Nusipirko žuvies ir išmetė tiesiai į šiukšliadėžę. Po to davė sau pažadą

Vakar apsipirkau vienoje Vilniaus parduotuvėje, esančioje Šiaurės miestelyje. Grįžus namo ir pradėjus gaminti karpio filė iš maišelio iškrito keistas dalykas.

Karpio filė ruošusi moteris rado keistą radinį.<br>M.Pašašiaus asociatyvioji ir skaitytojos nuotr.
Karpio filė ruošusi moteris rado keistą radinį.<br>M.Pašašiaus asociatyvioji ir skaitytojos nuotr.
Karpio filė ruošusi moteris rado keistą radinį.<br>Skaitytojos nuotr.
Karpio filė ruošusi moteris rado keistą radinį.<br>Skaitytojos nuotr.
Karpio filė ruošusi moteris rado keistą radinį.<br>Skaitytojos nuotr.
Karpio filė ruošusi moteris rado keistą radinį.<br>Skaitytojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gintarė R.

Apr 12, 2017, 1:27 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 6:41 AM

Radinys – tikrai ne siūlas, jis minkštas. Arba kokia gyslelė, arba panašu į kirmėlę. Gal galėtų pakomentuoti tai nusimanantis žmogus?

Pasidarė taip nemalonu, kad dabar apskritai bijau pirkti žuvį. Kartais nekalti dalykai mums kelia neigiamas, nemalonias asociacijas, tačiau kartais maiste aptinkama tikrai nemalonių radinių.

Jeigu tai kirmėlė, daugiau niekada parduotuvėje nepirksiu žalios žuvies ar mėsos. Žuvį išmečiau, nenoriu jos laikyti savo šaldytuve.

***

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja-valstybinė veterinarijos inspektorė Janina Kondrotienė teigė, kad šios vartotojos pranešimas užregistruotas ir bus atliktas tyrimas.

„Vertinant fotografijas neatrodo, kad tai būtų parazitas, galbūt tai žuvies vidaus organų dalis (žuvis, kaip ir kiti gyvūnai, turi kraujotakos, nervų sistemą, vidaus organus). Vis dėlto iš nuotraukos negalima nuspręsti, todėl reikia patikrinti, paimti mėginį ir atlikti parazitologinį tyrimą.

Kartkartėmis sulaukiame panašaus pobūdžio vartotojų skundų, tačiau jie nėra dažni, o jų pagrindu atliktų tyrimų rezultatai taip pat skirtingi – kai kurie skundai pasitvirtina, tuomet taikomos produktų rinkos ribojimo priemonės (parazitais užterštos žuvys surenkamos iš rinkos).

Tačiau pasitaiko ir atvejų, kai skundai nepagrįsti, – vartotojams įtarimų sukėlę dariniai pasirodo esą ne parazitai, o sausgyslių, pilvaplėvės ar vidaus organų likučiai.

Pažymėtina, kad kai kurie žuvų parazitai gali būti pavojingi tik gyvi, žuvis sušaldžius ar apdorojus karščiu, parazitai žūva, tačiau pagal nustatytus Europos Sąjungos reikalavimus matomų parazitų ar jų lervų neturi būti.

Pavyzdžiui, stintos 100 proc. užkrėstos parazitais – apvaliosiomis kirmėlėmis (Nematoda) Cystidicola farionis. Šie specifiniai parazitai parazituoja tik žuvų plaukiojimo pūslėje (nevalgomoje dalyje), žmogui ir gyvūnams visiškai nepavojingi.

Darinėjant reikėtų išimti plaukiojimo pūslę jos nepažeidus, nuplauti žuvį – tuomet šios kirmėlaitės tikrai nepateks ant žuvienos. Jei kirmėlaitės gyvos, vadinasi, žuvis labai šviežia, nes žuviai nugaišus jos taip pat greitai žūsta. Kadangi šie visiškai nepavojingi parazitai randami tik nevalgomoje žuvies dalyje – plaukiojimo pūslėje, rinkos ribojimo priemonės netaikomos“, – komentavo Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja-valstybinė veterinarijos inspektorė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.