Merginai atsirūgo smalsumas pažinčių svetainėje

Ar manote, kad užsiregistruodami pažinčių svetainėje jūsų asmeniniai duomenis yra saugūs? Aš irgi taip maniau, kol neseniai nesusidūriau su akivaizdžiu pavyzdžiu, kad duomenys gali būti parduodami tretiesiems asmenims  be jokio vartotojų sutikimo!

Autorę papiktino tai, kad jos anketa be jos sutikimo buvo perkelta į svetainę, kur teigiama, esą ji ieško sekso partnerio.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Autorę papiktino tai, kad jos anketa be jos sutikimo buvo perkelta į svetainę, kur teigiama, esą ji ieško sekso partnerio.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Emilija

Apr 21, 2015, 4:49 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 6:47 AM

Turiu antrąją pusę, todėl poros internete neieškau. Tačiau daug metų esu užsiregistravusi didžiausioje Lietuvos pažinčių svetainėje, kur bendrauju su senais pažįstamais, žaidžiu žaidimus.

Neseniai šis puslapis įsidėjo reklamjuostes (banerius) į kitas svetaines. Kartą naršydama savo anketoje paspaudžiau ant vienos iš šių nuorodų. Atsidarė suaugusiems skirta svetainė „Eroflirtas“. Kadangi manęs tokio pobūdžio svetainės nedomina, tiesiog išjungiau puslapį.

Netrukus pradėjau gauti reklaminius laiškus, kviečiančius aplankyti įvairias svetaines. Bet kas kreipia dėmesį į pastoviai siunčiamą spamą?

Tačiau buvau nemaloniai nustebinta, kai netrukus į savo pašto dėžutę ėmiau gauti laiškus iš šios, suaugusiems skirtos, svetainės. Iš vieno ten užsiregistravusio draugo sužinojau, kad šioje svetainėje yra anketa su mano nuotraukomis, kad ieškau sekso partnerio.

Visa informacija – lygiai tokia pati, kaip esu įkėlusi ir į savo anketą lietuviškoje svetainėje!

Paklausiau kelių savo draugių ir išgirdau tą pačią istoriją. Vieni taip užsiregistravo, paspausdami banerį, kiti – naujienlaiškio nuorodą.

Nebūtų labai pikta, jeigu tai būtų paprasta pažinčių svetainė. Bet sukelti duomenis į užsienio suaugusių pažinčių svetainę – tai jau per daug. Kaip suprantu visi vartotojai, kurie paspaudė reklaminį skydelį, atsidūrė suaugusiems skirtoje svetainėje.

O kas būtų jeigu mano anketą čia rastų draugas ar darbdavys? Tokiose svetainėse yra svarbus anonimiškumas, o dabar, net pati to nežinodama, buvau viešai išpublikuota.

Niekas manęs nė neklausė, ar sutinku, kad mano duomenys būtų perkelti į šią svetainę, todėl vertinu tai kaip asmeninių duomenų vagystę.

Beje, susisiekus su lietuviška svetaine ir paprašius pakomentuoti situaciją bei išimti mano anketą, administracija tegalėjo man atsakyti, kad jie tik reklamuoja šią svetainę. Perdavė šio puslapio kontaktus užsienyje ir pasiūlė pačiai išsiaiškinti su jais.

Po šio įvykio negaliu būti tikra, kad mano duomenys yra saugūs. Ar tikrai, nors ir nėra mano sutikimo, mano duomenų niekas neparduoda ar neperduoda ir kitoms svetainėms?

Tikrai nenoriu sakyti, kad taip elgiasi visos pažinčių svetainės. Tačiau šiuo atveju, manau, kad populiariausia pažinčių svetainė Lietuvoje peržengė visas ribas.

***

„Bendraukime“ susisiekė su Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos informacijos ir technologijų skyriaus vyriausiąja specialiste Raminta Sinkevičiūte-Šečkuviene, kuri sutiko pakomentuoti susiklosčiusią situaciją.  

