Emigrantę papiktino Lietuvos medikų noras uždirbti daugiau

Jau po 6 mėnesių kalbėjau taip puikiai angliškai, kad mokykloje leido vesti spektaklį.

Nesvarbu, kad man dar tik 16 metų, aš turiu atlikti praktiką nuo 8 ryto iki 6 vakaro.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Nesvarbu, kad man dar tik 16 metų, aš turiu atlikti praktiką nuo 8 ryto iki 6 vakaro.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Greitai baigsiu mokyklą labai gerais pažymiais, bet to neužtenka, norint tapti medike.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Greitai baigsiu mokyklą labai gerais pažymiais, bet to neužtenka, norint tapti medike.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Karolina

Nov 26, 2015, 8:19 AM, atnaujinta Oct 2, 2017, 6:27 PM

Jau po 6 mėnesių kalbėjau taip puikiai angliškai, kad mokykloje leido vesti spektaklį.

Būdama maža norėjau būti medike, bet norinti ja tapti užsienyje, mokykloje reikia turėti vien dešimtukus. Todėl stengiausi mokytis gerai. Greitai baigsiu mokyklą labai gerais pažymiais, bet to neužtenka, norint tapti medike.

Universitetai turi iš ko rinktis: daug vaikų, kurie baigia mokyklą dešimtukais, todėl, norinti papulti į mediciną, reikia turėti papildomų gabumų, pademonstruoti universitetui, kad esi kažkuo gabesnis už kitus kandidatus. Tai gali būti sporto, muzikos ar kiti pasiekimai. 

Aš buvau pasirinkusi groti fleita ir tik per 10 metų sunkaus darbo išlaikiau visus 8 egzaminus. Bet to taip pat nepakanka – norint įstoti į medicinos studijas iš busimų kandidatų reikalauja darbo praktikos.

Jau nuo 14 metų atlikinėjau praktiką atostogų metu. Pradėjau nuo gelbėtojos darbo vietiniame savivaldybes baseine, po to buvo praktika stomatologijos kabinete, o šiemet laukia praktika krūties vėžio klinikoje, operacinėje. Krūvis didelis. Nesvarbu, kad man dar tik 16 metų, aš turiu atlikti praktiką nuo 8 ryto iki 6 vakaro, ir ne tik būti mandagi ir šypsotis, bet ir domėtis medicina, žmogaus anatomija.

Tik kai pabaigsiu praktiką ir gausiu gerą charakteristiką, tuomet galiu tikėtis gauti šansą dalyvauti universiteto atrankoje ir laimėti studento kėdę. Tik tuomet, kai aš pasieksiu visus reikalavimus, manęs lauks pokalbis universitete, nuo kurio viskas ir priklausys.

Liks tik viena smulkmena – man reikės rasti 11 tūkst. eurų sumokėti už metus studijų ir dar 11 tūkst. eurų pragyvenimui bei būsto nuomai metams. Ir taip 5 metus.

Skambinau aš į Vilniaus universiteto (VU) medicinos fakultetą ir domėjausi, ar galėčiau studijuoti Lietuvoje? 

Pasirodo, tokie moksleiviai kaip aš, emigrantų vaikai, nereikalingi. Nors mano pažymiai yra patys geriausi ir tinka Oksfordui, bet VU aš turėčiau išlaikyti lietuvių kalbos egzaminą, o man, negyvenusiai Lietuvoje, jį sunku būtų išlaikyti.

Į tą grupę, kurioje mokosi užsieniečiai, jie manęs negali priimti, nors ir puikiai kalbu angliškai, nors ir mokėčiau 7 tūkst. eurų per metus. Manęs jie negali priimti, nes turiu Lietuvos pilietybę.

Man sekretorė pasakė tiesiai šviesiai, kad gal geriau eičiau į Rygos universitetą ar kur kitur... Aš supratau, kad tokie kaip aš Lietuvoje nereikalingi. Kito kelio nėra – teks skolintis pinigus ir mėginti studijuoti Oksforde.

 Ar daug uždirba gydytojai, pabaigę mediciną užsienyje? Taip, labai daug, 1500 eurų per dieną, jei dirba priimamajame savaitgaliais.

Kodėl jie neima kyšių? Man tiek teko praeiti ir siekti gyvenime – kodėl tapusi gydytoja turėčiau rizikuoti ir imti kyšius? O kas lengvai ir per pažintis įstoja į universitetus, baigia mokslus bet kaip, gauna bent kokį darbą ligoninėje, nevertina gydytojo profesijos, tas ir menkina ją, imdami kyšius.

100 procentų tikiu, kad jei dabar aš nereikalinga Lietuvai, tai ir pabaigus Oksfordą mano žinių ir darbo Lietuvai nereikės.

O jei Lietuvos gydytojai mano, kad jie sunkiai dirba ir yra verti milžiniško atlygio, jeigu jie nori, kad juos kas paguostų, galiu pasakyti tik tiek: valstybė jiems davė mokslą ir darbą už dyką. Tad tikrai neprivalo mokėti milijonų, kaip užsienyje.

O jeigu jiems nepatinka būti gydytojais ir gyventi Lietuvoje, nepatinka neimti kyšių ir nežeminti gydytojo profesijos, bus daug jaunų ir gabių gydytojų, kurie juos pakeis. Ar ne taip?

***

VU Medicinos fakulteto prodekanė Vaiva Hendrixson atsiprašė dėl nesusipratimo ir teigė, jog laiško autorė buvo suklaidinta.

„Nuoširdžiai apgailestauju, kad įvyko šis nesusipratimas ir  atsiprašau, jeigu Medicinos fakulteto administratorė iš tiesų suteikė tokią tiesos neatitinkančią informaciją. Nuo pat pirmųjų Medicinos studijų programos anglų kalba įkūrimo metų, į programą buvo priimta užsienyje gyvenančių Lietuvos piliečių.

Taip pat, į mediciną anglų kalba gali stoti ir Lietuvos mokyklas baigę abiturientai. Jiems, kaip ir kitiems Europos Sąjungos piliečiams, suteikiamos vienodos teisės stoti į VU Medicinos fakulteto siūlomas Medicinos ir Odontologijos programas anglų kalba.

Kiekviename kurse turime lietuvių, studijuojančių mediciną anglų kalba. Norime pabrėžti, kad Vilniaus universitete ne tik neribojamas lietuvių stojimas į Medicinos ir Odontologijos programas anglų kalba, bet visada ypatingai laukiami emigrantų vaikai. Pas mus studijuoja išeivijos iš Jungtinės Karalystės, Izraelio, Vokietijos, Jungtinių Amerikos Valstijų net Jungtinių Arabų Emyratų vaikai.  

Todėl iš tiesų tenka labai apgailestauti, kad studijomis besidominti mergina buvo suklaidinta. Man būtų malonu asmeniškai padėti šiai būsimai studentei ir užtikrinti, kad tokios situacijos ateityje nepasikartos“, – patikino V.Hendrixson.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.