Sūnų į sanatoriją ruošusi mama: „Dabar pikta. Net labai“

Sveiki. Esu ištikima „Lietuvos ryto“ skaitytoja ir prenumeratorė. Mėgstamiausia skiltis „Bendraukime“ – apie tai, kas rūpi ir skauda. Praverčia kitų žmonių patirtys. Todėl noriu pasidalinti savąja, gal taip pat kam nors pravers.

Nuėjome su sūnumi nusipirkti maudymosi kepuraitės, nes rašoma, kad jos reikia baseine, taip pat įsigijome šlepetes. Žodžiu, pradėjome krautis daiktus į sanatoriją.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Nuėjome su sūnumi nusipirkti maudymosi kepuraitės, nes rašoma, kad jos reikia baseine, taip pat įsigijome šlepetes. Žodžiu, pradėjome krautis daiktus į sanatoriją.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Autorė su sūnumi gyvena Joniškyje.<br>G.Šiupario nuotr.
Autorė su sūnumi gyvena Joniškyje.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jurgita

Jul 20, 2016, 2:05 PM, atnaujinta May 18, 2017, 8:37 AM

Pasibaigus mokslo metams abu su sūnumi nuėjome į Joniškio šeimos kliniką „Saulenė“. Ten mes gydomės jau keletą metų. Abu nešiojame korekcinius akinius.

Gydytoja labai maloniai priėmė, maloniai bendravo. Mamytės regėjimas nepakitęs. Tačiau patikrinus sūnaus akis, jos veidas pasikeitė.

„Blogai, – tarė ji. – Šiam jaunuoliui būtinas sanatorinis gydymas.“ Būtinas, tai būtinas. Kas gali būti svarbiau už vaikų sveikatą.

„Bet pirmiausia paskambinkit į sanatoriją, ten eilės ilgos, tiesiog reikia rezervuotis vietą“, – nuoširdžiai patarė gydytoja.

Žinoma, griuvo šeimos atostogų planai, nes vieta laisva buvo tik liepos 20 dienai. Tada, kai buvome suplanavę atostogas. Bet juk vaiko sveikata svarbiausia. Patogumo dėlei parašiau prašymą pakeisti savo atostogų datą.

Viskas gerai, vieta sanatorijoje yra, atostogų data pakeista. Prasidėjo ėjimai pas gydytojus tvarkyti reikalingų popieriukų. Pas šeimos gydytoją, tada atgal pas akių gydytoją. Viskas gerai, viskas sklandžiai. Nekalbant, žinoma, apie eiles prie gydytojų kabinetų. Gavom paskutinį – ir turbūt svarbiausią – reabilitologo įrašą.

Viskas. Kliūčių ruožas baigtas. Beliko tik sugrįžti pas savo šeimos gydytoją, kad paskutinį lapelį parašytų. Nuėjome su sūnumi nusipirkti maudymosi kepuraitės, nes rašoma, kad jos reikia baseine, taip pat įsigijome šlepetes. Žodžiu, pradėjome krautis daiktus.

Rytą prieš darbą nulėkiau į kliniką, pasirodė, jau mūsų šeimos gydytoja atostogauja. Nieko, yra ir kitų, juk tik siuntimą parašyti tereikėjo pagal reabilitologo išvadas. Gydytojas dirba iki 14 valandos. Laukti negalėjau, pati turėjau skubėti į darbą. Po pirmos lėkiau tekina atgal į kliniką. Laiko dar buvo, juk iki 14 valandos dirba. Bet klydau – nebedirbo. 

Kitą rytą jau beldžiausi į gydytojo kabinetą. Reikėjo juk siuntimo į sanatoriją. Va tada ir buvo įdomioji dalis.

„Turiu jus nuliūdinti, – pasakė gydytojas. – Nebėra kvotų.“

Iš pradžių nesupratau, kas čia darosi? Ėjom pas gydytojus, rinkom reikalingus popierius, keičiau atostogų datą, griovėm visos šeimos atostogų planus, jau ir daiktus buvom pradėję ruoštis į sanatoriją. Viskas tam, kad pasakytų „nebėra kvotų“?

O kur buvo visi anksčiau? Kodėl pradžioje niekas nepasakė, kad reikia gydymo, bet kvotos išnaudotos? Galėjo pasakyti, kad palauktume, kol atsiras, tada galėsim tvarkyti dokumentus. Ir būtų viskas labai suprantama, ir nė trupučio nepikta. O dabar pikta, netgi labai.

Mano nuomone, tai patyčios. Gaila sugaišto laiko, sudarkytų atostogų, o svarbiausia, gaila sūnaus, kuris yra 14 metų paauglys ir į viską reaguoja skaudžiau nei suaugęs.

