Manote, kad mokytojai uždirba per daug? Aš jus nuvilsiu

Perskaičiusi Saulės straipsnį apie puikų mokytojo gyvenimą, šyptelėjau ir nutariau parašyti, koks yra mano mamos, taip pat mokytojos, turinčios metodininkės kategoriją (aukštesnė tik eksperto kategorija), 15 metų darbo stažą, gyvenimas.

Daugiau nuotraukų (1)

Kristė

Jul 11, 2014, 11:16 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:44 AM

Pradėjus švietimo reformą, kai mokyklos buvo suskirstytos į pagrindines (iki 9 klasės) ir gimnazijas (9–12 klasės), mokykla, kurioje dirba mano mama taip pat buvo išdraskyta. Mokykloje mokosi moksleiviai iki 9 klasės.

Švietimo ir mokslo ministerija teigė, kad po reformos pagerės mokymosi kokybė. Bet kaip gali pagerėti mokymosi kokybė, kai mokytojas, kad pragyventų, priverstas dirbi dviejuose ar trijose mokyklose. 

Mano mama dirba dviejuose mokyklose: 3 dienas pagrindinėje ir 2 dienas gimnazijoje. Pagrindinėje mokykloje ji turi 15 pamokų, gimnazijoje – 6. 

Mano mama yra technologijų mokytoja. Dažnai iš savo atlyginimo mamai tenka pirkti mokymo priemones: kreidos, kad galėtų užrašyti lentoje, darbams – medžiagų, siūlų, klijų, karoliukų, žirklių, dažų, teptukų ir kitų. O priemonės brangios, apsilankykite siūlų, medžiagų parduotuvėje ir suprasite, kiek kas kainuoja.

O jei priemonėmis iš savo kišenės reikia aprūpinti maždaug 20 vaikų per dieną? Vaikai į pamokas neatsineša priemonių. Ką tada jiems veikti 90 minučių? Kaip juos užimti?

Sakysite, tegul skaito vadovėlį, bet technologijų vadovėlių nuperkama 2–3 visai klasei. O jeigu ir tų nėra? Taigi mokytojas turi užimti vaiką 90 minučių ir iš savo algos aprūpinti priemonėmis?

Juk pardavėjos iš algos neperka kasos juostos, o virėjos – keptuvių, peilių iš savo algos? O mokytojui dalį savo algos reikia išleisti priemonėms įsigyti, kartais tenka nusipirkti net buitinės chemijos klasės grindims plauti arba dažų, norinti nudažyti kabineto sienas.

Jeigu pedagogas turi auklėjamąją klasę, jis turės skambinti moksleivių tėvams, jeigu vaikas susižeis, jam pasidarys bloga pamokų metu arba iškilus kokiems nors nesklandumams. Norint prisikviesti tėvus į susirinkimą tenka skambinti iš savo asmeninių lėšų. Nes mokykloje telefono, kuriuo galėtų naudotis mokytojai, nėra.

Taigi mano mama turi papildymo kortelę su atskiru numeriu, iš kurio skambina mokinių tėvams, tačiau nė sykio neišgirdo tėvų siūlymo papildyti mokytojos telefono sąskaitą? Juk ji naudojama tik auklėtinių reikmėms.

Teigiama, kad mokytojams labai gerai, nes jie dirba pusę darbo dienos. Man, mokytojos dukrai, tai skamba juokingai. Mano mamai pamokos trunka nuo 8 iki 15 val., namo ji grįžtą apie 18 val.

Pamokų pabaiga nėra darbo laiko pabaiga, nes mokytojai taiso rašinius, tikrina kontrolinius. Kadangi mano mama yra technologijų mokytoja, ji tvarko kabinetą, ruošia darbo priemones, pati tvarko siuvimo mašinas: sutepa, keičia adatas. 

Apie kabinetų ir koridorių puošimą Kalėdoms, Velykoms, išleistuvėms, Paskutinio skambučio šventei baisu ir kalbėti. Kartais puošiama ir po pamokų, ir šeštadieniais... O už šiuos darbus papildomai nemokama. 

Taip pat iš savo lėšų mokytojas dalyvauja parodose, moksleivius rengia parodoms.

Miesto parodų dalyvio mokesti technologijų mokytojui siekia 5–10 Lt. Gal jums ir atrodo tai nedidelės sumos, bet litas prie lito ir susikaupia nemaža pinigų suma.

Atostoginiai. Tiesa, mokytojas gauna 5000 Lt atostoginių birželio mėnesį, bet kita alga jo laukia tik spalį. O ir atostogauti negali kada sumano, nes vyksta pamokos, taigi pamokų metu atostogauti neišvažiuosi.

Taigi ką reiškia būti mokytojos dukra? Reiškia jausti nuoskaudą, kad nė sykio per 12 metų mama tavęs nepalydėjo į Rugsėjo 1-osios šventę mokykloje, nes ji buvo darbe (savo mokykloje). Tai reiškia, kad mama nedalyvavo Paskutinio skambučio šventėje, nes buvo su savo auklėtiniais.

Jos nebuvo ir mokyklos atestatų teikimo ir išleistuvių šventėje, nes tuo metu ji buvo ne mama, o auklėtoja. Ją šaukė pareiga. 

Nauji metai mūsų šeimoje prasideda rugsėjo 1-ąją, nes tada prasideda nauji mokslo metai.  

O tada prasideda ir planų rašymas, nesibaigiantis ruošimasis pamokoms (diena iš dienos), elektroninio dienyno pildymas, pokalbiai su tėvais, kuriems kartais nesvarbu nei savaitės diena, nei valanda.

Ir aš vėl kasdien girdėsiu, kaip tas nustūmė tą, Jonukas nusikeikė, o Onutė nieko neatsinešė, Gvidas susimušė su Kristupu, o Arūnas prasiskėlė galvą...

Taigi jeigu jūs manote, jog mokytojai uždirba per daug, jų gyvenimas rožėmis klotas, deja, aš jus nuvilsiu. Galiu garantuoti, kad savaitės mokytojo kailyje jūs neištvertumėte.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?