Jei bus priimtas šis įstatymas, galvosime apie emigraciją

Esame jauna šeima, Jolita ir Gintaras, ir rašome šiuo metu mums labai aktualia tema – dėl pagalbinio apvaisinimo įstatymo, kurio projektas antradienį bus svarstomas Seime. Jau ne vienus metus stengiamės susilaukti vaikučio, deja, natūraliai mums to padaryti galimybių nėra. Vyro sperma yra labai žemos kokybės, nors jis sveikai maitinasi, visiškai nerūko ir negeria.

Įstatymas sukels dar didesnį stresą ir skatins tokias poras pagalbos ieškoti užsienyje.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Įstatymas sukels dar didesnį stresą ir skatins tokias poras pagalbos ieškoti užsienyje.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Antradienį Seimas balsuos dėl dabartinio pagalbinio įstatymo projekto patvirtinimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antradienį Seimas balsuos dėl dabartinio pagalbinio įstatymo projekto patvirtinimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jolita ir Gintaras

Dec 15, 2015, 8:34 AM, atnaujinta Sep 29, 2017, 9:30 AM

Šiemet pirmą kartą pasinaudojome pagalbinio apvaisinimo galimybe. Deja, pirmasis bandymas nepavyko, tačiau nenuleidžiame rankų ir norime bandyti vėl. Tačiau mus gąsdina planuojamas priimti pagalbinio apvaisinimo įstatymas, kuris, pagal dabartinį įstatymo projektą, draus šaldyti embrionus ir leis sukurti tik iki 3 embrionų.

Atrodo, kad tie, kurie tokį projektą patvirtino, nėra susipažinę su pagalbinio apvaisinimo procedūra. Jos metu nėra galimybės kontroliuoti, kiek folikulų užaugs, kiek iš jų susidarys embrionų ir kiek tų embrionų vystysis.

Mūsų atveju iš viso užaugo 12 folikulų, iš jų tinkamos vaisinti buvo 8 kiaušialąstės. Susidarė 6 embrionai, iš kurių gyvas liko tik 1.

Galite įsivaizduoti, kaip sumažėtų procentas gyvų embrionų, jeigu jų būtų leidžiama paruošti tik iki 3. Juk nėra garantijos, kad visi 3 vystysis (taip nebūna beveik niekada). Dabartinis įstatymo projektas įtvirtins didelę procedūrų nesėkmę, nes moterys turės dažniau stimuliuot save ir taip bus labiau žalojama moters sveikata.

Jau nekalbu apie tai, kokią įtaką abiejų partnerių psichikos sveikatai daro pagalbinio apvaisinimo nesėkmė. Toks įstatymas sukels dar didesnį stresą ir skatins tokias poras pagalbos ieškoti užsienyje.

Mes esame sąžiningi ir dori šalies piliečiai, mokame mokesčius ir negalvojame apie emigraciją, nes norime, kad ir mes, ir mūsų vaikai padarytų Lietuvai kuo daugiau gero. Bet jeigu bus priimtas šis įstatymas, mūsų paskatos gyventi Lietuvoje stipriai sumenks ir galvosime apie emigraciją, nes Lietuva negalės užtikrinti visavertės sveikatos apsaugos ir modernių pagalbinio apvaisinimo procedūrų, kokios taikomos Europoje ir visame pasaulyje.

Antradienį Seimas balsuos dėl dabartinio pagalbinio įstatymo projekto patvirtinimo. Mes labai prašome ir tikimės, kad jis nebus patvirtintas, nes neatitinka šios procedūros pacientų (t.y. nevaisingų porų) interesų.

Tikimės, kad Seimo nariai nepritrūks blaivaus proto, svarstydami šį įstatymą!!!

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.