Pirmakursės atkirtis įpykusiam teisininkui: ne ten įstojai

Paskaičiusi neaiškaus autoriaus straipsnį, kaip „universitetas jį apgavo“, labai pasipiktinau. Šitiek nepasitenkinimo ir šlykščių žodžių Teisės fakultetui (TF) vien dėl to, kad šis stengėsi išugdyti visapusiškai išprususį teisininką?

Vos atėjus į šį universitetą, visiems buvo pasakyta: mokytis reikės. Gal anonimui išvis ne į teisę reikėjo stoti?<br>123rf nuotr.
Vos atėjus į šį universitetą, visiems buvo pasakyta: mokytis reikės. Gal anonimui išvis ne į teisę reikėjo stoti?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Petrošiutė

Jul 2, 2014, 12:31 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:41 AM

Pradėsiu nuo to, kad šiais metais baigiau tik pirmą teisės studijų kursą. Tikriausiai pikti komentatoriai mane užpils žodžiais: „Ha, pirmakursė, ką tu žinai apie teisę...“ arba „Palauk trečio kurso, kai liks vien teisiniai dalykai, kalbėsi kitaip.“ Pati suprantu, kad tiek tos teisės kol kas ir tesimokiau, tačiau žinau, kas manęs laukia ateityje, ir to nebijau, nes nemanau, kad sunkiai dirbant ir stengiantis, ateityje kažkas pasikeis.

Vos atėjus į šį universitetą, visiems buvo pasakyta: mokytis reikės. Dar įvadinę savaitę į studijas, rugpjūčio mėnesį, buvo papasakota apie visą universitete esančią tvarką, apie teisinius dalykus anglų kalbą, apie Mičigano sertifikatą ir panašiai. Be to, ir internete nesunku rasti visą informaciją apie Vytauto Didžiojo universitetą, apie TF, apie studijų programas ir reguliaminą, todėl pasidaro įdomu, KAIP GI universitetas galėjo apgauti tą pasipiktinusį anonimą? Negi taip sunku buvo pasidomėti, kur stoji ir kokiomis sąlygomis reikės mokytis? O gal anonimui išvis ne į teisę reikėjo stoti, jei drįsta viešai šmeižti universitetą, pateikdamas vien emocijomis pagrįstus „argumentus“?

Ir juokinga, ir graudu darosi skaitant anonimo pasakojimą apie tai, kaip universitetas riboja „studento kūrybiškumą“. Gaila, anonime, bet teisė – tai ne kūrybinės industrijos, ne viešoji komunikacija ar dar kažkas. Ir tikrai negalima kritikuoti teisės fakulteto dėl to, kad nemokė Tavęs rašyti eilėraščių ar kurti romanų! O jei nori išsikalbėti ar savo išskirtinę išmonę parodyti, tai gali daryti paskaitų metu, o ne per atsiskaitymus. Beje, jei kolokviumai ar egzaminai ir būtų kitokie, tikriausiai, piktasis anonime, kritikuotum TF dėl subjektyvaus vertinimo...

Skaitau piktojo anonimo straipsnį toliau ir negaliu patikėti: didelis nepasitenkinimas tuo, kad yra dalykų dėstomų anglų kalba. Asmeniškai aš, sužinojusi, kad mokysiuosi teisinius dalykus ne tik lietuvių kalba, plojau rankom ir džiaugiausi už tokią suteiktą galimybę. Supratau, kad stoju į išskirtinį ir nepaprastą universitetą, o anglų kalbos žinios teisės srityje man pridės riebų pliusą, stipriai praplės galimybes įsidarbinti ir tapti gera teisininke. Supratau, kad tuo tarpu, kai visi svajoja apie studijas užsienyje, aš turėsiu dalelę šių studijų Lietuvoje ir visiems gyriausi, nenustygdama vietoje! Iš gėdos skruostai rausta, skaitant, kaip kažkas tuo drįsta būti nepatenkintas! Gerb. anonime, paaiškink, ką naudingo Tu gyvenime nuveiktum vien lietuvių kalbą mokėdamas? Gal manai, kad į savo CV įsirašytum „Moku tik lietuvių kalbą, anglų kalba man – paslaptis“ ir visi darbdaviai lauks Tavęs rankas išskėtę? Beje, skaitydama straipsnį supratau, kad ir lietuvių kalba ne itin sekasi – tiek skyrybos klaidų, kad net akys raibsta.

