Skaičiau komentarus apie privalomą tarnybą. Man buvo šlykštu

Dievaži, mes esame keista tauta. Keista ir kartais net labai nenuovoki. Prieš keletą metų buvo įprasta atlikti karinę tarnybą, jei tai leisdavo sveikata. Ir tikrai nemačiau tame jokios problemos ar pasaulio pabaigos. Ir štai po kurio laiko šis dalykas vėl grąžinamas.

Manau, reikėtų pakalbėti apie tai, kodėl daugelis tos armijos bijo kaip velnias kryžiaus. Ogi todėl, kad pripratę bimbinėti, gyventi ant tėvų sprando ir burnoti ant valdžios.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Manau, reikėtų pakalbėti apie tai, kodėl daugelis tos armijos bijo kaip velnias kryžiaus. Ogi todėl, kad pripratę bimbinėti, gyventi ant tėvų sprando ir burnoti ant valdžios.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Baužys

2015-02-26 23:00, atnaujinta 2018-01-12 04:23

Teko perskaityti labai malonų jauno žmogaus straipsnį. Širdis buvo kupina malonių jausmų. Bet to nepasakyčiau apie komentarus po straipsniu.  Žinote, kartais man pasidaro šlykštu, kad tai yra mūsų šalies gyventojai.

Mes kalbame apie pareigą atlikti karinę tarnybą savo šaliai. Ir tai turėtų būti ne tik kažkoks prievartinis veiksmas, bet garbės reikalas. Daugelis vyrų tai laikydavo ne tik savaime suprantamu gyvenimo etapu, bet ir suprasdavo, kad tai taps savotiška vyriškumo ir gyvenimo mokykla. Bet šiuo metu vyriškumo mokykla yra cigaretės ir alkoholis, o gyvenimo mokyklą atstoja klubai, vakarėliai ar gatvių „šlifavimas“.

Manau, reikėtų pakalbėti apie tai, kodėl daugelis tos armijos bijo kaip velnias kryžiaus. Ogi todėl, kad pripratę bimbinėti, gyventi ant tėvų sprando ir burnoti ant valdžios. Mat karinė tarnyba sugadins jiems gyvenimą. Visi kažkaip tą tarnybą atliko ir šeimas turi, ir vaikus, ir darbai geri, ir problemų nėra. Be to, kariuomenė šiais laikais kurortas, palyginus su tuo, kas buvo mūsų tėvų laikais.

Kai kurie sako: „Kodėl turėčiau eiti ginti savo valstybės? Juk ji man nieko nedavė.“ Bet žymi Johno F. Kennedy frazė skamba taip: „Neklausk ką tau gali duoti valstybė, paklausk ką tu gali duoti jai“.

Taigi, ką jūs jai davėt?

Ji jums suteikė nemokamą mokslą, sveikatos apsaugą ir kitus dalykus. O ką jūs? Tėvų negerbimą, aroganciją, valkatavimą po klubus, užgauliojimą prisigėrus ir aiškinimą, kad jūs vos ne pasaulio genijai?

Tai va, nueisit į armiją ir galėsit įrodyti, kad esate labai „kieti“. Ten jums bus truputį sunkiau nei kabinėtis prie pensininkų ar vaikų.

Dėl kai kurių komentatorių pareiškimų, kad nebus motyvacijos. Ji atsiras kai rikiuotėj gausit gerai velnių už tai, kad nemokat uniformos susisagstyti ar batų užsirišti.

Sekant komentatorių minčių vingius, pabrangs medicininės pažymos. Na taip, dabar bus labai daug invalidų ir šiaip visokių kitokių nesąmonių. Bet kiek man teko susidurti pačiam, tai labai retai tokie „bajeriai“ pasiteisina. Atvykus į įstaigą, atsakingą už sveikatos patikrinimą, iš dvidešimt žmonių tik vienas dažniausia būna nesveikas. Visi kiti būna tokie stiprūs ir sveiki, kad gali drąsiai atitarnauti ir mažiau „malti šūdą“. Na, žinoma ir tokius „gerus“ daktarus, kurie duoda tokias pažymas, reiktų gerai „paglostyti“ per kišenę.

Sakote, prarasit metus brangaus laiko niekais? Tikrai? Bet gi jūs jo prarandat žymiai daugiau užsiimdami beprasme veikla: klubai, tūsai ir visokios pelkių šventės atima žymiai daugiau laiko. Na, o daugiausia tokių „neįgaliųjų“ yra pasiturinčių žmonių vaikelių būryje. O jiems tai tikrai armija nepakenktų.

Na ir pati linksmiausia ir juokingiausia dalis.

„Aš tepsiu slides į užsienį ir nieko man nepadarysit.“ Įspūdinga frazė ar ne? Tokia labai maloniai nuteikianti. Tiesiog patriotiškumo pavyzdys. Ir jūs visomis tomis nesąmonėmis tikit?

Jūs galit važiuoti, kad ir į Grenlandiją, tik nepamirškit, kad teks grįžti atitarnauti arba du su puse metų „džiovinti cukorius“ kalėjime ir prieš vėją „nepabezdėsi“.

Visi čia „peza“, kad liks darbai, vaikai, šeimos ir panašūs dalykai, bet ir seniau viskas likdavo. Na ir kas? Nei vienas dėl to nenumirė. Jei turi specialybę ar kažką sugebi, tai tau ta armija buvusi nebuvusi, grįši ir gyvensi kaip gyvenęs.

Perskaičius komentarus man pasirodė, kad daugelis paprasčiausiai yra bailiai ir po truputį tampantys ne vyrais, o tokiais „bobos“ ir stručio hibridais.

Mes dažnai sakom, kad mums nieko neduoda. Bet pirmiausia duokim patys. Karinė tarnyba parodo, kad tu esi ištikimas savo tautai. Nejau jūs tokiu būdu rodote pavyzdį jaunąjai kartai? Apie kokius gyvenimo iššūkius galite šnekėti, kai bijote devynių mėnesių tarnybos? Kokiu būdu jus žadate apginti save ir savo artimuosius? Manot, kad atbėgs „Facebook'as“ ar naktibario „draugai“ ir apgins? Ir išvis apie kokį vyriškumą mes šnekame?

„Aš pasiimsiu pažymą ir neisiu“. Na, tokiu būdu tu parodai, kad esi nieko vertas bailus išskydėlis.

Pasižiūrėkite į Izraelį. Ten ne tik vyrai tarnauja, bet tai privaloma ir moterims. Ir jokių problemų dėl to nekyla. Aukštakulnius švyst į kampą ir du metus atitarnauji. Ir jokių ten feminisčių ar kito „briedo“ nėra.

Moterys reikalauja lyčių lygybės. Prašom. Įrodykit, kad esat lygios. O vyrams norėčiau pasakyti, nebūkit išskydę. Ir mažiau slėpkitės ten, kur net neįmanoma pasislėpti. Nedarykit gėdos savo tautai. Garbė Tėvynei!!!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.