Pabėgimas į tikrąją Lietuvą

Gera ir vėl sugrįžti į Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimą, kuriame susirinkusi jaunatviška, spindinčių akių ir atvirų protų Lietuva.

Arnoldas Pranckevičius.
Arnoldas Pranckevičius.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Pranckevičius

Jul 14, 2014, 12:48 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 12:09 AM

Tai puikus energijos, entuziazmo ir optimizmo užtaisas visiems tiems, kurie dar nėra praradę vilties ir tikėjimo savo valstybe. Tai fantastiškas pavyzdys, koks kultūringas, išsilavinęs ir žingeidus yra Lietuvos jaunimas, gyvenantis ir studijuojantis tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje. Tai turbūt vienintelė vieta, kur keli tūkstančiai jaunuolių gali kaip lygūs su lygiais pasinerti į politikos, verslo, kultūros ir mokslo diskusijas su pačia Prezidente, premjeru, ministrais ir parlamentarais ar tokiais visuomenės grandais kaip Leonidas Donskis, Oskaras Koršunovas ir Algirdas Kaušpėdas.

Atvykus į Visuomenės harmonizavimo parką, rodos, kad užnugaryje palieki tą Lietuvą, kurią esame sukūrę savo pasąmonėje - pažeidžiamą, apatišką ir uždarą Lietuvą, kurioje klesti ksenofobiškos idėjos, korumpuota ir provinciali politinė kultūra, veši arogancija, nepasitikėjimas ir cinizmas, iš kurios bėga žmonės, o joje likę nepasitiki jos institucijomis, švietimo, mokslo ir sveikatos apsaugos kokybe.

Čia randi visai kitą Lietuvą - atvirą, modernią ir savimi pasitikinčią valstybę, su stipria, aktyvia ir pilietiška visuomene, reikalaujančia iš politikų atsakomybės ir skaidrumo, skatinančia kritinį mąstymą ir toleranciją ir nebijančia žmonių bei idėjų judėjimo. Šiai valstybei žmogus - svarbiausia vertybė, o investicijos į žmogų - svarbiausias tikslas. Ji nestokoja iniciatyvių, kūrybingų ir originalių idėjų ir aktyviai dalyvauja Europos ir pasaulio procesuose.

Šie juonuoliai jau žino, kokios Lietuvos jie nori - uždaros ar atviros, provincialios ar globalios, nepakančios ar tolerantiškos, tamsios ar išsilavinusios. Jie taip pat žino, kad būtent jie šią ateities Lietuvą kurs ir kad būtent jų kartai nusišypsojo sėkmė gyventi turbūt pačiame perspektyviausiame, šviesiausiame ir saugiausiame mūsų tūkstantmetės valstybės laikotarpyje.

Jiems lemta gyventi atvirame pasaulyje su neribotomis galimybėmis, kurias negailestinga ir žiauri praėjusio amžiaus istorija buvo atėmusi iš jų tėvų ir senelių. Jie puikiai žino, kokia didžiulė atsakomybė slegia jų pečius - neišbarstyti šios istorinės galimybės ir pateisinti milžinišką savo protėvių auką.

Pirmą kartą istorijoje Lietuva turi šansą pagaliau įgyvendinti šimtmečius puoselėtą tikslą - tapti save gerbiančia, savo žmonėmis, kultūra ir idėjomis turtinga, saugia, pažangia ir atsakinga Europos valstybe. Ši galimybė - šį savaitgalį šalia Prienų šurmuliuojančio jaunimo rankose. Ir nekyla abejonių, kad jie ja sėkmingai pasinaudos.

***

Arnoldas Pranckevičius yra EP Pirmininko patarėjas, Belgijos lietuvių bendruomenės pirmininkas

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.