Klipas apie striptizo šokėjos dieną įaudrino internautus

Internete išplito vieno sostinės striptizo klubų neseniai išplatinta vaizdo medžiaga apie šokėjų kasdienybę. Erotiškame klipe kamera seka moterį visą dieną, pradedant ryto ritualais ir baigiant storu eurų pluoštu naktį.

Striptizo klubo reklaminis klipas sulaukė didelio internautų susidomėjimo.<br>Stop kadras
Striptizo klubo reklaminis klipas sulaukė didelio internautų susidomėjimo.<br>Stop kadras
Daugiau nuotraukų (1)

Fausta

Apr 24, 2015, 3:01 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 12:18 AM

Tačiau internautams į akis ypač krito epizodas, kuriame tariama šokėja pasirodo Vilniaus universitete (VU). Trumpas klipo intarpas, leidžiantis suprasti, kad prieš naktinį darbą šokėjos tobulinasi vienoje stipriausių šalies mokslo įstaigų, verčia susimąstyti, kokį požiūrį į aukštąjį mokslą formuoja tokia vaizdo medžiaga.

Visų pirma nesinori smerkti striptizo šokėjų profesijos, tačiau jaučiamas erotikos prieskonis ir pritemptas herojės apsilankymas universitete atrodo neetiškas. Nors kiekvienas turi teisę į aukštąjį mokslą ir gali laisvai rinktis darbą, pomėgius ir būti gerbiamas, universitetas, kurį lengvai leidžiama atpažinti, neturėtų figūruoti pasakojimuose apie naktinių personų gyvenimą.

Čia kyla dar vienas klausimas:  ar vaizdo klipo autoriams buvo leista filmuoti VU teritorijoje ir, jeigu taip, kokia buvo mokslo įstaigos pozicija?

Alma Mater (liet. „motina maitintoja“) dar vadinamas universitetas, akademikams ir studentams suteikiantis mokslo žinių ir formuojantis rimtas pažiūras, kai kuriuos galbūt priverstų suabejoti nuoseklia ir subrandinta savo pozicija.

Kalbėti apie striptizo klubo tikslus turbūt nėra prasmės. Klipas apie nepriekaištingą dieną ir storą pinigų pluoštą darbo pabaigoje kritiškai mąstančių piliečių neįtikins. Tačiau ar aukštojo mokslo siejimas su pikantiška profesija ir lengvai uždirbamais pinigais nepaveiks jaunų ir nepatyrusių žmonių – klausimas diskutuotinas.

***

Striptizo klubo „Oldtaunas“ vadovas Jonas Žagminas teigė, kad studentę papiktinusio vaizdo klipo esmė –   paneigti visuomenėje susiformavusius stereotipus, kad striptizą šoka vien jokių vertybių neturinčios ar moralę pamynusios merginos. 

„Toli gražu yra ne taip.  Žinoma, tarp šios profesijos atstovių pasitaiko įvairių, skirtingo charakterio, požiūrio ir gyvenimo tikslus turinčių merginų, bet sutikime, jog tai būdinga ne vien šios profesijos atstovėms. Vienos merginos renkasi šią profesiją dėl uždarbio, kitos kad atsikratytų kompleksų ir pakeltų savivertę, trečios tiesiog dėl to, kad joms patinka šokti.

Deja, mūsų visuomenėje būti striptizo šokėja nėra populiaru dėl susiformavusių stereotipų ir šios profesijos lyginimo su prostitucija.

Pramogų versle galime pamatyti daug pavyzdžių, kur demonstruojamas nuogas kūnas, siekiant pakelti tam tikrus reitingus.

Manekenės, vaikštančios podiumu ir demonstruojančios aukštąją madą, nesidrovi apnuoginti kūno, garsios muzikos grupės kviečia į savo pasirodymus striptizo šokėjas, kad suteiktų efektą kūriniams, ką jau kalbėti apie popmuzikos dievaites, kurios dėl populiarumo prieš kameras rodo tai, ko neišdrįstų netgi striptizo šokėja. Na, ir tos pačios judėjimo „Femen“ aktyvistės, kurios savo akcijomis atkreipė viso pasaulio dėmesį.

Pasaulyje yra daug profesijų, kurias didesnė visuomenės dalis laikytų gėdingomis, bet jos reikalingos ir kas nors tai turi dirbti. Tas pats ir su striptizo šokėjos profesija. Ši profesija yra gana paklausi ir tie, kurie savo komentaruose ją menkina, greičiausiai net neturi galimybės pakliūti į gerą striptizo klubą.

