Vestuvių puota restorane vos nepražudė jaunavedžių kūdikio

Esame kartu nuo 2003 metų. Svajojom apie vestuves, vaikus. Viskas buvo kaip pasakoje: baigti mokslai, geras darbas, susižadėjom, įžadus davėme Majamio paplūdimyje dalyvaujant kunigui, išsirinkom vestuvių datą Lietuvoje. O prieš pat oficialias vestuves sužinojome ir nuostabią naujieną – gandrai suka ratus! Tai šventė – laukiamės, brolis grįžta iš Anglijos, tėtis iš jūros. Visa šeima nors trumpai pabūsim kartu.

Vyras džiaugiasi, kad jo besilaukianti žmona per vestuvių vakarienę nevalgė.<br>„123rf.com“ asociatyvi nuotr.
Vyras džiaugiasi, kad jo besilaukianti žmona per vestuvių vakarienę nevalgė.<br>„123rf.com“ asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tomas Z.

2014-08-12 21:11, atnaujinta 2017-10-17 17:12

Vestuvių didelių nekėlėme, susirinko šeima ir šeimos draugai. Išsirinkti vietą pobūviui padėjo tėtis. Banketui pagrindiniai kriterijai buvo šie: kokybiškas ir skanus maistas, arti namų. Tad įmonės „Baresta“ baras „Alibi“, esantis Vingio gatvėje Klaipėdoje, buvo pasirinktas neatsitiktinai: tėvai ten sutiko Naujuosius metus ir liko patenkinti, be to, virtuvės šefė (projekto „Pragaro virtuvės“ nugalėtoja) buvo labai maloni, gamino skaniai ir siūlė netradicinius gurmaniškus patiekalus banketui, nes, jos žodžiais, lietuviška virtuvė yra per daug kasdieniška ir galbūt šiek tiek atsibodusi.

Po jungtuvių ceremonijos santuokų rūmuose turėjom nuostabią fotosesiją. Labai išalkę nuskubėjom į banketą. Aplinka buvo jauki, būtent tokia, kokios ir tikėjomės: stalas gražus, maisto nedaug, tačiau jis – neeilinis ir gražiai patiektas. Visiems visko užteko. Tėvai pasitiko su duona ir druska, taip banketas prasidėjo.

Neilgai trukus buvo patiektas maistas. Ant grilio kepta vištienos krūtinėlė, įdaryta bri sūriu ir šonine. Žmona dėl nėštumo pasijuto blogai ir savo porciją atidavė man, pati mėgavosi lengvesniais užkandžiais. Nustebino tai, kad daliai svečių vištiena buvo patiekta be įdaro (nors už jį buvo sumokėta), tačiau svečiams tai problemų nekėlė ir patys nenorėjome gadintis šventinės nuotaikos. Užstalės dainos, šokiai ir žaidimai tęsėsi iki paryčių. Pasilinksminę neskubėdami patraukėme į namus.

Prasidėjo pirmoji vedybinė diena. Pailsėję vakare susitikom aptarti įspūdžius ir atšvęsti su tais, kurie nedalyvavo ceremonijoje, tačiau tik svečiams pradėjus rinktis pasidarėm apatiški, kuo toliau tuo blogiau pradėjo jaustis tėtis, aš, brolis su drauge, pradėjo krėsti šaltis, laužyti kaulus, temperatūra sukilo virš 39. Kitą rytą prasidėjo nesibaigianti estafetė, kurios finišas – tualetas. Paskambinome vestuvėse dalyvavusiems svečiams paklausti, kaip jie jaučiasi, ir nenustebome išgirdę, kad taip pat.

Galvojom, kad tai lengvas apsinuodijimas ir praeis savaime, tačiau kitą dieną buvo dar blogiau. Tėtis su draugu išvažiavo į ligoninę, ten pat su greitąja buvau nuvežtas ir aš, draugo žmona. Brolis su drauge sunkios būklės išskrido į Angliją, o ten tiesiai iš oro uosto į gydymo įstaigą.  Tėtis su draugu nusprendė gydytis ambulatoriškai, kaip ir dar keturi svečiai. Taip prasidėjo medaus mėnuo.

Infekcinėje ligonine sutikta moteris pasakojo, kad į gydymo įstaigą pateko kitą dieną po vakarienės bare „Alibi“, kurioje irgi valgė  vištieną. Abejonių neliko: kalta vištiena. Nesusirgo tik tie svečiai, kurie jos nevalgė.

Nesuvalgytą vištieną ir kitus maisto likučius išsivežė „visuomenės sveikatos centro darbuotojai“. Ligoninėje paimti pasėliai ir iš baro paimtos vištienos mėginiai parodė – užsikrėsta salmonelėmis. Gydytojai sakė, kad pasielgiau kaip tėvas Nr.1, suvalgęs žmonos porciją ir išsaugojęs dar negimusio kūdikėlio gyvybę, nes, pasak jų, ši infekcija būtų vaisių pražudžiusi.

