Moteris krimtosi, kad prie kompiuterio sėdėjo nuogomis krūtimis

Ar sėdėdami prie kompiuterio susimąstote, kad jus galbūt stebi kieno nors nematomos akys? Skelbimų svetainėje skelbiu.lt patalpinto pasakojimo autorė tvirtina, kad jai būtent taip ir nutiko. Jauna moteris ypač susisielojo, kad ją galėjo pamatyti nuogomis krūtimis. 

Juk aš priešais ekraną vaiką žindydavau, filmus lovoj žiūrėdavau, kartais net užmigdavau kompiuterio nuo lovos nenunešusi, o ką jau kalbėti apie persirenginėjimą.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Juk aš priešais ekraną vaiką žindydavau, filmus lovoj žiūrėdavau, kartais net užmigdavau kompiuterio nuo lovos nenunešusi, o ką jau kalbėti apie persirenginėjimą.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Skaitytoja

Apr 27, 2015, 2:44 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 6:17 PM

„Visai neseniai išsiaiškinau tikrai kraupų dalyką apie savo privatumo pažeidimus, todėl noriu ne tik padėti kitiems apsisaugoti, bet ir pasidalinti savo istorija, kuri pakeis jūsų požiūrį į kasdienį naudojimąsi kompiuteriu.  Esu jauna mama, auginu pusės metų vaikelį, todėl beveik visą laiką leidžiu namie. Internetu naudojuosi gana daug, turbūt kaip ir visi mano amžiaus žmonės – žiūriu serialus, bendrauju socialiniuose tinkluose, apsipirkinėju.

Mano kompiuteris jau senas ir ne idealiai tvarkingas, todėl dažnai „iššoka“ įvairios lentelės, įspėjimai apie virusus ir siūlymai pirkti antivirusines programas. Taip pat ramybės neduoda naršant internete atsirandančios erzinančios reklamos apie netikrus laimėjimus, galimybę užsidirbti pasakiškas sumas arba stebuklingus būdus sulieknėti. Visas reklamas ir lenteles iškart išjungiu labai nesigilindama į tai, kas rašoma – juk visi taip daro.

Tačiau vienas rytas viską pakeitė.

Sėdėjau priešais kompiuterį ir žindžiau vaikelį, o vyras sukiojosi kažkur aplink, ruošėsi į darbą. Vėl ekrane iššoko erzinanti vyriškio nuotrauka ir vėl pradingo. O tada tarsi iš niekur nieko prapuolė meniu juosta. Pasikviečiau vyrą, kad padėtų, o jis paskubomis pažiūrėjęs sako „Pagūglink!“ ir išvažiavo. Po to prie kompiuterio praleidau geras kelias valandas, skaičiau išsižiojusi, kone į isteriją puoliau.

Pasirodo, ta nuotrauka, atsirandanti naršyklėje, buvo visai ne reklama, o ženklas, kad į mano kompiuterį įsilaužta! Nežinia, kiek laiko aš buvau sekama per savo pačios kompiuterio kamerą! Kažkoks hakeris galėdavo bet kada be mano žinios įsijungti mano kompiuterio kamerą ir stebėti, ką veikiu, ir dar „žaisti“ su manimi, pavyzdžiui, paslėpti meniu juostą ir stebėti, kaip reaguoju, nesuprasdama, kas vyksta.

Ši žinia mane stipriai sukrėtė. Ir kuo daugiau galvojau, tuo baisiau darėsi – juk aš priešais ekraną vaiką žindydavau, filmus lovoj žiūrėdavau, kartais net užmigdavau kompiuterio nuo lovos nenunešusi, o ką jau kalbėti apie persirenginėjimą. Ir visą tą laiką galėjau būti stebima!

Internete tokių istorijų kaip mano begalė ir dažniausiai nukenčia, žinoma, moterys. O surasti nusikaltėlius neįmanoma, nes jie turi programas, galinčias klaidinti ir apgauti bet ką. Vienintelis būdas apsisaugoti – to imtis patiems.

Kaip mat susiradau ir atsisiunčiau specialius lipdukus, klijuojamus ant kompiuterio kameros. Dabar pati kontroliuosiu savo privatumą ir, tikiuosi, kada nors sugebėsiu pamiršti šią kraupią istoriją.

Linkiu ir kitiems susirūpinti, ar tikrai jūsų privatus gyvenimas toks saugus kaip įsivaizduojate.

Lipdukų turiu visą dėžę nes dalinau visiems savo artimiesiems ir draugams, o likusius parduodu už sutartinę kainą!

Saugokite save, savo vaikus ir artimuosius!“, – įspėjo skelbimo autorė. Skelbimą galite rasti čia.

***

„Bendraukime“ susisiekė su informacinių technologijų ekspertu Džiugu Paršoniu, kuris paaiškino, kad iš tiesų, nors ir labai retai, pasitaiko atvejų, kai be žmogaus žinios gali būti įsilaužiama į kompiuterio įrenginius. Pavyzdžiui, klaviatūrą, mikrofoną ar net vaizdo kamerą. Tačiau kompiuterio kamerai pirkti specialių lipdukų, anot eksperto, tikrai nereikia.

„Norint apsisaugoti nuo įsilaužimo į jūsų kompiuterio kamerą, užtenka užklijuoti vaizdo kameros akutę pačiu paprasčiausiu medicininiu pleistru ar lipduku. Tokiu būdu galėsite būti tikri, kad jūsų niekas nestebi“, – aiškino specialistas.

D.Paršonis pabrėžė, kad pirmiausia reiktų galvoti ne apie lipdukų klijavimą, o pradėti su kompiuteriu elgtis atsakingai.

„Įsivaizduokite žmogų, kuris nusipirko elektrinę viryklę ir vieną dieną nusprendė ant jos pasėdėti, o paskui visiems skundėsi, kad nudegė sėdimąją. Juk viskas yra gerai tai elektrinei viryklei, tiesiog nederėjo daryto to, kas buvo daroma.

Lygiai taip pat ir su kompiuteriu – reikia elgtis apgalvotai. Nevalia bet ko siųstis iš interneto, spausti keistų reklamų, lankytis nepatikimose interneto svetainėse ar nekreipti dėmesio į pasibaigusią galioti antivirusinės programos prenumeratą“, – patarė D.Paršonis.

Specialistas pridūrė, kad svarbiausia visada vadovautis sveiku protu, sveika nuovoka ir nuolat prižiūrėti kompiuterį, o jeigu neramu, kad kažkas gali vis dėlto stebėti paslapčia, tiesiog pridengti kompiuterio vaizdo kamerą. 

D.Paršonis atkreipė dėmesį, kad dažniau siekiama „nulaužti“ žinomų žmonių kompiuterius, tačiau tokie atvejai labai reti.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime" temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.