkime draugiškai“.

Noriu palinkėti tiek mokiniams, tiek mokytojams atsitiesti nuo kasdienės beprasmės beprotystės vykdant privalomąją mokymo programą ir labiau pasimokyti žmogiškumą ugdančių dalykų vienas iš kito. Taip mokė Vydūnas. Pasiguglinkit.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.