Jei Lietuvos vaiko teisių sergėtojai būtų kaip Norvegijos

Lrytas.lt stebėjau naujienas apie vieną daugiavaikę šeima iš Panevėžio rajono. Šiandien jau aišku, vaikų teisių apsaugos vedėja tikriausiai neteks darbo. Prisipažinsiu, kad suglumau. Už ką ir kodėl? Kad filmavimo metu kramtė kramtomąją gumą? O tai draudžiama? Gal jai džiūva burna, tad ji turi kažką kramtyti, o gal ji turi dirbtinius dantis, kurie krenta, ir ji vis liežuviu juos pasitaiso, atlikdama panašų judesį į kramtymą?

12 asmenų šeima gyvena 20 kvadratinių metrų kambaryje.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
12 asmenų šeima gyvena 20 kvadratinių metrų kambaryje.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Skaitytojas

2014-05-19 14:33, atnaujinta 2018-02-13 18:46

Juk niekas nepašalina Seimo narių, kurie veidus traukioja, tarsi kokaino uostytojai? Labai gaila vedėjos, kad neteks darbo. Moteris, matosi, tiesmuka... Jos veide nematau jokio bjaurumo, nepastebėjau ir kažko, kas leistų pagalvoti, jog ji neišmano savo darbo. Priešingai nei kitų reportaže parodytų atstovų. Taip, sutinku, kad plaukai šiaušiasi pamačius šitą šeimynėlę. Tokiems reikia padėti, o ne vaikus atiminėti.

O juk šioje situacijoje to ir siekiama? Kaip suprantu, tai ši vaikų teisių skyriaus vedėja yra nekompetetinga padėti šioje situacijoje, nes ne jos srityje yra problema. Vaikų juk nemuša tėvai? Kiek žinau, ir negeriantys yra? Kad vaikai purvini, tai norint galima prikibti prie bet kurios šeimos. Tik nepagalvokit, kad aš manau, jog ten viskas ok. Ten tragedija, ir ją spręsti turi ne kas kitas o seniūnija, psichologai, socialiniai darbuotojai.

Vaiko teisių čia nėra pažeistų nei gramo, nes daugintis nedraudžiama nei turtingiems nei biedniems.

Aišku, Norvegijoje šie vaikai jau augtų homoseksualų ar belyčių šeimose, bet čia Lietuva, čia labai daug šeimų, kurios vos suduria galą su galu, tad negalim lygintis su Norvegija, negalime atiminėti vaikų tik dėl to, kad namuose nėra skalbimo mašinos, ar lova dalinasi keli asmenys. Kai pas mus bus minimumas toks kaip Norvegijoje ir kainos tokios pat, kai bus tokia darbų pasiūla, kaip minėtoje šalyje, tai tada bus galima vaikus paimti iš tokių nerūpestingų tėvų.

Nepamiršti reikėtų ir to, kad Norvegijoje labai aktyviai dirba psichologai, socialiniai darbuotojai. Jie pastato ant kojų, atrodytų, beviltiškus žmones. O kas pas mus rūpinasi tokiais? Norvegijoje nekainuoja mokslas nė kronos. Vaikai mokyklose gauna nuo tušinuko iki kuprinės, mokyklinės uniformos taip pat nemokamos.

O ką daryti šiems žmonėms, kurie galbūt patys nesuvokia, ką daro? Kas jiems paaiškina, kas su jais dirba? Supraskite, kad gyvename teisinėje valstybėje, tad šiuo atveju, ši šeima nepažeidė jokio įstatymo. Šiuo atveju nekalta yra ir vaikų teisių specialistė, kuri labai teisingai akcentavo, jog ir miške vaikai gimsta ir gyvena. Juk tai ne nusikaltimas? O gal jau tuoj bus leidžiama gimdyti tik tiems, kurie pavyzdžiui yra sukaupę tam tikrą sumą savo banko sąskaitoje, turi tam tikrą kiekį turto?

Dar kartą užjaučiu vaikų teisių apsaugos vedėją, kad ji neteks darbo tik dėl to, kad nesiėmė kažkokių priemonių, jog vaikai būtų atimti iš šios šeimos. Nors palaukite,- nesupratau: o gal ją šalina iš pareigų, nes kažkam pasirodė, jog ji kramto kramtomąją gumą? Atsiprašau, bet čia ne jos kėdė turėtų barškėti.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.