Supykdė gyvūnų augintojų egoizmas: „Kada pagaliau suprasite?“

Parašyti šį laišką mane paskatino Jūsų laikraštyje išspausdintas moters, pasipiktinusios neatsakingu vilniečių šunų augintojų elgesiu, straipsnis. Labai pritariu jos nuomonei. Ir dar norėčiau pridėti štai ką.

Gerai, kad mylime gyvūnus, tačiau ši meilė neturi virsti egoizmu kitų žmonių ramybės atžvilgiu.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Gerai, kad mylime gyvūnus, tačiau ši meilė neturi virsti egoizmu kitų žmonių ramybės atžvilgiu.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vilnietė Edita

2016-06-23 09:50, atnaujinta 2017-05-20 22:03

Neseniai teko gyventi kitose vakarų Europos šalyse ir dažname mieste pasidžiaugdavau labai gera šunų priežiūra – jokio triukšmo nei lauke, nei namuose.

Pavyzdžiui, Vokietijoje prieš įsigyjant šunį reikia išklausyti specialistų mokymus ne tik kaip maitinti, laiku skiepyti, bet ir kaip auklėti pernelyg triukšmingą augintinį. Yra ir specialių TV laidų.

Čia nemažai barų ir kitų viešų vietų, kur galima lankytis su augintiniais, bet šie išmokyti taip gražiai elgtis, kad net kai kurie žmonės galėtų iš jų pasimokyti.

O pas mus. Štai ir dabar, kai rašau šį laišką (jau gerokai po 21 valandos), šalia mūsų daugiabučio, individualaus namo kieme visą vakarą, o dažniausiai ir visą dieną labai skardžiu balsu loja pikčiurna terjeras. Priešais stovinčio namo balkone – panašus „koncertas“.

Pavyzdžių būtų daugybė. Gyvenu Antakalnyje, kur tarp daugiabučių įsiterpę daug individualių namų. Jų savininkai šunis dažnai augina kaip sargybinius. Tačiau ar teisinga turėti tokią nemokamą „signalizaciją“ kaimynų nervų sąskaita?

Juk yra kaimynų, dirbančių pamainomis – jiems būtina pamiegoti ir dieną... Yra kaimynų kūrybinių darbuotojų, kuriems tenka daug dirbti namuose, bet dirbti nuolat girdint šuns skalijimą tikrai nelengva.

Taigi, mieli šunų augintojai, kada pagaliau suprasite, kad mieste auginti juos ne tas pats, kas kaime? Gerai, kad mylime gyvūnus, tačiau ši meilė neturi virsti egoizmu kitų žmonių ramybės atžvilgiu.

* * * 

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Andžejus Dinikis teigė, jog šunų šeimininkai privalo pasirūpinti, kad lojimas nedrumstų ramybės.

„Pagal Triukšmo prevencijos viešosiose vietose taisyklių 18 punktą, “Auginamų ir laikomų gyvūnų savininkai privalo užtikrinti, kad jų gyvūnai netrikdytų viešosios rimties“. Rimties trikdymas vertinamas, kai gaunamas pranešimas apie triukšmą.   

Gavus pranešimą, turi būti apklausiamas pranešėjas, taip pat aplinkiniai, – svarbu nustatyti, ar triukšmas yra tęstinis, ilgalaikis, atsakyti į kitus sprendimui priimti būtinus klausimus“, – komentavo specialistas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.