Atsisakė gydytis 3 stadijos vėžį: „Jaučiuosi kuo puikiausiai“

Mano istorija turbūt kasdieniška. Tiesiog man kilo daug gyvenimiškų klausimų, radau daug atsakymų, perskaičiau daug knygų bei straipsnių ir dalinuosi savo istorija.

Gamta, maudynės, vakare – romo kokteiliai. Bet ateina laikas namo.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.,
Gamta, maudynės, vakare – romo kokteiliai. Bet ateina laikas namo.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.,
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa

2015-04-23 18:00, atnaujinta 2018-01-06 02:14

O buvo taip. 2014 metų spalį važiavau į egzotinę šalį  Madagaskarą. Nuostabi gamta, kalnai, kuprinės, palapinės. Nuostabi kompanija, nors amžius įvairus. O man beveik 50.

Lipome į kalnus, gyvenome palapinėse. Beje, vakarais oras nelepino, nes temperatūra nukrisdavo beveik iki nulio. Džiaugėmės visi viskuo. Gamta, maudynės, vakare – romo kokteiliai.

Bet ateina laikas namo.

Grįžusi į Lietuvą nutariau persišviesti skrandį, nes pajutau, kad sukilo rūgštys. Maniau,  dėl aplinkos pasikeitimo.

Nuvažiavau, beje, pas pažįstamą gydytoją, prarijau žarną – viskas gerai. Bet savo pažįstamai sakau: „Jei jau atvykau, gal dar ką nors?“

Pasidariau tyrimą dėl maliarijos. Irgi viskas gerai. Ji pasiūlė dar ir kraujo tyrimą padaryti. Aš, aišku, neprieštaravau.

Po kelių dienų gaunu atsakymą, kad kažkas negerai ir turiu pasikonsultuoti su moterų gydytoja. Ši nusiuntė pasidaryti krūtinės echoskopiją.

Na ir ką – gydytojas „aiškiaregys“ kažką pamato. Diagnozė baisi. Reikia skubiai, per 10 dienų operuotis.

Netikiu. Pasidarau mamogramą. Ji puiki. Nuvarau su atsakymu pas „aiškiaregį“ gydytoją, o jis vis tiek tą patį.

Taip gruodžio 10 dieną aš atsiradau Santariškėse ant operacinio stalo. Išoperavo. Pjūvis didelis, išimti limfmazgiai. Neva 3 stadija.

Po operacijos neva jie mane dabar gydys. Paskyrė 8 chemoterapijos seansus, spindulinį gydymą. Vieną chemiją priėmiau, bet, ačiū Dievui, atėjo prašviesėjimas, ir, pradėjusi antrąją, atsisakiau, nes reakcija buvo baisi.

Man sakė, kad neva jie negali ištraukti man kateterio. Tada paklausiau, ar aš čia kokiam konclageryje, pasakiau, kad pati išsitrauksiu. Tai liepė eiti pas gydytoja, kad ji duotu sutikimą. Absurdas, daugiau nieko.

Dabar gyvenu kaip gyvenau. Jaučiuosi kuo puikiausiai, mėgaujuosi gyvenimu. Važinėju, sportuoju ir juokiuosi iš savęs. Manau, kad durnių ir bažnyčioj muša, kai pasiduodi kažkieno įtakai.

Mano kolegės, kurias irgi operavo, leidosi gydomos chemoterapija. Tai jų nuotaikos labai prastos, sveikatos nėra.  Turiu pažįstamą, kuriai po lygiai tokios pat operacijos 5 metai praėjo, o ji dar dabar liemenėlės neužsisega. Nes po tokių operacijų jie prigraso, kad nieko daryti negalima, nes ranka sutins, rožė įsimes. Žodžiu, baisu.

O aš viską dariau atvirkščiai. Ir, beje, iš karto po operacijos.

Tai va kaip mus gydo... Jau pats pavadinimas – chemija. Ką ji gali gydyti? Aš giliai įsitikinusi, kad chemoterapija - ne gydymas. Ir tikrai turiu n pavyzdžių, kad žmonės nuo jos miršta. Po chemoterapijos tiesiog nebegali orientuotis realybėje, ji blokuoja mąstymą, tuo pati įsitikinau. 

Esu įsitikinusi, kad mes, vėžininkai, esam genocido aukos. Ačiū Dievui, spėjau iššokti iš to genocido vagono. Pasirinkau, ką liepė mano širdis, ir giliai tikiu, kad taip ir reikėjo. 