Žinoma, kolegės patarė nenuleisti rankų ir ieškoti teisybės. Paskambinau į Šiaulių ligonių kasas. Pasirodo, klinika „Saulenė“ gegužės mėnesio kvotų dar neišnaudojusi, o gydytojas sakė, kad jau nuo gegužės mėnesio kvotų nebeturi. Kažkas nesutampa.

„Nebent jie per birželio mėnesį kvotas išnaudojo, bet birželio suvestinės dar neturim, paskambinkit pirmadienį“, – patarė specialistė iš ligonių kasų. Žinoma. Nebeturiu ką prarasti. Viltis miršta paskutinė. Jei jau nebebus vilties, reikės skubiai pranešti sanatorijai, kad neatvyksim, nes kvotų nėra.

Klinikoje sakė: „Nesijaudinkit, ne jūs vieni tokie, kurie skambinate pranešti, kad neatvyksit dėl kvotų.“

Ar tikrai? Kažkaip neteko iš nieko girdėti, kad taip būna. Todėl ir rašau. Gal kas nors jau taip pat mina gydytojų duris, kad susirinktų reikalingus įrašus sanatoriniam gydymui? Gal pasakoja vaikui, kaip šaunu bus sanatorijoje – taip, kaip aš pasakojau savajam? Jei taip darote, iš karto paklauskite, ar turi gydymo įstaiga lėšų. Kad netektų nusivilti kaip mums.

P. S. Joniškis – mažas miestas. Kai pradėjau kalbėtis su draugais ir pažįstamais, pasirodė, visgi mes tokie jau ne pirmi. Klausiau, ką jie darė: ar susitaikė su esama situacija, ar ieškojo teisybės? Žmogeliai tiesiog pasirinko kitą gydymo įstaigą.

* * *

Įmonės „Saulenė“ direktorė Jurgita Damalakienė tikino, jog II metų ketvirčiui reabilitacijai skirta suma buvo išnaudota.

„Skiriamus pinigus medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo išlaidoms apmokėti nustato Teritorinės ligonių kasos (TLK). 2016 m. kovo 17 d. sutartyje Nr. S1-261 su Šiaulių TLK numatyta medicininei reabilitacijai kalendoriniams metams skiriamų lėšų suma.

Pažymime, kad įmonė „Saulenė“ pagal pateiktą Šiaulių TLK faktiškai suteiktų medicininės reabilitacijos paslaugų ataskaitą š. m. II ketvirtį yra panaudojusi visas medicininei reabilitacijai skirtas piniginei lėšas. Pagal sutartinius įsipareigojimus su Šiaulių TLK įmonė įsipareigojusi neviršyti kalendoriniams metams skiriamų pinigų – atsižvelgiant į ketvirčiui medicininei reabilitacijai skiriamų pinigų.

Įstaigos darbuotoja dėl iškilusios probleminės situacijos pasiūlė laiško autorei kreiptis į į „Saulenė“ direktorę, tačiau mama į mane nesikreipė.

Apgailestauju dėl susidariusios situacijos ir, manau, ją tikrai būtume išsprendę paciento labui, pasiūlę medicininę reabilitaciją įgyvendinti kitą šių metų ketvirtį“, – sakė J.Damalkienė.

Susisiekus su Šiaulių TLK atstove ryšiams su visuomene Irena Budriene paaiškėjo, jog klinikoje „Saulėnė“ visgi buvo pasielgta neteisingai. Šiaulių TLK direktoriaus pavaduotojas Pranas Nainys patvirtino, jog lėšų siųsti vaiką į sanatoriją tikrai buvo.

„Įmonės „Saulenė“ gydytojas pasielgė neteisingai, nesiųsdamas vaiko medicininei reabilitacijai esant gydytojo okulisto ir gydytojo reabilitologo rekomendacijai. Pagal šiuo metu galiojančią siuntimo tvarką, visi vaikai turi būti išsiųsti medicininei reabilitacijai. Medicininės reabilitacijos gydymas vaikams yra neribojamas.

Be to, įmonės „Saulenė“ gydytojas buvo neteisus ir sakydamas, kad negali išsiųsti vaiko, nes baigėsi kvotos. Šiaulių TLK duomenimis „Saulenė“ per pirmąjį šių metų pusmetį nepanaudojo 1460 eurų vaikų sanatoriniam gydymui skirtų lėšų.

Įmonės „Saulenė“ direktorei J.Damalakienei dar kartą priminta vaikų siuntimo į sanatoriją tvarka.

Be to, išsiaiškinome, kad straipsnyje minimo vaiko mama galiausiai atsisakė įmonės „Saulenė“ paslaugų ir prisirašė prie Joniškio pirminės sveikatos priežiūros centro, kurio gydytojai išdavė siuntimą vaiko medicininei reabilitacijai, o Šiaulių TLK patvirtino šį siuntimą“, – paaiškino P.Nainys.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.