Striptizo klubų lankytojai – nėra vien sekso ištroškę maniakai, greičiau atvirkščiai – dažniausiai tai yra daug pasiekę, išsilavinę skirtingų profesijų atstovai, kurie mielai leidžia laiką, grožėdamiesi striptizo šokėjų pasirodymais ir bendraudami su jomis. Dažniausiai tai yra lankytojai, atvykę iš Vakarų Europos ar Skandinavijos šalių, kurie mielai bendrauja su šokėjomis, visiškai nesmerkdami jų profesijos.

Išsivysčiusiose ir demokratiškose pasaulio valstybėse (JAV, Kanadoje, Australijoje, Anglijoje) mažiausiai 50 procentų striptizo šokėjų sudaro studentės, kurios visiškai nesigėdija savo profesijos, nes žino, kad tai leidžia užsidirbti. Tų pinigų pakanta ir kasdieniams poreikiams patenkinti, ir už mokslus susimokėti.

Mūsų klubas taip pat nėra išimtis. Per 15  darbo metų teko matyti nemažai pasiekusių, puikią karjerą padariusių ir netgi išgarsėjusių merginų, kurios kadaise šoko pas mus. Žinoma, daugelis iš jų taip pat studijavo ir sėkmingai baigė prestižines aukštojo mokslo įstaigas.

Norėdamas grįžti prie pasipiktinusios klipu autorės laiško esmės galėčiau teigti, kad ji yra visiškai teisi dėl to, kad kiekvienas žmogus turi teisę į aukštąjį mokslą, gali laisvai rinktis darbą, pomėgius ir veiklas bei būti gerbiamas.

Šiuo vaizdo klipu visiškai nesistengėme pakenkti aukštojo mokslo reputacijai ar sumenkinti jo nuopelnų visuomenei. Greičiausiai šio laiško autorė taip pat labai nustebtų sužinojusi, kiek merginų, kurias ji kiekvieną dieną mato VU ir gal net bendrauja su jomis, taip pat šoka striptizą. Ar striptizo šokėjos neturi teisės gauti išsilavinimo?

Gyvename gana demokratiškoje ir laisvoje valstybėje, kurioje kiekvienas žmogus laisvas susidaryti nuomonę tiek apie aukštąjį mokslą ir jo įstaigas, tiek apie veiklas ir profesijas, kurias nori rinktis.

Vaizdo klipo filmavimas vyko Vilniaus senamiestyje, todėl specialiai VU kiemelis tikrai nebuvo pasirinktas, tikslas greičiau buvo pagyvinti vaizdus ir suteikti įvairovės šiai vaizdo medžiagai.

Teigti, kad striptizo šokėja pinigus uždirba lengvai, manyčiau, irgi būtų visai neetiška, apie šią profesiją žinant tik iš kino filmų. Lengvu uždarbiu turbūt negalėtų pasigirti nė vienos profesijos atstovai, nes kiekvienas žmogus savo atliekamą darbą įvertina skirtingai.

Greičiausiai laiško autorė turi išankstinį nusistatymą ir viziją apie tam tikras profesijas, nes bandymas pateikti vaizdo klipą kaip įrankį sumenkinti aukštąjį mokslą pasirinkusių žmonių įsitikinimus ir klaidinti juos savo nuoseklia ir subrandinta pozicija yra ne kas kita, o tik konkrečiai laiško autorės nuomonė, bet tikrai ne visuomenės“, – teigė J.Žagminas.

***

VU Informacijos ir ryšių su visuomene skyriaus vedėja Nijolė Bulotaitė informavo, kad Vilniaus universitetas nedavė leidimo filmuoti tokį klipą.

„Apie  filmavimą niekas neinformavo, leidimas tikrai nebūtų buvęs suteiktas.   Išmanių  technologijų laikais  sunku sukontroliuoti, kas ką filmuoja. Ar tikrai ši mergina yra Vilniaus universiteto studentė?

Aukštasis mokslas Lietuvoje dažnai tapatinamas su Vilniaus universiteto vaizdu, tai tarsi simbolis. Toks kontekstas universitetui garbės nedaro, konsultuosimės  su mūsų teisininkais, kaip pasielgti šiuo atveju“, – pažymėjo N.Bulotaitė.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime" temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.