Emigrantui Škotijoje gėda už Lietuvos interneto herojų žodžius

Sausio 7 d. įvykusi terorizmo ataka „Charlie Hebdo“ redakcijoje ir po jos sekusios įkaitų dramos nebuvo vien tik atakos prieš žodžio laisvę. Tai buvo sustabarėjusio ir neprogresyvaus pasaulio ataka prieš modernų, liberalų ir progresyvų pasaulį.

Pasak autoriaus, Lietuvos konservatoriai ir Lietuvos dešinieji yra Lietuvos Putinas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Pasak autoriaus, Lietuvos konservatoriai ir Lietuvos dešinieji yra Lietuvos Putinas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Rudeičiukas, Glazgas (Didžioji Britanija)

Jan 15, 2015, 9:29 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 11:33 PM

Teroristų tikslas nebuvo vien tik nužudyti žurnalistus, piešusius jų dievo karikatūras. Jų tikslas buvo ir yra suskaldyti Vakarų pasaulį. Jų siekis – kad Vakarai pradėtų represijas prieš vietinius musulmonus ir tokiu būdų šie musulmonai nusigręžtų nuo progresyvaus Vakarų pasaulio ir atsigręžtų į jų radikalų pasaulį. Jie tikėjosi, kad į terorą ir neapykantą Vakarai atsakys tuo pačiu – neapykanta ir teroru.

Tai žinodami, Prancūzai nedavė teroristams, ko jie norėjo. Nuo pirmos dienos Prancūzijos žiniasklaida kalbėjo apie toleranciją ir solidarumą su vietiniais musulmonais. To pasekmė – istorinis žygis už solidarumą, toleranciją ir žodžio laisvę.

Šiame žygyje Europos vadovai susikabinę rankomis kartu su musulmoniškų šalių vadovais agitavo prieš rasizmą ir už solidarumą visuomenėje. Žygis buvo pilnas teigiamų emocijų. Čia musulmonai save vadino žydais, o žydai save vadino musulmonais.

Solidarumas, o ne skaldymasis padaro mus stipriais. Tai buvo liberalios demokratijos pergalė. Pergalė, kurią matyti radikaliems islamistams yra didesnė kančia, nei žiūrėti į karikatūras.

Kita vertus, sausio 7 d. įvykiai tapo proga kai kuriems atskleisti savyje slypintį rasizmą ir kseonofobiją. Čia Lietuva buvo lyderė ir daugelis apžvalgininkų dar kartą įrodė, kodėl mes dar nesame Europoje, bet esame Rytų Europoje.

Gyvenime nė vieno musulmono nesutikę ir Korano niekada neskaitę apžvalgininkai staiga tapo ekspertais, galinčiais kalbėti apie visą islamo religiją ir visus 2 milijardus musulmonų (Maždaug 1,6 mlrd.-Red.). Jie mato musulmonus kaip trukdį tik todėl, kad jų slaptose, rasistinėse mintyse normali visuomenė yra sudaryta 100 procentų iš vien tik baltų katalikų. Tad bet koks kitoks asmuo, nieko nedarydamas, bet tiesiog būdamas kitokiu, jiems atrodys kaip griaunantis jų „normalią“ visuomenę, ir jie nersis iš kailio, kad tik demonizuotų ir atstumtų tą kitokią visuomenės dalį.

Dabar jie gavo tokią progą. Kadangi Lietuva turi žinoti savo herojus, kurie stabdo Lietuvos progresą ir demokratijos brandumą, aš paminėsiu kelis žymesnius pasisakymus.

Po sausio 7 d. Vladimiras Laučius kaltino Europą liuliuojant su barbarais ir, kad Europos liberalai toleruoja islamizmą ir teroro aktą. Buvęs šio portalo darbuotojas Dovydas Pancerovas rašė, kad mes turime pripažinti faktą jog musulmoniškose bendruomenėse gimę ir augę žmonės, net jei šiuo metu gyvena Vakaruose, nėra tokie patys vakariečiai kaip mes.

