Moksleivio tėvas įtaria akcijos „Darom“ sąmokslą

Stebina Lietuvos mokyklų administracijų gana populiaria tampančia tradicija įdarbinti vaikus „Darom“ pobūdžio akcijose. Dažnai mokyklos gražiomis balandžio mėnesio dienomis arba jau naudoja, arba dar tik ruošiasi naudoti nemokamą darbo jėgą – savo mokinius – šiukšlėms rinkti.

Bet kodėl reikia versti vaikus daryti tai per prievartą ir dar pamokų metu? Dvelkia jau lyg ir ataušusiais prisiminimais iš sovietmečio.<br>Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
Bet kodėl reikia versti vaikus daryti tai per prievartą ir dar pamokų metu? Dvelkia jau lyg ir ataušusiais prisiminimais iš sovietmečio.<br>Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jonas

Apr 23, 2015, 10:47 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 3:29 AM

Darbo kodeksas numato, kad visiškas darbinis teisnumas ir veiksnumas atsiranda asmeniui, kuriam yra 16 metų. Tam tikrus darbus nepilnamečiai gali pradėti dirbti jau nuo 14 metų – dažniausiai tai yra septintos arba aštuntos klasės moksleiviai. Įstatymai draudžia darbo santykius jaunesniems nei keturiolikos metų vaikams.

Ką mąsto mokyklų vadovai, siųsdami 11–13 metų vaikus rinkti šiukšlių? Štai viena Vilniaus progimnazijų balandžio 23 dieną paruošė savo mokiniams staigmeną. Žada sutrumpinti pamokas, o vaikai per tą laiką po pamokų rinks sudaužytus butelius, dvokiančias maisto liekanas ir kitas šiukšles.

Beje, pirštinių ir šiukšlių maišų reikia atsinešti patiems mokiniams. Man, kaip moksleivio tėvui, norėtųsi savo vaiką pamokų metu matyti mokyklos suole, o ne rankiojantį narkomanų bei valkatų paliktas šiukšles.

11–13 metų vaikai, net jeigu tėvų paprašyti ir išneša šiukšlių maišą į konteinerį, nebūtinai atitinka šiukšlių rinkėjo kvalifikaciją.

Manau, kad visi mylime miestus, kuriuose gyvename, ir su savo vaikais eisime jų švarinti kitą savaitgalį. Bet kodėl reikia versti vaikus daryti tai per prievartą ir dar pamokų metu? Dvelkia jau lyg ir ataušusiais prisiminimais iš sovietmečio.

***

Švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento direktoriaus Aido Aldakausko teigimu, toks mokyklų savivaliavimas, trumpinant pamokas ir mokinius verčiant rinkti šiukšles, yra nederamas. 

„Siekis apsitvarkyti, švarinti aplinką, be jokios abejonės, yra sveikintinas, tačiau mokymosi sąskaita to daryti negalima. Labai keista, kad mokyklos ir kitos institucijos nori švarinti aplinką prisijungdamos prie akcijos „Darom“, tačiau net ne tą dieną, kai ši akcija bus vykdoma visoje Lietuvoje“, – sako direktorius. 

A.Aldakausko teigimu, teoriškai galima būtų sakyti, kad bendrieji ugdymo planai numato mokiniams penkias valandas socialinės veiklos, tačiau ji turi būti vykdoma savanoriškai ir ne pamokų metu.

„Galbūt ir būtų galima susieti savanorišką ir socialinę veiklas, tačiau mokiniai tikrai neprivalo eiti ten, kur nenori. Gal moksleivis nori save išreikšti kitose, jam įdomesnėse, priimtinesnėse socialinėse veiklose, o ne renkant šiukšles“, – sako A.Aldakauskas. 

***

„Bendraukime“ susisiekė su Vilniaus Jono Basanavičiaus progimnazijos mokyklos direktore Gražina Šoblickiene. Ji patvirtino, kad mokykla ne pirmą kartą prisijungia prie akcijos „Darom“.

Pasiteiravus vadovės, kodėl akcijoje „Darom“ ketinama dalyvauti ne akcijos dieną – šeštadienį, o ketvirtadienį, direktorė paaiškino, kad naudojasi proga, nes mokykloje šią dieną bus trumpinamos pamokas dėl mokykloje vyksiančios Respublikinės dailės olimpiados.

Direktorė pasidžiaugė, kad pasinaudodama šia proga, 5-8 klasių moksleiviai, šiemet akcijoje „Darom“ galės dalyvauti aktyviai - vyks į Neries regioninį parką tvarkyti ąžuolo giraitės bei eis kuopti seniūnijos pasiūlytų plotų. 

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime" temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.