Nuvežė močiutę į ligoninę ir apstulbo: ar kaliniams – pirmenybė?

Prieš dvi savaites iškviečiau greitąją pagalbą savo močiutei. Atvejis nebuvo labai skubus. Bet tai nereiškia, kad močiutė tiesiog nukrito ir gavo mėlynę.

Sekmadienio rytą iš Vilniaus universitetinės ligoninės, palatos, kurioje guli paprasti pacientai, pabėgo nusikaltėlis.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Sekmadienio rytą iš Vilniaus universitetinės ligoninės, palatos, kurioje guli paprasti pacientai, pabėgo nusikaltėlis.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Mums buvo pasakyta, kad vietų ligoninėje nėra – nei pas juos, nei bet kurioje kitoje.<br>A.Barzdžiaus asociatyvioji nuotr.
Mums buvo pasakyta, kad vietų ligoninėje nėra – nei pas juos, nei bet kurioje kitoje.<br>A.Barzdžiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Angielika

Apr 28, 2016, 2:07 PM, atnaujinta May 27, 2017, 8:02 AM

Kviesdama greitąją pažymėjau, kad močiutė yra sąmoninga, pajudėti gali, bet labai nedaug. Pablogėjo sveikatos būklė – ant kojų atsirado vandeningų pūlių, labai skaudėjo. Žodžiu, susikaupė vandens ir limfos. Darbuotoja užsiminė, kad gal galima be greitosios apsieit – atseit, čia nieko baisaus, išgerkit tabletytę. Bet mes net nežinojome, kokią reikia gerti.

Greitosios laukėme apie valandą. Atvyko darbuotoja, apžiūrėjo ir pasakė, kad vietų yra tik Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje. Gerai, nuvažiavome ten.

Mus priėmė chirurgas. Apžiūrėjo ir pasakė, kad čia ne jo sritis, ir chirurgines intervencijos nereikia, kad čia yra terapeutų darbas. Buvo pakviesta slaugė, kad aprištų senelės kojas.

Vėliau mus priėmė terapeutė. Mums buvo pasakyta, kad vietų ligoninėje nėra – nei pas juos, nei bet kurioje kitoje. Kad mūsų turėtas siuntimas paseno (senelė turėjo rūpesčių, todėl nenuvažiavo į ligoninę laiku, pagal siuntimą).

Viršūnė buvo, kai pati išgirdau, kad į ligoninę atvežtas jaunas vyras su dideliu cukraus kiekiu kraujyje (normą viršijo apie 8 kartus). Veliau daktarė pridūrė – neva, matote, net ir jam nėra vietos ligoninėje.

Po tokių žodžių netekau amo – kaip žmogus, kuris visą gyvenimą mokėjo mokesčius valstybei ir staiga atsidūrė tokioje situacijoje, negali tikėtis pagalbos? Kaip negalima rasti vietos ligoninėje? O jeigu koks Vytautas Landsbergis ar Algirdas Butkevičius būtų atvežtas – jiems tai surastų?

Nebūčiau to aprašiusi, bet pastarieji įvykiai Vilniuje pastūmėjo išsakyti savo nuomonę. Sekmadienio rytą iš Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės palatos, kurioje guli paprasti pacientai, pabėgo nusikaltėlis.

Ką? Kodėl? Kažkokiam žudikui, kuriam gresia 18 metų laisvės atėmimo bausmė, buvo surasta vieta tarp paprastų piliečių? Įdomu, kokios nuomonės yra tų piliečių artimieji. Ar patenkinti, kad brolis arba tėvas gulėjo vienoje palatoje su žudiku? O mano močiutei, kažkada dėsčiusiai istoriją, visą gyvenimą mokėjusiai mokesčius ir neturinčiai kriminalinės praeities, – jai vietos neatsirado???

Negi reikia atsidurti ties mirties slenksčiu, kad kur nors ligoninėje atsirastų vieta? Už ką tuomet mokame mokesčius?

***

Kalėjimų departamento prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos Bendrojo skyriaus vyriausiasis specialistas Tomas Čepelevskis paaiškino laiško autorės minėto kalinio guldymo į ne kalėjimo ligonines tvarką.

„Suimtieji ar nuteistieji asmenys, esantys Kalėjimų departamentui pavaldžiose laisvės atėmimo vietų įstaigose ir turintys sveikatos sutrikimų, pirmiausia apžiūrimi Sveikatos priežiūros tarnybos specialistų.

Jei įtariamas ūmus sveikatos būklės sutrikimas, reikalaujantis papildomo išsamaus ištyrimo ir diagnozės patikslinimo, toks pacientas yra nukreipiamas į Laisvės atėmimo vietų ligoninę, kuri sprendžia klausimą dėl tolimesnio gydymo.

Šiuo konkrečiu atveju nuteistajam Vilniaus pataisos namuose Sveikatos priežiūros tarnyboje buvo įtartas ūmus sveikatos sutrikimas, reikalaujantis trečio lygio sveikatos priežiūros paslaugų, kurių Laisvės atėmimo vietų ligoninė neteikia.

Todėl pacientas skubos tvarka, aplenkiant Laisvės atėmimo vietų ligoninę, nuvežtas į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę tiesiai iš pataisos namų. Pacientą apžiūrėję Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės specialistai, įvertinę sveikatos būklę, priėmė sprendimą pacientą palikti toliau stebėti ir gydyti savo įstaigoje, neperkeliant jo į Laisvės atėmimo vietų ligoninę“, – sakė T.Čepelevskis.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.