Ir galiausiai Lietuvos  Nick'as Griffin'as – Andrius Užkalnis. Portalas talpinio Lietuvos Nick'o Griffin'o komentarą, kuriame jis islamą vadina teroro religiją ir ragina kovoti su visais, net ir taikiais musulmonais, nes jie nepritaria radikalams per tyliai bei privalo atsisakyti savo religijos. Tai argumentuodamas tuo, kad  kai Niurnberge buvo teisiami nacių vadai, niekas nekalbėjo apie toleranciją.

Nėra prasmės ginčytis su šiais pasisakymais, nes jie atvirai prieštarauja faktams ir viešai mieluoja. Vakarų Europa niekada netoleravo ir netoleruos islamizmo ir radikalų, Olandijos sostinės mero griežtas radikalų pasiuntimas į vieną vietą yra vienas iš to įrodymų.

Teroristai, kurie šaudė „Charlie Hebdo“ redakcijoje, gimė ir augo Paryžiuje. Musulmonai tiek Europoje, tiek už jos ribų garsiai iš aiškiai smerkė šiuos išpuolius. Žymiausi ir didžiausi arabiški laikraščiai spausdino teroristus pašiepiančias ir „Charlie Hebdo“ remiančias karikatūras.

Populiariausias turkų laikraštis perspausdino net paties „Charlie Hebdo“ karikatūras (Turkijos premjeras laikraštį dėl to apkaltino nesantaikos kurstymu-Red.). Musulmonai, jų šalių politikai, dvasiniai lyderiai ne tik smerkė teroristus, bet ir buvo vieni iš aktyviausių dalyvių Paryžiaus žygyje.

Tiesia yra tokia, kad patys musulmonai yra didžiausios radikalaus islamo aukos. Radikalus islamas nužudė 8 kartus daugiau musulmonų nei ne musulmonų. Musulmonas policininkas taip pat buvo nužudytas šalia „Charlie Hebdo“ redakcijos. Musulmonas taip pat ir buvo pagrindinis herojus visose teroro atakose. Kalbu apie Lassana Bathily, kuris dirbo prekyvietėje, kurioje vyko įkaitų drama ir jis 15-ai žmonių padėjo pasislėpti nuo teroristų, taip išgelbėdamas jų gyvybę.  Jei mes norim spręsti apie visus musulmonus pagal vieno žmogaus poelgį, kodėl nepasirinkus jo?

Tamsuoliško mąstymo žmonės visada stengsis iškraipyti faktus ir realybę, absoliutinti, naudoti neteisingas alegorijas, nes tai vienintelis būdas jiems pateisinti savo supuvusias pažiūras. Tuo pačiu, jeigu iš visų esamų faktų tik vienas procentas atitinka jų pažiūras, jie visada laikysis jo ir epitetais bei įžeidimas ignoruos likusius 99 procentus, kurie įrodo, kad jų pažiūros yra neteisingos.

Jeigu visi tie ksenofobai apžvalgininkai dar nori laikytis tokių pažiūrų, tuomet aš jiems turiu priminti prieš keletą metų  įvykusį terorizmo aktą Norvegijoje, kai  Andersas Behringas Breivikas nužudė 77 žmonės. Turbūt visi jau pamiršo, kad jis buvo radikalus katalikas ir citavo religijos dogmas savo raštuose. Ar Lietuvos apžvalgininkai, būdami katalikais, prisiima atsakomybę už jo padarytą nusikaltimą?

Kur tuomet buvo Užkalnis ir ar neturėtų jis prisiimti tokią pat atsakomybę už Breiviko nusikaltimą, nes per tyliai jį smerkė? A, taip tiesa, jis tuomet nesmerkė Breiviko, bet rašė, kad jis iš dalies buvo teisus, nes Europa yra per daug tolerantiška, įsileisdama daug imigrantų ir tai Europos kaltė, kad A.Breivikas žudė nekaltus jaunuolius. 

Kaip į  Breiviko terorizmo aktą atsakė Norvegijos visuomenė? Sužinoję, kad imigrantų nekenčiančio Breiviko viena iš nekenčiamiausių dainų yra „Children of the Rainbow“, tūkstančiai susirinko padainuoti šią dainą.  Į terorą ir neapykantą jie atsakė meilė ir tolerancija. Ir dėl to jie dabar gyvena daug labiau subrendusioje demokratijoje nei Lietuva.