Kaip matau, savo varganai argumentuotame straipsnelyje anonimas negaili kritikos ir administracijai. Aš apie TF referentes negaliu pasakyti nei vieno blogo žodžio. Kaip minėjau, esu pirmakursė, be abejo, reikalingos informacijos pateikta daug tiek vdu.lt, tiek paties TF internetiniame puslapyje, tačiau aš vis norėdavau patikslinti savo žinias kai kuriais klausimais, susijusiais su studijomis, todėl mokslo metų pradžioje TF dekanatas buvo gana dažnai mano lankoma vieta, o dar dažniau ten skambindavau.

Tiesa ta, kad kaskart atėjus į dekanatą, referentės mane sutikdavo besišypsančios, visada geros nuotaikos ir į visus klausimus atsakydavo išsamiai ir aiškiai. Kai skambindavau, su manimi kalbėdavo itin maloniai. Apskritai, esu nustebusi šitokiu administracijos ir VDU dėstytojų draugiškumu ir geranoriškumu studentams – jie atsako į visus klausimus, duoda patarimų.

Kalbant būtent apie dėstytojus, tai su šiais žmonėmis galima pasikalbėti net po paskaitos, drąsiai paklausti, kas neaišku, ir panašiai. Labai smagu, kad šitiek daug pasiekę žmonės su studentu bendrauja kaip su sau lygiu asmeniu, jo nežemindami ir nesityčiodami, jei studentas ko ir nežino. Su VDU dėstytojais įmanoma susisiekti net sėdint namie – jiems galima parašyti laišką per FirstClass programą ar naudojantis Moodle.

Anonimas kabinėjasi ir prie universiteto nuostatų dėl egzaminų laikymo. Niekada negalvojau, kad būsimam teisininkui gali kilti mintis reikšti nepasitenkinimą dėl to, jog reikia laikytis nuostatų! Kiekvienas universitetas, kiekvienas fakultetas turi savo taisykles ir jų reikia laikytis! Jos nėra slepiamos, studijų reguliaminas irgi nėra koduojamas!

Taip pat nustebino ir anonimo žodžiai: „Net Lietuvos teismai leidžia pateikti ieškinius praleidus pateikimo terminą su svaria, paaiškinama priežastimi, ...“ Anonime, nori pasakyti, kad VDU TF neleidžia laikyti egzamino po laikymo datos, net pateikus svarią priežastį? Pati neatėjau į logikos teisininkams dalyko egzaminą, nes sunkiai sirgau, tačiau pateikiau reikiamus dokumentus, gydytojo pažymą ir gavau leidimą!

Todėl nereikia kalbėti nesąmonių, kad TF nežmoniški ir panašiai! Pats būk žmogus ir elgsis kaip su žmogumi. O jei referentėms akis draskai ir reikalauji, kad egzaminą leistų perla ikyti, nes pramiegojai ar tingėjai ateiti būtent tą dieną, tai čia jau tikrai Tavo bėdos ir turėk skolą!

Bet gal užteks komentuoti emocionalaus žmogaus, kuris nei savo vardo nedrįsta atskleisti, straipsnį. Man VDU TF – geriausias pasirinkimas gyvenime. Kol kas nesimokiau čia nei vieno dalyko, kuris man kaip žmogui ar kaip būsimai teisininkei būtų nereikalingas ir su nekantrumu laukiu tolimesnių metų. Visi dėstomi dalykai labai įdomūs, paskaitose nejaučiu jokio diskomforto, net jei auditorijoje sėdi kad ir šimtas žmonių. VDU mane sutiko atverdamas daugybe durų ir langų į žinias ir galimybes.

Čia sutikau daugybę protingų žmonių, savo darbą išmanančių dėstytojų, pažangių bendrakursių ir netgi tikrų draugų. VDU man suteikė galimybę pasirinkti gretutines studijas ir ateityje įgyti antrą, o gal ir trečią magistrą, VDU galiu prisijungti prie įvairių organizacijų, praplėsti savo anglų, vokiečių ir kitų kalbų žinias. Tikiu šiuo universitetu ir teisės studijomis. Ir jokia konkurencija pasidaro nebaisi, pagalvojus, kiek daug VDU gali duoti.

VDU TF ne tik atveda prie vandens, bet ir puodelį paduoda. Tik mokėk iš jo gerti.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.