12-metis: patyčios vyksta ten, kur daug žiūrovų

Sveiki, esu iš Klaipėdos, man 12 metų. Norėčiau pakalbėti apie patyčias.

Kad ir kaip būtų apmaudu, mokykla yra ta vieta, kur ne tik gali daug ko išmokti, susitikti ir pabendrauti su draugais, bet ir susidurti su labai skaudžiais dalykais.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Kad ir kaip būtų apmaudu, mokykla yra ta vieta, kur ne tik gali daug ko išmokti, susitikti ir pabendrauti su draugais, bet ir susidurti su labai skaudžiais dalykais.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

J.

Nov 27, 2015, 8:09 AM, atnaujinta Oct 2, 2017, 3:07 PM

Pagalvok: kur tau yra tekę matyti patyčias ar net pačiam jas patirti? Namuose? Mokykloje? Mokyklos kieme? Sporto salėje? Bibliotekoje? Autobuse, važiuojant į mokyklą ar iš jos?

Patyčios gali vykti bet kurioje iš čia išvardytų vietų – mokykloje, kieme, kitose vietose, kur renkasi vaikai, internete.

Patyčioms labai svarbūs stebėtojai, todėl su patyčiomis gali susidurti tose vietose, kur yra daugiau vaikų. Todėl dažniausiai tai vyksta mokykloje: per pamokas ar pertraukas klasėse, koridoriuose, sporto salėje ir valgykloje.

Kad ir kaip būtų apmaudu, mokykla yra ta vieta, kur ne tik gali daug ko išmokti, susitikti ir pabendrauti su draugais, bet ir susidurti su labai skaudžiais dalykais. 

Ar pastebėjai, kad patyčios mokykloje labai dažnai vyksta tokiu metu ir tokioje vietoje, kai suaugusieji nemato? Arba tokioje vietoje, kur suaugusieji net nesistengia sustabdyti besityčiojančių vaikų?

Taip yra todėl, kad besityčiojantys vaikai neretai puikiai supranta, kad toks elgesys yra netinkamas ir nepageidaujamas, todėl vengia viešumo. Ypač vengia suaugusiųjų įsikišimo. Juk suaugusieji gali ne tik sustabdyti netinkamą elgesį, bet ir imtis atitinkamų veiksmų.

Kartais patyčios baigiasi labai skaudžiai: žmogus bando nusižudyti ar nužudyti kitą  žmogų. Ne, tai yra beviltiška. Tu turi savimi pasitikėti ir gyventi ta sekunde, kuri yra dabar. Gyvenk šia sekunde, lyg tuoj ji baigsis, gyvenk su  ta diena, lyg ji būtu paskutinė, gyvenk su tuo noru, kad tu nestabdysi ir eisi toliau.

Tavęs niekas neprivers kažko kitam blogo palinkėti, nebent tu pats to norėsi.

Kaip apginti savo vaiką nuo patyčių ir išmokyti jį reaguoti – konsultuoja psichologas T. Lagūnavičius.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.