Taip pat juokinga yra tai, kad daugelis Lietuvos ksenofobų apžvalgininkų ar šiaip ksenofobų, viešai išreiškė paramą „Charlie Hebdo“, naudodami plačiai internete paplitusį šiūkį „Je Suis Charlie“ (Aš esu Charlie). Ne, jus nesate Charlie – jus esate dalbajobai dešinieji, iš kurių „Charlie Hebdo“ tyčiojosi.

Kai prieš kelis metus į „Charlie Hebdo“ redakciją buvo mestas molotovo kokteilis, jie į tai atsakė viršeliui pasirinkę piešinį, kur jų darbuotojas bučiuojasi su musulmonu ir užrašu „meilė stipresnė už neapykantą“. Jei jūs negalite suprasti, kodėl jie pasirinko tokį užrašą, tai jūs nesate Charlie. Jūs net nesate už žodžio laisvę. Jei norite būti, tai pradėkit piktintis, kad Lietuvos televizijos atsisakė transliuoti Lietuvos gėjų lygos reklamą. Galbūt tuomet ir patikėsiu, kad jus esate Charlie.

Apibendrinant, siūlyčiau Lietuvos apžvalgininkams nustoti rašyti, ką Vakarų Europai reikia daryti. Niekam ten jūsų nuomonė nėra įdomi ir joks prancūzas apie savo šalį nespręs pagal tai, ką Rytų Europoje parašė koks pigus apžvalgininkas. Jie turi daug senesnę ir labiau subrendusią demokratiją nei Lietuvoje ir patys gerai žino, kas griauna jų visuomenę ir kas ne.

Lietuviams tuo tarpu siūlyčiau pradėti daugiau mąstyti ir kalbėti apie talibaną mūsų pačių šalyje. Ir čia kalbu ne vien tik apie ksenofobus apžvalgininkus, bet ir Lietuvos Konservatorių partiją („Tėvynės Sąjunga-Krikščionys demokratai“-Red.).

Prieš kelis mėnesius jų narė Rasa Juknevičienė patalpino oro uoste besimeldžiančio musulmono nuotrauką su ksenofobišku pasisakymu, kad tai matant jai kyla įvairių minčių. Lietuvos konservatoriai net nepasipiktino tuo. Prisimenant kaip jie bandė patvirtinti Konstitucijos pataisas, kad santuoka galima tik tradicinėje šeimoje, darosi išvis baisu, kiek Lietuva dar yra atsilikusi nuo brandžios ir liberalios demokratijos.

„Mad men“ serialo herojai mąsto moderniau ir progresyviau nei Lietuvos konservatoriai ir Lietuvos dešinieji apžvalgininkai.  

Aš garsiai ir aiškiai galiu pasakyti, kad Lietuvos konservatoriai ir Lietuvos dešinieji yra Lietuvos Putinas. Savo kalbomis ir veiksmais prieš toleranciją ir žmogaus teises jie tolina mus nuo Vakarų Europos ir artina prie Rusijos. Šalies, kur tolerancijos nerasi nė su žiburiu. Butent jie, o ne Žaliojo tilto skulptūros yra geriausias priminimas mums, kad mes esame buvusi Sovietų Sąjungos šalis. Bet galbūt jau pagaliau atėjo laikas judėti į priekį, o ne atgal?

Aš asmeniškai ir viešai norėčiau atsiprašyti visų Lietuvoje gyvenančių musulmonų už apžvalgininkų išsakytas ksenofobiškas mintis apie jus ir islamą. Lietuvoje yra ne vien tik sustabarėję ksenofobai, dar yra daug progresyvių ir tolerantiškai mąstančių žmonių. Tuo pačiu aš kviečiu tokius žmonės netylėti, bet garsiau reikšti savo mintis. Galbūt jau atėjo laikas nustoti politiškai būti Rytų Europa ir tapti Europa? Kurti tikrą liberalią demokratiją?

Mes turim tokią pareigą tiek dėl sausio 13-osios, tiek dėl  „Charlie Hebdo“ aukų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.