Vairuotoją pritrenkė „Regitros“ egzaminuotojo sprendimas

Tiesiog negaliu nepasidalinti ir tyliai praryti tai, kas man nutiko praėjusią savaitę laikant praktikos egzaminą „Regitroje“. Prieš kurį laiką už tam tikrus pažeidimus iš manęs buvo atimta teisė vairuoti transporto priemonę, o norint susigrąžinti pažymėjimą tenka perlaikyti egzaminus „Regitroje“.

Automobilis – ne garaže! Kritinė klaida, egzaminas neišlaikytas.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Automobilis – ne garaže! Kritinė klaida, egzaminas neišlaikytas.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tomas

Dec 2, 2014, 3:22 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 3:29 AM

Vairuoju jau kone 15 metų. Egzaminas neišlaikytas.

Į „Regitros“ egzaminą, į taip vadinamą išbalusių veidų ir drebančių rankų priimamąjį, atvykau ir iš pradžių stebėjausi, kodėl kažkuri mergina pamiršo savo vardą ir pavardę, kai buvo kviečiama (gerai, kad šalia buvusi mama jai ją priminė), arba kodėl kitas vyras, grįžęs iš kelionės su egzaminuotoju, žmonai pasakojo ne apie važiavimą, o kažką apie tam tikrus organus su daug rusiškų žodžių. Na, bet gal jie daktarai pagal profesiją...

Tačiau vėliau ir man pasidarė aišku, iš kur tos pragariškos emocijos kyla.

Žodis „egzaminas“ reiškia kokio nors dalyko mokėjimo tikrinimą. Ar „Regitros“ egzaminas irgi atitinka tą sąvoką? O gal ten tiesiog ne tikrinimas, o ieškojimas būdų, kaip tave pamauti ant kuolo?

Trumpai apie mano atvejį. Dar prieš perlaikydamas egzaminą, nuėjau į vairavimo mokyklą ir nusipirkau valandą su instruktoriumi, kad jis duotų pastabų, ką ne taip darau. Kažkaip užsifiksavo kelios pastabos, kurių stengiausi laikytis, neatsiremti į kelkraštį, nes bus užskaityta kritinė klaida.

Ok, egzaminuotojas paprašė įvairuoti į įsivaizduojamą garažą, taip stebėjau per galinio vaizdo veidrodėlius tą kelkraštį, kad dar likus iki jo kažkokiam atstumui, sustojau ir pasakiau: „Baigiau.“

„Ką gi, išlipkime pažiūrėti“, – sako egzaminuotojas.

Atstumas per didelis nuo automobilio galo iki to nelemto kelkraščio! Automobilis ne garaže! Kritinė klaida, egzaminas neišlaikytas.

Kritinė klaida?? Kad nepastačiau automobilio į menamą garažą ir neva priekis per daug išsikišęs? Kai aš statysiu automobilį į tikrą garažą, aš realiai ir matysiu, ar jis visas tilpo į jį jau, ar ne... O dabar aš neva padariau tokią klaidą, dėl kurios aš esu nepasiruošęs vairuoti?

Esu per savo gyvenimą visą Europą skersai ir išilgai išmaišęs, bet niekada nesu nubaustas kitoje valstybėje už kokius nors pažeidimus, nemėtau nuorūkų per langą ir vairą visada laikau dviem rankomis. Tačiau iš „Regitros“ aikštelės net į miestą neišvažiavau...

Gerbiami vairuotojai, manau, nesuklysiu sakydamas, kad kokie 95 proc. jūsų neišlaikytų dabar egzamino „Regitroje“. Pagal jų kriterijus visi eitumėte perlaikyti egzaminų po kelis kartus, o tai juk pelninga įmonei – 100 su viršum litų, kelios minutės, egzaminas neišlaikytas, ateisi perlaikyti – vėl susimokėsi.  Ir, beje, eina žmonės, moka pinigus ir laiko tuos egzaminus, alternatyvos nėra.

Šią dieną daugelyje miestų laisvą vietą rasi jau tik 2015 metais. Taigi klausimas: ar praktikos egzaminas „Regitroje“ yra tavo žinių ir gebėjimo vairuoti saugiai kelyje patikrinimas, ar gudri ir nušlifuota pinigų melžimo sistema?

Ko gero, jau žinau, kurį atsakymo variantą dauguma pasirinktų. Čia Lietuva, čia lietūs lyja...

*** 

Komentuoja „Regitros“ viešųjų ryšių specialistė Laimutė Užupė:

„Iš šio anoniminio pasakojimo būtų sudėtinga spręsti, kokia situacija buvo iš tiesų, tačiau jei kyla klausimų dėl egzamino vertinimo, reikėtų žinoti, kad per egzaminą pademonstruoti įgūdžiai vertinami vadovaujantis teisės aktu – Motorinės transporto priemonės valdymo įgūdžių ir gebėjimų vertinimo kriterijų bei metodų aprašu.

Jame yra išvardinta, kokie veiksmai laikomi kritinėmis, nekritinėmis ir specifinėmis pasikartojančiomis klaidomis, taip pat kokiais atvejais egzaminas vertinamas kaip neišlaikytas. Šis teisės aktas yra paskelbtas Seimo interneto svetainėje, taip pat ir VĮ „Regitra“ interneto svetainėje (skyriuose „Teisės aktai“ ir „Praktikos egzaminas“).

Jei manoma, kad egzaminas buvo įvertintas neteisingai, galima kreiptis į Apeliacijos komisiją, kuri nagrinėja su egzamino įvertinimu nesutinkančių asmenų apeliacijas. Išnagrinėjusi apeliaciją, komisija gali ją patenkinti ir pakeisti ar anuliuoti egzamino rezultatą, jei skundas buvo pagrįstas. Šios komisijos sprendimai įstatymų nustatyta tvarka taip pat gali būti skundžiami.“

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.