Abiturientė emigruoja – neketina lenkti nugaros prekybos centre

Mylimas ir brangus Nacionalini egzaminų centre (NEC). Manau, kad pastaruoju metu gaunate daugybę panašaus tipo laiškų, tačiau nusprendžiau netylėti ir išreikšti savo nuomonę, nors dar esu nieko nepasiekęs ir pasaulio geresniu nepadaręs žmogus.

O galbūt jau pasirašėte sutartį su „Maxima“ ir mes esame pažadėti jai? Ačiū, ne, atsisakysiu šio pasiūlymo.<br>123rf nuotr.
O galbūt jau pasirašėte sutartį su „Maxima“ ir mes esame pažadėti jai? Ačiū, ne, atsisakysiu šio pasiūlymo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 4, 2014, 4:46 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:44 AM

Žinoma, kalbėsiu apie egzaminus. Anglų VBE tikrai nesiskundžiu, jis buvo ganėtinai sudėtingas, bet, manau, toks, kokie ir turėtų būti egzaminai. Matematikos VBE... Neplanuoju stoti į matematiką ar buhalteriją, tad, asmeniškai man, tikriausiai, pritrūko žinių ir kai kuriuose uždaviniuose "susimoviau", tačiau tai – mano kaltė, tikrai nekaltinu Jūsų. Istorijos VBE, atleiskite, bet tragedija.

Aš suprantu, jog meninis ugdymas formuoja asmenybę ir padeda jai tobulėti, bet mes visi negalime būti dailininkais. Kodėl nebuvo klausimų apie teatrą, apie pirmąjį Lietuvoje pastatytą spektaklį, apie pirmąją dainų šventę?

Iš tiesų, manau, kad egzaminas susitelkė ties menkniekiais. Manote, dvylika metų mokėmės apie vyravusius stilius? Deja, turiu Jus nuvilti, "kalėme" I ir II pasaulinius karus, Šaltąjį karą, ATR ir LDK didžiuosius kunigaikščius. Istoriją labai myliu ir domiuosi ja, tačiau, nuoširdžiai kalbant, prieš istorijos egzamino rezultatus bijojau atskleisti rezultatai.nec.lt puslapį.

Galiausiai prieiname skanią, raudoną vyšnią – Lietuvių kalbos VBE – puošiančią egzaminų torto viršų. Negaliu patikėti, jog per visus 12 metų lietuvių kalbos pažymys nekrito žemiau 8, bandomąjį išlaikiau 90%, o egzaminą – vos 32%. Rėmiausi A.Škėmos, V. Mykolaičio-Putino, J. Biliūno, Maironio, V. Mačernio ir Justin. Marcinkevičiaus kūryba bei dar dviem Lietuvos teatruose pastatytais spektakliais. Išvardintus autorius esu skaičiusi, tad tikrai turėjau ką pasakyti apie juos.

Apskritai mėgstu literatūrą, skaitau daug lietuvių ir užsienių autorių darbų, o gramatinių ir loginių klaidų, kaip galite matyti iš šio laiško, darau itin mažai. Apeliuoti rašinį bijau, nes su tokia vertinimo sistema (neįsižeiskite, bet žodžiai patys plūsta) galiu visai neišlaikyti VBE.

Gi vertintojai ras, prie ko "prikibti". Skaudžiausia tai, jog ne vienas gerai besimokantis, skaitantis abiturientas sulaukė itin mažo įvertinimo, o žmonės, rėmęsi "Žmogaus voro" filmu ar Maironio parašytu Lietuvos himnu (taip, taip, Maironio) išlaikė egzaminą. Kur teisybė? Kodėl tai vyksta?

Kodėl iš jaunų žmonių, kurie tiek laiko ir pastangų atidavė ruošdamiesi egzaminui, atimate galimybę studijuoti valstybės finansuojamoje vietoje? Norite, kad visi abiturientai eitų į profesinio rengimo centrus ir taptų kirpėjais? O galbūt jau pasirašėte sutartį su „Maxima“ ir mes esame pažadėti jai?

Ačiū, ne, atsisakysiu šio pasiūlymo. Dvylika metų aukojau mokslui, dvylika metų nuoširdžiai ir pareigingai mokiausi ir visada turėjau patriotizmo gyslelę, kuri skatino likti Lietuvoje, o dabar lieka tik ištarti sudie aukštajam mokslui čia. Nesiskųskite, jog auga talentingų ir protingų jaunųjų lietuvių emigracijos procentas. Prašau susimąstyti ir nebežlugdyti Lietuvos ateities.

Su meile, emigruojanti abiturientė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.