Universiteto darbuotojų klaida studentei ištampė nervus

Studijų baigimą įprastai pažymi ilgai lauktas ir daugumos taip trokštamas diplomas, tačiau baigus studijas diplomo gali tekti laukti net ir pusę metų. Bent jau Lietuvos edukologijos universitete (LEU).

Diplomo priedėlis atsiėmimui buvo paruoštas sausio mėnesį, praėjus daugiau nei pusei metų nuo to laiko kai kiti to kurso absolventai gavo savo diplomus.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Diplomo priedėlis atsiėmimui buvo paruoštas sausio mėnesį, praėjus daugiau nei pusei metų nuo to laiko kai kiti to kurso absolventai gavo savo diplomus.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ieva Rožickienė

2015-04-01 13:06, atnaujinta 2018-01-07 19:55

Visų pirma, diplomą atsiimti, jei nedalyvauji diplomų teikimo šventėje, galima tik tam tikromis dienomis. Nesvarbu, tu esi dirbantis, gyveni kitame mieste ar net užsienyje – diplomas gali būti atiduodamas maždaug 2-5 valandas per mėnesį, kurios, savaime suprantama, sutampa su daugumos darbo valandomis.

Na, vasara, galbūt mažiau darbuotojų, prie to galima prisitaikyti ir rasti laiko, bet atsiimant diplomą išaiškėjo nemalonus dalykas – jame buvo klaida, neteisingai parašytas absolventės vardas.

Klaidų pasitaiko visiems, universiteto darbuotoja atsiprašė, paminėjo, kad šiandien kaip tyčia jau ne pirmas toks atvejis, ir pažadėjo, kad klaida bus ištaisyta per 1-2 savaites.

Vėl prisiderinus prie atsiėmimo laiko, kuris patogus turbūt tik darbuotojai, atiduodančiai diplomą ir atsiėmus diplomą laukė dar „malonesnė“ staigmena – diplomas buvo neperspausdintas, bet aštriu daiktu išskustos dvi neatitinkančios raidės ir ant viršaus atspausdintos teisingos. Esant prastam apšvietimui tai pastebėti gali būti sunkiau, tačiau atidžiau pažvelgus matosi akivaizdūs korekcijos požymiai. Dar labiau koregavimas matomas padarius diplomo kopiją ar jį nuskenavus.

Dar viena kelionė į Lietuvos edukologijos universitetą, tai yra vėl keli šimtai kilometrų ir kelios sugaištos valandos.

Akademinių reikalų direkcijos, kuri yra atsakinga už diplomų atidavimą absolventams, specialistė diplomą priėmė, pripažino, kad taip būti neturėtų (tik įdomu, kas diplomą pataisė, ar tik ne ji pati?) ir pažadėjo, kad bus išduotas kokybiškas diplomas, tačiau tai bus maždaug spalio pradžioje (bendras diplomų teikimas vyko dar birželio mėnesį).

Spalio mėnesio antroje pusėje paskambinus į LEU buvo pasiūlyta dar šiek tiek luktelėti ir susisiekti po poros savaičių.

Lapkričio viduryje diplomo vis dar nebuvo, tik paskambinus lapkričio 24 dieną pagaliau pavyko sulaukti diplomo, kuris, atrodo, atitinka visus jam keliamus reikalavimus.

Atrodytų viskas tuo ir galėjo baigtis, 5 papildomi mėnesiai laukimo, tačiau grįžus namo ir sulyginus diplomo bei jo priedėlio numerius paaiškėjo, kad jie nesutampa. Priedėlyje aiškiai nurodyta, jog jis galioja tik su diplomu, kurio numeris atitinka priedėlyje nurodytą numerį.

Paskambinus į akademinių reikalų direkciją, specialistė teigė nežinojusi, kad priedėlis bus reikalingas, nes šis nėra būtinas ieškant darbo, o tik jei galvojate apie studijų tęsimą (siekiant magistro, renkantis kitą specialybę). Norite gauti priedėlį, atvežkite senąjį, o tada vėl laukite, kol bus atspausdintas naujas, kada tai bus – specialistė nežinojo.

Įdomu tai, kad pateikus diplomą keitimui nebuvo perspėta, jog bus suteikiamas naujas numeris, taip pat nebuvo užsiminta, kad reikėtų kartu atvežti ir priedėlį. Akivaizdu, kad visa tai turi žinoti pats studentas, nors tokia informacija ir nėra skelbiama ar akcentuojama.

Tiesa, diplomo priedėlis pagal apibrėžimą yra neatskiriama diplomo dalis, tad žinant, jog bus spausdinamas naujas diplomas su nauju numeriu, turėjo būti spausdinamas pilnas komplektas, tai yra diplomas ir jo priedėlis.

Diplomo priedėlis atsiėmimui buvo paruoštas sausio mėnesį, praėjus daugiau nei pusei metų nuo to laiko kai kiti to kurso absolventai gavo savo diplomus.

Dėl universiteto darbuotojų kaltės būtent tiek laiko yra ribojamos absolvento galimybės įsidarbinti (sutikite, jei darbdavys reikalauja diplomo, tai jis nori matyti diplomą, o ne A5 formato lapelį, kuriame parašyta, jog asmuo yra baigęs studijas), taip pat tęsti studijas kitose aukštosiose mokyklose, ypač jei jos ne Lietuvoje.

Deja, nebuvo imtasi jokių priemonių paspartinti diplomo ir jo priedėlio keitimo procedūrų, nes „vieno dokumento juk niekas nespausdins“.

Nesąžininga tai, jog studentui suklydus, kaltas yra jis pats ir dėl to jam tenka mokėti, o suklydus universitetui, vis tiek moka studentas. Šiuo atveju gaišta savo laiką, eikvoja kurą (viso dėl universiteto klaidos buvo nuvažiuota per 1500 km) ir yra ribojamos jo galimybės, kurių siekdamas jis mokosi 4-5 metus.

***

Lietuvos edukologijos universiteto komentaras:

„Lietuvos edukologijos universiteto Akademinių reikalų direkcija, gavusi minėtos absolventės paklausimą ir išsiaiškinusi situaciją, 2014 m. gruodžio 12 d. pripažino įvykusius nesklandumus ir atsiprašė studentės už patirtus nepatogumus.

Atsižvelgiant į absolventės pateiktas pastabas, buvo patobulinta absolventų informavimo ir dokumentų išdavimo tvarka.“

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.