Maisto ir veterinarijos tarnyba rado pažeidimų ir sustabdė baro veiklą. Keista buvo tai, kad baras dirbo ir toliau. Tėtis ir žmona labai piktinosi, kai važiuodami pas mane į ligoninę matė, jog žmones apnuodijęs baras dar nesibaigus tyrimui toliau galimai nuodija kitus lankytojus. Kreipiausi į valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kuri atsakė, kad dokumentaliai jie sustabdė baro veiklą, o ar ji faktiškai sustojo, tai esą ne jų reikalas. Nusprendžiau visas jėgas sutelkti gijimui, o su jais išsiaiškinti vėliau.

Man labai nesmagu, kad svečiai būtent dėl šio susirgimo mūsų vestuves prisimins ilgai. Kad ir mano brolis – po metų nesimatymo sugrįžęs į Lietuvą nepailsėjo, nes negalėjo atsitraukti nuo tualeto.

Pagerėjus savijautai buvau išrašytas iš ligoninės ir nieko nelaukęs nuėjau į barą. Jo atstovo kalba buvo trumpa: nieko neįrodysit, pinigų negrąžinsim. Už kelių dienų pasijaučiau dar blogiau ir vėl buvau hospitalizuotas į infekcinę ligoninę dėl aukštos temperatūros, nepakeliamų pilvo skausmų ir viduriavimo. 

Praleidau ligoninėje dar savaitę. O kai išrašė namo, nepraėjus nei 12 valandų greitoji nuvežė į Raudonąjį kryžių, chirurgijos skyrių. Negalėjau nei valgyti, nei gerti.

Prasidėjo išsamūs tyrimai. Sužinojau tai, ko tikrai nesitikėjau. Salmoneliozė pažadino „miegantį slibiną“ – man diagnozuota Krono liga (lėtinė žarnyno liga, kuriai būdingas uždegimas, pažeidžiantis ne tik paviršinius, bet ir giliuosius žarnos sienelės sluoksnius-Red.). Seselėms buvo sunku rasti veną, į kurią būtų galima suleisti vaistus, nes venos buvo subadytos ir dėl dehidratacijos sunykusios. Net sėdėti buvo sunku dėl nuolatos leidžiamų vaistų. Toliau gydymas buvo tęsiamas vidaus ligų skyriuje. Saujomis teko ryti vaistus, ne visi iš jų kompensuojami ir kainuoja nepigiai.

Praėjus beveik pusantro mėnesio po vestuvių mane išrašė į namus. Gydymas tęsiamas Kauno klinikose. Gulėdamas ligoninėje netekau darbo, nes laive buvo keitimas (esu budintis kapitono padėjėjas), taip pat buvau sulaukęs darbo pasiūlymo iš Norvegijos kompanijos, kurio ilgai laukiau (alga gera ir kontraktai trumpi).

Bet gydytojai uždraudė eiti į jūrą, kol nebus pasiekta visiška remisija (ligos atoslūgis-Red.). Kiek mėnesių tai truks, sunku prognozuoti. Buvau pagrindinis šeimos maitintojas. Mano algos visiškai pakakdavo, todėl leidau žmonai nebedirbti, o rūpintis nėštumu. O dabar aš – bedarbis.

Sumautas nesugebėjimas apdoroti maisto produktų apvertė mūsų gyvenimą aukštyn kojom – tai buvo tikra pragaro virtuvė. Guodžiamės tuo, kad nors mūsų šeimyninis gyvenimas prasidėjo nuo didelių išbandymų, svarbiausia, kad mūsų stebuklas vystosi gerai, daugiau laiko galėsiu praleisti su žmona.

Pradėjau darbo ieškoti krante. Iki šiol baro atstovai nebandė susisiekti ar atsiprašyti, todėl, gavus visus duomenis ir medžiagą iš atitinkamų tarnybų, bylinėsimės teisme.

***

Įmonės  „Baresta“, kuriai priklauso baras „Alibi“ vadovas Eduardas Stoliarskij užjautė susirgusius žmones ir apgailestavo dėl jų ligos. Tačiau tvirtino, jog bare „Alibi“ tikrintojai nerado jokio užkrato.

„Kol kas jo skundas nepasitvirtino. Po tyrimo mūsų kaltė nenustatyta. Tas tyrimas dar galutinai nepabaigtas, paimta daugybė mėginių. Mes dvi dienas buvome uždaryti, buvo atliekami tyrimai. Visi darbuotojai geranoriškai pasitikrino, ar nėra viruso nešiotojai, ir nė vienas jų nėra užsikrėtęs – tą galime įrodyti turimomis medicininėmis pažymomis. Mūsų patalpos buvo ištirtos, jose taip pat nebuvo rasta užkrato. Maistas taip pat visas ištirtas. Mes patys suinteresuoti nustatyti priežastį, nes manome, kad taip atsitikti gali. 

