Po mylimojo netekties moters košmarai nesibaigė: „Baisu net prisiminti“

Reaguodama į vieną „Bendraukime“ straipsnį, noriu aprašyti ir baisią savo netekties istoriją. Išgyvenau ne ką mažesnį košmarą mirus mano 50-mečiam vyrui, su kuriuo santuokoje išgyvenom 25 metus.

Skaitytoja sako, kad tokio košmaro išgyventi nelinkėtų nė vienam.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Skaitytoja sako, kad tokio košmaro išgyventi nelinkėtų nė vienam.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia

Jan 11, 2017, 7:11 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 9:31 AM

Vyras mirė sekmadienį, 7 valandą ryto. Kauno klinikose jam buvo paskirta medicinos ekspertizė. Gydytoja informavo, kad dokumentai bus sutvarkyti tik pirmadienį, nes kūnas bus išvežtas ekpertizei. Vyras mirė dėl patirtos galvos traumos.

Tačiau nurodytu laiku paskambinus ekspertams paaiškėjo, kad kūnas ekspertizei iš klinikų neatvežtas ir neaišku, kada bus atvežtas.

„Su klinikomis taip jau būna“, – pasakė balsas ragelyje...

Taip pat pridėjo, kad jie turi 18 kūnų, tai jų sutvarkyti pirmadienį jau nebespėja, o dar neaišku, kiek jų iki vakaro dar priveš. Todėl patarė dar nieko neužsakinėti, nes neaišku, kada galėsiu pasiimti savo vyrą.

Pasirodo, ši įstaiga darbą baigia penktadienį 15 val., ir pradeda tik pirmadienį 10 val. Vadinasi, visi mirusieji penktadienį po pietų, visą savaitgalį guli morge. O jei reikalinga ekspertizė, apskritai nežinia, kada pasiseks atsiimti kūną.

Po eilės skambučių į atitinkamus skyrius (veiksmas vyko apie 2,5 val) paaiškėjo, kad dokumentai nesutvarkyti ir pirmadienį mano vyro niekas jokiai ekspertizei neišveš. 

Manau, tokį košmarą mirus artimam žmogui tenka išgyventi daugeliui Lietuvos šeimų.

Pasitelkus pažintis, vyrą pavyko „atgauti“ ir pašarvoti tik antradienio vakarą. Nes jei būčiau tiesiog laukusi, turbūt galėjau jį atsiimti tik savaitės pabaigoje.

Tačiau tuo košmaras nesibaigė. Kadangi vyro mirtis buvo trauma namuose, vos pašarvojusi vyrą iš karto turėjau vykti į nuovadą apklausai, kur praleidau pusantros valandos.  

Man buvo pasakyta, kad apklausa po laidotuvių negalima. Antrą šarvonės dieną į apklausą buvo iškviesta ir dukra...

Labai baisu visą šį košmarą vėl prisiminti, skausmą sukelia ne tik artimojo mirtis, bet ir biurokratinis požiūris į gyvus žmones.

***

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų atstovė Eglė Audickaitė sakė, kad įvykus nelaimingam atsitikimui namuose, kuris baigiasi paciento mirtimi, vadovaujantis LR teisės aktais, sveikatos priežiūros specialistai privalo skirti teisės medicinos ekspertizę.

„Kauno klinikų specialistai parengia ir išsiunčia informaciją apie mirusįjį teisėsaugos institucijai, kurios tyrėjai suformuoja klausimyną teisės medicinos ekspertams.

Tik gavus šį klausimyną, kūnas gali būti transportuojamas iš Kauno klinikų į Valstybinės teismo medicinos tarnybos Kauno skyrių, kuriame ir yra atliekama teisės medicinos ekspertizė“, – paaiškino E. Audickaitė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.