Ačiū, kas perskaitėt. Sėkmes, mylėkit save ir neleiskit, kad kažkas jumis naudotųsi.

***

Gydytoja onkologė chemoterapeutė Monika Drobnienė sutiko paaiškinti, kokios pasekmės gresia žmogui, po operacijos atsisakiusiam gydymo chemoterapija.

„Piktybiniai navikai (kasdieninėje kalboje vadinami vėžiu) taip ir vadinami todėl, kad jų „piktumas“ pasireiškia ne tik plitimu į organo, kuriame išsivystė, sveikąsias sritis, jų suardymu, bet ir atitrūkusių nuo pirminio židinio navikinių ląstelių išsisėjimu kituose toli esančiuose kūno organuose.

Pasiekusios kitus organus, jos juose „prigyja“, pradeda daugintis – auga naviko metastazės, kurios savo ruožtu vėl pasėja navikinių ląstelių toliau. Tokiu būdu liga, laikui bėgant, apima visą organizmą.

Dėl piktybinių navikų gebėjimo išplisti po visą organizmą, gydant sergančiuosius onkologinėmis ligomis, laikomasi svarbiausio principo – gydymo kompleksiškumo. Tai reiškia, kad pacientai gydomi optimaliai derinant (priklausomai nuo konkrečios diagnozės) visus vėžio gydymo būdus, iš kurių pagrindiniai yra chirurgija, chemoterapija, radioterapija.

Vien chirurginis gydymas įmanomas tada, kai liga nustatoma ankstyvos stadijos, t. y. aptinkamas tik nedidelės apimties vieno ar kito organo vėžys, o ligos metastazių atliekant tyrimus neaptinkama. Tačiau jei gydytojai po operacijos rekomenduoja pacientui ir chemoterapiją, ir radioterapiją, vadinasi, liga yra daugiau ar mažiau pažengusi – yra rizika, kad ateityje ji atsinaujins ten, kur prasidėjo, ar išsivystys vėžio metastazės kituose organuose.

Medikamentinis vėžio gydymas, spindulinė terapija tokią riziką sumažina. Tai yra įrodyta daugybe klinikinių tyrimų, atliktų visame pasaulyje. Todėl, atsisakius rekomenduojamo gydymo, rizikuojama ligos atsinaujinimu, o atsinaujinusią ligą suvaldyti sunkiau“, – pabrėžė specialistė.

Koks chemoterapijos poveikis žmogui? Ar nuo chemoterapijos jis gali mirti?

„Chemoterapija – tai sergančiųjų onkologine liga gydymas, panaudojant citotoksinio poveikio vaistus, kurie slopina esminę vėžio ląstelių savybę – jų greitą, nekontroliuojamą dalijimąsi. Praradusios dauginimosi galimybę jos žūva, navikas nebeauga.

Šie vaistai, patekę į kraują, jo srovės nunešami į organizmo audinius ir tiesiogiai veikia ląsteles. Labiausiai šių vaistų poveikiui jautrios greitai besidauginančios ląstelės. Kadangi vėžio ląstelės dauginasi ir auga daug greičiau, nei normalios, sveikos organizmo ląstelės, jas vaistai nuo vėžio paveikia pirmiausiai ir labiausiai.

Tačiau ir sveikos, normalios organizmo ląstelės neišvengiamai pažeidžiamos, tik daug silpniau, todėl jos sugeba atsigauti.  Jų pažeidimai pasireiškia įvairiais, priklausomai nuo vaisto, šalutiniais poveikiais, kurie dažniausiai yra laikini ir praeina, kai, užbaigus chemoterapiją, ląstelių veikla normalizuojasi.

Kai kurie šalutiniai poveikiai reiškiasi nestipriai ar būna vidutiniškai išreikšti, juos gydyti nėra sudėtinga. Kiti šalutiniai poveikiai pasireiškia stipriai ir labai vargina pacientą, tačiau dažniausiai juos įmanoma nuslopinti ar sumažinti jų pasireiškimo stiprumą šiuolaikiniais vaistais.

Gyvybei pavojingos komplikacijos po chemoterapijos yra retos. Tradicinė chemoterapija ir dabar išlieka vienu svarbiausių įvairių organų vėžio gydymo būdu“, – aiškino M.Drobnienė.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime" temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.