Ir visoj šitoj istorijoj liko tik tas žmogus, kuris iš pradžių sakė, kad susirgo vienoje iš Klaipėdos kavinių, bet negalėjo tiksliai nurodyti, kurioje, nes lankėsi ne vienoje kavinėje. O galiausiai buvo pasirinkta mūsų kavinė, o kita kavinė dėl kažkokių priežasčių niekur nebuvo minima.

Esmė tame, kad žmonės užsikrėtė. Bet kurioje vietoje jie užsikrėtė – neaišku. Nes iš visos jų kompanijos susirgo tiktai jų artimieji. Visi užsikrėtusieji yra vieno buto gyventojai. Kodėl neužsikrėtė tame pačiame bute negyvenantys jų svečiai, reikėtų klausti jų. Tai, kad užsikrėtė daugiau svečių, yra tiktai žodžiai.

Salmoneliozė – sunki liga ir be gydytojų ir gydymo medicinos įstaigoje pasveikti neįmanoma. Liga paprastai pasireiškia po paros, bet būna išimčių, jeigu labai stiprus imunitetas, kad pasireiškia po dviejų parų. Jie susirgo ketvirtą dieną. 

Ir dar: jie nuo to maisto užsikrėtė, bet jie kažkodėl jį laikė namuose ir po keturių dienų išėję iš ligoninės sugebėjo pateikti tikrintojams.

Salmonelė nėra šiaip bakterija, kurią panaikinsi nusiplovęs rankas. Jeigu pas mus tų bakterijų būtų buvę, tikrintojai būtų jų radę, o ir nukentėjusių žmonių būtų daug daugiau“, – sakė kavinės vadovas.

***

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė – valstybinė maisto produktų inspektorė Rita Sadūnaitė atskleidė tarnybos atliktų tyrimų rezultatus.

„2014 metų birželio 19 dieną Klaipėdos visuomenės sveikatos centras VMVT informavo, kad ūmia žarnyno infekcija susirgo ir į medikus kreipėsi 4 asmenys (3 iš jų išskirtas sukėlėjas S. enteritidis), dalyvavę pokylyje bare „Alibi“. Dėl šioje įmonėje gaminamo maisto saugos ir kokybės Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba taip pat gavo ir vartotojo skundą.

Patikrinus barą „Alibi“, buvo nustatyta grubių pažeidimų. Darbuotojai negalėjo pateikti patiekalų receptūrų ir technologinių aprašymų. Nebuvo registruoti patiekalai, pagaminti pokyliui, kurio metu galimai užsikrėtė žmonės. Nebuvo užtikrinami produktų atsekamumo reikalavimai, trūko šaldymo įrangos. Gamybos patalpos per ankštos atlikti visas maisto gaminimo operacijas.

Inspektoriai paėmė plovinių mėginius nuo gamybos paviršių ir patiekalų bakteriologiškai ištirti laboratorijoje. Dėl nustatytų pažeidimų Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba priėmė sprendimą laikinai sustabdyti šio baro veiklą.

Įvertinus patikrinimo rezultatus VMVT Klaipėdos VMVT nuo 2014 birželio 18 dienos laikinai sustabdė baro „Alibi“ veiklą, kol bus pašalinti nustatyti trūkumai. Informacija apie minėto baro veiklos sustabdymą paskelbta VMVT interneto svetainėje. Trūkumus įmonė pašalino iki birželio 23 dienos, todėl jai leista veiklą atnaujinti.

Birželio 26 dieną Klaipėdos VSC paskelbė galutinę išvadą: 4 asmenys susirgo dėl UAB „Baresta“ baro „Alibi“ veiklos. Visiems susirgusiems nustatytas ligos sukėlėjas – S. enteritidis (Salmonella enterica, porūšis enterica, serotipas Enteritidis). Ištyrus pobūvyje tiekto maisto likučius, aptiktas identiškas kaip ir susirgusių asmenų ligos sukėlėjas – Salmonella enterica, porūšis enterica, serotipas Enteritidis.

Išanalizavus protrūkio epidemiologinio tyrimo duomenis ir Klaipėdos VSC pateiktą informaciją pripažinta, kad ūmios salmoneliozės protrūkio priežastimi buvo nesaugus maistas, kadangi tiek ligoniams, tiek likučių iš buvusio banketo mėginiuose išskirtas identiškas ligos sukėlėjas. Protrūkiui įtakos turėjo maisto saugos ir higienos reikalavimų pažeidimai UAB „Baresta“ bare „Alibi“.

Atsižvelgiant į Klaipėdos VSC galutinę išvadą ir Klaipėdos VMVT patikrinimo metu sukauptą informaciją, visa medžiaga drauge su Maisto įstatymo pažeidimo, taikant Produktų saugos įstatyme nustatytą atsakomybę, protokolu perduota Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai, kuri priims sprendimą dėl nuobaudos ūkio subjektui taikymo.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.