Socialinio būsto netekusi emigrantė: „Mane išmetė iš Lietuvos“

Pradėkim nuo to, kad Lietuvoje gyvenau labai sunkiai, alga buvo 600 litų, buvau išsiskyrusi ir, kaip 3 vaikų mama, turėjau socialinį būstą. Pagal neterminuotąją buto sutartį, aš jį turėjau remontuoti ir tvarkyti – viskam reikėjo labai daug pinigų. O pinigų nėra. 

„Sako, lietuviai, grįžkit į Lietuvą. Tai kur man grįžt?“ - skundžiasi emigrantė.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
„Sako, lietuviai, grįžkit į Lietuvą. Tai kur man grįžt?“ - skundžiasi emigrantė.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Moteris tvirtina, kad į užsienį išvyko tam, kad už uždirbtus pinigus galėtų susitvarkyti jai skirtą socialinį būstą ir jame pasenti.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Moteris tvirtina, kad į užsienį išvyko tam, kad už uždirbtus pinigus galėtų susitvarkyti jai skirtą socialinį būstą ir jame pasenti.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jūratė

Sep 19, 2014, 10:04 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 6:39 AM

Tiesa, man 300 litų būsto išlaidų kompensuodavo, bet jį reikėjo išlaikyti pačiai. 300 litų man likdavo pragyvenimui, kaip pragyventi?

Ėjau į Jonavos savivaldybę, ėjau pas merą ir prašiau, kad bent kiek padengtų langų įstatymo išlaidas arba sutvarkytų vamzdynus, kanalizaciją, nes buvo labai baisi. Man visur buvo atsakyta, kad nėra lėšų. Iki paskutinės minutės nenorėjau išvažiuoti iš Lietuvos, nes ją myliu. Bet gyvenimas mane privertė - norėjau užsidirbti pinigų, kad galėčiau sutvarkyti tą butą ir normaliai gyventi. Lietuvoje tokios galimybės nebuvo.

Išvažiavau į Angliją. Ten 3 mėnesius dirbdavau, 3 savaitėms grįždavau į Lietuvą ir taip toliau.  Du mano sūnūs jau dideli, bet nenorėjau savo mažosios mergytės (jai dabar 15 metų) palikti, todėl pasiėmiau su savimi. Ir tada savivaldybė tą butą, kuriame gyvenau 11 metų, paprasčiausiai iš manęs atėmė.

Buvau grįžusi į Lietuvą, ėjau pas advokatą kažkaip tvarkytis tų popierių, nes man kur nors reikės grįžti (vis dėlto man jau 46 metai, artėja senatvė). Savivaldybėje su manimi kalbėjo labai naglai. Esą, jei aš gyvenu Anglijoje, butas man nereikalingas. Bet aš juk grįždavau į tą butą!

Advokatas pasakė tiesiai šviesiai, kad jeigu savivaldybė užsėdo, kovoti su ja beprasmiška. Taigi dėl šventos ramybės aš to buto atsisakiau. 

Kai tą butą pridaviau, atėjo komisija pasižiūrėti ir pasakė, kad labai daug lietuvių šitaip išmetama. Lietuvius išmeta iš Lietuvos!

Tai įvyko prieš dvejus metus. Dabar į Lietuvą atskrendu tik kartą per metus, kad aplankyčiau brolio ir tėvų kapus.  Apsistoju pas draugę. Kiekvieną kartą, kai skrendu namo, pamatau tuos miškus, man ašaros byra, aš pasirengusi bučiuoti tą žemę. 

Mane piktina, kai rašo tokius straipsnius, kad iš Lietuvos išvažiuoja jaunimas, kuris nori save išbandyti. Taip, bet tokių yra mažuma. Žmonės išvažiuoja, nes neįmanoma pragyventi Lietuvoje. Ir tuo labiau lietuvius išmeta iš Lietuvos. Mane išmetė!

Sako, lietuviai, grįžkit į Lietuvą. Tai kur man grįžt?

***

Atsako Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Paramos būstui skyriaus vedėjas Aloyzas Stapulionis:

Socialinis būstas LR valstybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti ir daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) įstatyme nustatyta tvarka nuomojamas asmenims (šeimos) tik tais atvejais, kai jų deklaruotas turtas ir pajamos yra mažesni už Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatytus dydžius.  

Iš emigrantės pateiktos informacijos apie gaunamas pajamas (apie turimą turtą ji informacijos neteikia) galima daryti išvadą, kad jos 4 asmenų šeima atitinka socialinio būsto nuomai nustatytas sąlygas.

Socialinis būstas nuomojamas tol, kol asmens (šeimos) deklaruotas turtas ar pajamos atitinka Vyriausybės nustatytus dydžius. Asmuo (šeima), kurio deklaruotas turtas ar pajamos viršija nustatytus dydžius, savivaldybės nurodymu privalo atlaisvinti nuomojamą būstą.   

Socialinis būstas nuomojamas (teikiama valstybės parama) asmenims (šeimoms),  turintiems nuolatinę gyvenamąją vietą Lietuvos Respublikoje, todėl, matyt (mažai informacijos, kad būtų galima tiksliai nustatyti), išvykus gyventi į Angliją suaugusiems šeimos nariams, socialinio būsto nuomos sutartis buvo nutraukta.  

Gyvenamųjų patalpų nuomos sutartis su  socialinio būsto nuomininkais sudaroma vadovaujantis Civiliniu kodeksu. Jame nustatyta, kad nuomotojas (savivaldybė) privalo perduoti nuomininkui laisvą, tinkamą gyventi gyvenamąją patalpą ir užtikrinti tinkamą gyvenamojo namo, kuriame yra išnuomota gyvenamoji patalpa, naudojimą bei komunalinių paslaugų teikimo įrangos, esančios name, remontą. Nuomininkas, jeigu sutartyje nenumatyta kitaip,  privalo atlikti tik nuomojamos patalpos einamąjį remontą.“

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.