Ilgametė Kauno studentų kirpėja: „Man žemė slysta iš po kojų“

Dar taip šlykščiai nesijaučiau niekada. Esu lietuvė, norinti gyventi ir dirbti Lietuvoje. Deja, pasirodo, savo šaliai aš kaip ir nereikalinga.

Dešimt metų kirpyklai studentų miestelyje vadovaujanti moteris apstulbo, iš ASU vadovybės sužinojusi, jog daugiau čia negalės dirbti.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Dešimt metų kirpyklai studentų miestelyje vadovaujanti moteris apstulbo, iš ASU vadovybės sužinojusi, jog daugiau čia negalės dirbti.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alina Vinckienė

2014-12-23 13:13, atnaujinta 2018-01-18 11:43

Istorija tokia: 10 metų nuomojausi patalpas kirpyklai A.Stulginskio universiteto (ASU) studentų miestelio bendrabutyje, kuris įsikūręs Kauno rajone, Akademijos miestelyje. Laiku mokėjome pinigus už nuomą, komunalinius mokesčius, universiteto įvaizdžio neužgožėm. Studentai ir universiteto darbuotojai džiaugėsi, kaip tai yra patogu. Kadangi netoliese (taip pat ASU patalpose) yra poliklinika, jos lankytojai, atvažiavę iš gretimų kaimukų, taip pat priprato lankytis mūsų kirpykloje.

Praėjo 10 metų, baigėsi nuomos sutartis (2014-12-10). Kreipiausi į ASU vadovybę, norėdama pratęsti bendradarbiavimą. Ir...

Tiesiog žemė išslydo iš po kojų, kai išgirdau, jog jie su mielu noru tęstų, bet dėl pasikeitusių įstatymų to daryti nebegali.

Kadangi šalia yra maisto prekių parduotuvė, skalbykla, maitinimo įstaiga, kurioms Švietimo ir mokslo ministerijos leidimu sudarytos naujos sutartys, ASU vadovybė kreipėsi į ministeriją ir dėl kirpyklos. Deja, gavo neigiamą atsakymą.

Nebežinojau, ką daryti, ko griebtis. Pabandžiau el. paštu kreiptis į valstybės galvas. Gavau atsakymą. Štai jis:

„Gerbiama Alina,

Gavome Jūsų laišką dėl patalpų nuomos kirpyklai Aleksandro Stulginskio universiteto bendrabutyje. Lietuvos Respublikoje valstybės nekilnojamasis turtas, vadovaujantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2001 m. gruodžio 14 d. nutarimu Nr. 1524 „Dėl valstybės materialiojo turto nuomos“, išnuomojamas viešo konkurso būdu. Todėl Švietimo ir mokslo ministerija neturi galimybės pritarti, kad valstybės turtas – patalpos – galėtų būti išnuomotos Jums ar kitam asmeniui. Pagal minėtą tvarką valstybės turtas gali būti išnuomotas ne ilgesniam kaip 10 metų laikotarpiui. Aleksandro Stulginskio universitetas kreipėsi į Švietimo ir mokslo ministeriją dėl sprendimo organizuoti valstybės turto nuomos konkursą kirpyklos veiklai vykdyti. Tačiau universitetas yra viešoji įstaiga ir valstybės nekilnojamasis turtas jai yra perduotas pagal 2014 m. birželio 6 d. valstybės turto patikėjimo sutartį Nr. S-356.

Pagal Lietuvos Respublikos mokslo ir studijų įstatymo 80 straipsnio 5 dalies nuostatas ir minėtą sutartį, perduotą valstybės turtą universitetas gali išnuomoti, tik jeigu tai būtina aukštosios mokyklos veiklai užtikrinti.

Tokio pagrindimo, kad kirpyklos veikla būtina aukštosios mokyklos veiklai užtikrinti, Aleksandro Stulginskio universitetas neturi. Todėl pritarti tokiam universiteto prašymui Švietimo ir mokslo ministerija neturi teisinio pagrindo. Taip pat informuojame, kad Kauno apskrities vyriausiajam policijos komisariatui patalpos Akademijos mstl., Universiteto g. 3, suteiktos pagal panaudos sutartį, kaip biudžetinei įstaigai, kuri Akademijos miestelyje užtikrina viešąją tvarką. Patalpos taip pat perduotos Kauno rajono greitosios medicinos pagalbos stočiai, kuri užtikrina skubią medicinos pagalbą Akademijos mstl. ir Noreikiškių mstl. gyventojams. Be to, buvo suteikti leidimai studentų ir dėstytojų būtinoms paslaugoms teikti (maitinimo paslaugoms, skalbimo ir kt.).

Kaip mus informavo Aleksandro Stulginskio universitetas, kitais atvejais nuomos sutarčių galiojimas dar nėra pasibaigęs ir yra vykdomas pagal tuo metu galiojusius teisės aktus. Ne kartą prašėme ir raštu dar kartą siūlėme Aleksandro Stulginskio universitetui apsvarstyti galimybę dalį patalpų Kauno r., Akademijos mstl., perduoti Kauno rajono savivaldybei teikti paslaugoms (kirpyklos ir kitokia veikla), kurios negali užtikrinti universiteto veiklos, bet yra reikalingos gyvenimo kokybei Akademijos mstl. gerinti. Tuščias patalpas siūlėme įtraukti į viešame aukcione parduodamo valstybės nekilnojamojo turto sąrašą. Bet Universitetas apie savo sprendimą dar neinformavo. Labai apgailestaujame, kad Lietuvos Respublikos teisės aktai šiuo metu nesuteikia galimybės padėti Jums. Nuoširdžiai tikimės, kad patalpos Jūsų veiklai bus surastos, o mokslo ir studijų įstatymas artimiausiu metu bus pakeistas.“

Kažkas kažką kažkada bandys keist, o tu dabar pabūk soti mana. Ar tai tokia Lietuvos politika? Ar taip kuriama gerovė smulkiam verslui, paprastam žmogui? Ar tai ne diskriminacija? Taip ir nesuprantu, kaip skalbykla ir kitos aptarnavimo sferos susijusios tiesiogiai su mokslu, o kirpykla – ne?  Kai tie patys studentai iš kirpyklos eina į skalbyklą ar atvirkščiai.

Mūsų kirpykla orientuota į vidutines ir žemesnes pajamas turinčius žmones. Anot mūsų valdžios protų reikštų: „Susirink daiktus ir dink iš čia.“

Kažkokia kirpyklėlė. Viena daugiau ar mažiau, jiems tai kas. Ir niekam neįdomu, kad tu kažką kuri, dėl kažko gyveni ir t.t. Va toks tas gyvenymas Lietuvoje.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.