„Asmens duomenų tvarkymas (teikimas) laikomas teisėtu tik tuo atveju, jeigu asmens duomenys tvarkomi esant iš anksto apibrėžtam ir teisėtam asmens duomenų tvarkymo tikslui. Tik tokios apimties, kurios reikia šiam tikslui pasiekti, ir tik esant nors vienam iš Lietuvos Respublikos asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo (toliau – ADTAĮ) 5 straipsnyje numatytų teisėto tvarkymo kriterijų.

Asmens duomenų teikimas turėtų atitikti bent vieną teisėto asmens duomenų tvarkymo kriterijų, pvz., būtų gautas asmens sutikimas. Tuo atveju, jei asmens duomenų teikimui nėra nė vieno iš ADTAĮ nurodytų asmens duomenų teisėto tvarkymo kriterijų, asmens duomenys negali būti teikiami.

Norėtume atkreipti dėmesį ir į tai, kad duomenų valdytojas, tvarkydamas asmens duomenis pagal ADTAĮ 30 straipsnio 1 dalį, privalo įgyvendinti tinkamas organizacines ir technines priemones, skirtas apsaugoti asmens duomenims nuo atsitiktinio ar neteisėto tvarkymo, kurios turi užtikrinti tokį saugumo lygį, kuris atitiktų saugotinų asmens duomenų pobūdį ir jų tvarkymo keliamą riziką.

Jūsų nurodytu atveju gali būti, kad asmens duomenys galimai buvo teikti tretiesiems asmenims pažeidžiant ADTAĮ arba nebuvo įgyvendinta pareiga užtikrinti duomenų apsaugą nuo neteisėto ar atsitiktinio tvarkymo, asmuo nebuvo informuotas apie tai.

Tačiau įmanomas ir toks variantas, kad jungimosi prie pirminės svetainės sąlygose buvo nurodyta, jog tokie duomenys gali būti perduodami. Tad reikėtų aiškintis konkrečią situaciją.

Skaitytoja turi teisę pateikti skundą Valstybinei duomenų apsaugos inspekcijai, kurį išnagrinėjus būtų įvertintas jos asmens duomenų tvarkymo Lietuvos pažinčių svetainėje teisėtumas.

Norėtume atkreipti dėmesį, kad jei skaitytoja dėl duomenų skelbimo nutraukimo kreiptųsi į svetainę, jie tokį duomenų skelbimą turėtų nutraukti.

Rekomenduojamą skundo formą ir atmintinę dėl skundo pateikimo galima rasti Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos interneto svetainėje“ – teigė specialistė. 

***

Ryšių reguliavimo tarnybos Tinklų ir informacijos saugumo departamento Interneto priežiūros skyriaus vyriausiojo specialisto Domo  Janulio teigimu, prieš įkeliant savo asmeninius duomenis į el. erdvę pirmiausia reikia įvertinti, kokią asmeninę informaciją norite paviešinti.

„Svarbu atminti – tai kas patenka į internetą, lieka internete ilgam. Asmenys, kurie naudojasi socialiniais tinklais arba pažinčių svetainėmis, dažniausiai skelbia daug asmeninių duomenų, kuriuos patiki valdyti pažinčių svetainių ar socialinių tinklų kūrėjams (savininkams).

Daugelis socialinių tinklų ar pažinčių svetainių turi aiškią privatumo politiką, kurioje nusakoma, kaip yra tvarkomi naudotojo pateikti duomenys. Su šiomis taisyklėmis yra supažindinami visi nauji naudotojai ir privalo patvirtinti, kad su jomis sutinka.

Rekomenduotina atidžiai perskaityti šias taisykles. Taip pat svarbu tinkamai pasirinkti socialinių tinklų ar pažinčių svetainių privatumo nustatymus, kad neprisijungę arba nesantys draugų rate naudotojai, negalėtų matyti asmeninės informacijos“ – aiškino specialistas.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime" temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.