Ilgai karščiavusios mergaitės mamą pribloškė atsakymas telefonu

Atrodo, šiais laikais, jei tavo vaiką ištinka bėda, pagalba pasiekiama iš karto. Bet susidūrėme su tokiu absurdišku nesklandumu, kad tiesiog negaliu jo nutylėti!

Viskas prasidėjo, kai vieną naktį, atrodo, nei iš šio, nei iš to, nes visą dieną nebuvo matyti jokių ženklų, jai staiga pakilo temperatūra.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Viskas prasidėjo, kai vieną naktį, atrodo, nei iš šio, nei iš to, nes visą dieną nebuvo matyti jokių ženklų, jai staiga pakilo temperatūra.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Dar po trijų dienų, kai temperatūra vėl pakilo, paskambinau į polikliniką ir paklausiau, ar galima išsikviesti gydytoją į namus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dar po trijų dienų, kai temperatūra vėl pakilo, paskambinau į polikliniką ir paklausiau, ar galima išsikviesti gydytoją į namus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

T.

Jun 13, 2016, 11:56 AM, atnaujinta May 21, 2017, 10:52 PM

Mano dukrytei – dveji, iki tol ji niekada nebuvo susirgusi rimčiau nei sloga. Tad, tiesą pasakius, susidūrę su pirmąja liga jautėmės visiškai „žali“ – nei apie vaistus išmanėm, nei apie medicinos paslaugų sistemą.

Viskas prasidėjo, kai vieną naktį, atrodo, nei iš šio, nei iš to, nes visą dieną nebuvo matyti jokių ženklų, jai staiga pakilo temperatūra. Mudu su vyru supanikavom – nė vienas niekada nebuvom matę termometro langelyje tokios aukštos temperatūros – 39,6º C.

Iškvietėm greitąją ir pirmąkart apsilankėm Santariškėse. Ačiū ten dirbantiems medikams, kad ne tik greit sureagavo, suteikė pagalbą, bet ir mus „apšvietė“, išsamiai papasakojo, kad taip dažniausiai prasideda „paprastos“ virusinės ligos. Išrašė vaistų ir išleido gydytis namo.

Visą savaitę temperatūra „šokinėjo“ – rytais jau nukrenta, o vakare, žiūrėk, vėl 39,7º C–39,8º C. Šeimos gydytoja liepė apsilankyt po trijų dienų, jei temperatūra nenusileis žemiau 38,5º C. Kaip paklusnūs ir vis dar išsigandę tėvai patys nuvežėm dukrytę į Vilniaus centro polikliniką, nes tą ribą temperatūra dar siekė. Jau tada man ramybės nedavė klausimas – kokia tvarka, jei turim tampyti sergantį vaiką?

Apžiūrėjo, padarė kraujo tyrimą – tikrai virusas, liepė toliau gerti vaistus. Dar po trijų dienų, kai temperatūra vėl pakilo, paskambinau į polikliniką ir paklausiau, ar galima išsikviesti gydytoją į namus – gal jau nebeverta laukti, o gal turėtų būti skiriami antibiotikai, juk aukšta temperatūra nekrenta visą savaitę.

Atsakymas mane pribloškė – taip, išsikviesti budintį gydytoją į namus galima, bet jis nieko pagelbėti negalės, vaistų neišrašys, nes tam reikia kraujo tyrimo. Bet mes jį padarėme, duomenys – poliklinikos sistemoje, o budintis gydytojas – iš tos pačios įstaigos, ar negali pažiūrėti kompiuterio sistemoje? Pasirodo, negali.

Ačiū dievui, dukrytė pasveiko. Tikrai nepsichuoju, esu normali mama, bet ar jums ta situacija neatrodo absurdiška? Kaip su tokia sistema dirba gydytojai? Ar jie nemoka naudotis kompiuteriu, ar tie į popierines knygutes įklijuojami lapai jiems atrodo patikimesni? Galų gale – kam apskritai tos popierinės bylos vedamos, jei jose nėra visų duomenų?

O pats svarbiausias klausimas – kodėl karščiuojantį vaiką reikia tampyti į polikliniką?

* * *

Centro poliklinikos Vaikų ligų skyriaus vedėja Laimutė Šumskienė teigė, kad poliklinikoje budinti gydytoja, vykstanti pas sergantį vaiką į namus, visada peržiūri medicininę informaciją apie pacientą poliklinikos informacinėje sistemoje.

„Šioje aprašytoje situacijoje vaikui buvo atliktas kraujo tyrimas, kuris parodė, kad tuo metu karščiavimo priežastis buvo virusinė infekcija. Jei ligonio būklė ūmiai pablogėja arba jis nesveiksta, gydytojas gali/turi kartoti tyrimus. Tyrimo rezultatai gali padėti gydytojui priimti sprendimą: ar palikti tą patį gydymą, ar jį keisti.

Budintis gydytojas atvykęs į namus negalės atlikti kraujo tyrimo, o be jo rezultatų, nestebint vaiko sveikatos būklės nuolatos, sunku nuspręsti dėl gydymo. Liga gali komplikuotis, gali prisidėti kita infekcija.

Vaikai, sirgdami virusinėmis infekcijomis, gali karščiuoti iki 5 parų, todėl nežinant tikros karščiavimo priežasties, pradėti vartoti antibiotikus ketvirtą karščiavimo parą, netikslinga“, – atvejį komentavo L.Šumskienė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.