Vaikino paliktą nėščią studentę žinia „Sodroje“ išmušė iš vėžių

Šie metai mane pasitiko tikrai tokiomis naujienomis, kurios išmušė iš vėžių. Pradėsiu nuo pradžių, kad būtų aiškiau.

Tikrai labai džiaugiausi, kad bent kiek pinigėlių gausiu, nes ir su draugu išsiskyriau, jis man nepadėjo finansiškai.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Tikrai labai džiaugiausi, kad bent kiek pinigėlių gausiu, nes ir su draugu išsiskyriau, jis man nepadėjo finansiškai.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Nusprendžiau padirbėti iki nėštumo pabaigos, nes „Sodroje“ sakė, kad bus man į naudą, gausiu pinigėlių, galėsiu metams ar dviems rinktis motinystės atostogas ir auginti mažylį.<br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Nusprendžiau padirbėti iki nėštumo pabaigos, nes „Sodroje“ sakė, kad bus man į naudą, gausiu pinigėlių, galėsiu metams ar dviems rinktis motinystės atostogas ir auginti mažylį.<br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Viktorija

Jan 19, 2017, 1:03 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 10:07 PM

Paskutiniais metais, bebaigdama savo studijas, pastojau. Studijos buvo dieninės. Vasarą, kai atsiėmiau diplomą, buvau jau trečią mėnesį nėščia. Jau ir pilvelis pradėjo matytis.

Bet kadangi gerai jaučiausi, nusprendžiau padirbėti iki nėštumo pabaigos, nes „Sodroje“ sakė, kad bus man į naudą, gausiu nors kiek pinigėlių, galėsiu metams ar dviems rinktis motinystės atostogas ir auginti mažylį. Paprastai reikia dirbti metus, jei nori motinystės pašalpą gauti. Bet mano atveju turėjo buvo taikoma išimtis, nes darbo stažo nesukaupiau dėl mokslų.

Tikrai labai džiaugiausi, kad bent kiek pinigėlių gausiu, nes ir su draugu išsiskyriau, jis man nepadėjo finansiškai. O vaiką išlaikyti yra brangu.

Stengiausi paskutiniais mėnesiais daug dirbti, kad galėčiau metus ramiai auginti vaiką, nes pajamų daugiau neturiu. Na, ką, gavau pirminę išmoką ir laukiau sausio, kada turėsiu rinktis motinystes atostogas metams ar dvejiems.

Ir ką aš sužinojau atėjusi... Kad aš nieko nesirinksiu ir nieko negausiu, nes nuo sausio 1 dienos šis įstatymas panaikintas. Nuo šiol gali rinktis tik tos, kurios turi bent metų darbo stažą.

Neturėjau, ką pasakyti. Tiesiog ištiko šokas. Ar mano vaikui nereikia valgyt, rengtis, man išgyvent jį auginant?

Ačiū Dievui, kad turiu gerus tėvus, kurie man padeda. Bet ką daryti toms, kurios yra visiškai vienos ir tik dabar išgirdo apie šį įstatymą?

Dabar man priklauso tik apie 30 eurų kas mėnesį. Ir alimentai, kuriuos bandysiu prisiteisti. Supratau, kad mūsų šaliai jaunu žmonių nereikia. O jei nori auginti vaiką viena, augink nors gatvėje.

Arba pagimdžiusi vaiką turi jau kitą dieną ieškotis darbo. Bet kas tada pirmus metus augins mažylį?

Komplimentai mūsų įstatymams. Iššūkis priimtas – išgyvenk, jei gali.

* * *

„Sodros“ komunikacijos skyriaus atstovas Rytas Stalnionis jaunai mamai patarė dėl išmokų kreiptis į savivaldybę.

Nuo 2017 m. pasikeitus Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymui ir jame nebelikus išimtinės nuostatos dėl darbo stažo reikalavimo (kai moteris jo nesukaupė dėl mokslų), atitinkama nuostata, numatanti galimybę gauti paramą, perkelta į Išmokų vaikams įstatymą:

Tai reiškia, kad asmeniui iki 26 metų amžiaus, neturinčiam teisės gauti vaiko priežiūros išmokos pagal Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymą (kitaip tariant – iš Valstybinio socialinio draudimo fondo), išmoka besimokančio ar studijuojančio asmens vaiko priežiūrai, atitikus tam tikras sąlygas, skiriama pagal Išmokų vaikams įstatymą (dėl šių išmokų reikia kreiptis į savivaldybę).

Taip pat pažymime, kad kai žmogus kreipiasi į „Sodrą“ dėl išmokos skyrimo (pavyzdžiui, ligos, motinystės, tėvystės ar vaiko priežiūros išmokos), teisė į kiekvieną išmoką yra nustatoma iš naujo, vertinant, ar žmogus atitinka konkrečiai išmokai gauti Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatyme nurodytas sąlygas: ar teisės į išmoką dienai yra draudžiamas ligos ar motinystės socialiniu draudimu, ar iki pirmosios teisės į išmoką įgijimo dienos yra sukaupęs reikalingą stažą, išleistas atitinkamų atostogų ir pan.

Vaiko priežiūros išmoka nėra motinystės išmokos tęsinys, ir, įgijus teisę į motinystės išmoką, negalima vienareikšmiai manyti, kad asmuo taip pat turės teisę ir į vaiko priežiūros išmoką.

Taigi, net ir nepasikeitus Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo nuostatoms (nuo 2017-01-01), pasitaikydavo atvejų, kai moterys, turėjusios teisę į motinystės išmoką, neturėdavo teisės į vaiko priežiūros išmoką, nes neatitikdavo įstatyme nurodytų sąlygų (pvz. teisės dienai jau būdavo sukakusios 26 metų, o reikiamo 12 mėnesių stažo nebuvo įgijusios).

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.