Pergyvenantiems po egzaminų – patarimas neskubėti rašyti sau įvertinimų

Pirmadienį vykęs lietuvių kalbos brandos egzaminas sukėlė daug aistrų ir kaip įprasta daug diskusijų apie pateiktas temas. Internetas mirga antraštėmis, kaip skirtingai kiekvieną temą buvo galima suprasti. 

Dvyliktokė siūlo abiturientams neskubėti rašyti sau egzamino vertinimų. <br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Dvyliktokė siūlo abiturientams neskubėti rašyti sau egzamino vertinimų. <br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Neringa

Jun 6, 2017, 11:02 PM

Pati esu abiturientė, kaip ir dauguma laikiau valstybinį brandos egzaminą ir manau nereikia iškart skųstis pateiktomis temomis. Taip, jos tikrai nebuvo lengvos, pati rinkausi rašyti literatūrinį rašinį apie paribio žmogų. 

Gavusi egzamino temas apie pusvalandį dvejojau, kurią temą rinktis, nes nė viena nebuvo „prie širdies“, tačiau mokykloje rašydavau literatūrinį rašinį, o samprotavimo prieš egzaminą nebuvau pakartojus net struktūros. Pamačius pateiktus autorius apsidžiaugiau, nes manau J.Biliūną ir J.Savickį puikiai galima buvo pritaikyti šiai rašinio temai. Šių autorių kūryboje analizuojami atstumti visuomenės veikėjai, todėl būtent tokį požiūrį pasirinkau rašant darbą.

Dvyliktokai internete „ūžia“, dalinasi mintimis kaip kas suprato bene kiekvieną rašinio temą, tačiau aš siūlyčiau neskubėti rašyti sau egzaminų įvertinimų, kol nėra pateiktos vertinimo instrukcijos, beje, NEC kiekvienais metais prieš vertindami mokinių darbus paskaito apie 200 mokinių darbų, kad būtų įtraukta vertinimo aspektų iš pačių mokinių darbų. Tad siūlyčiau abiturientams bent trumpam pamiršti šį egzaminą ir sėkmingai susikaupti artėjantiems.

Daug kas sako, kad lietuvių kalbos brandos egzaminas yra „lyg loterija“, nes įvertinimas priklauso nuo vertintojų požiūrio, nuotaikos ar net laiko, kada pateks pas vertintoją mokinio darbas (juk vertintojai irgi žmonės, vakare jie būna pervargę, gali būti ne tokie atidūs). Tokiu atveju, jei egzamino įvertinimas netenkina, visada  galima pasikonsultuoti su lietuvių kalbos mokytojomis bei teikti apeliaciją. Tad manau nereikia nusiteikti taip skeptiškai, visi, kurie bent kiek mokėsi, mano nuomone, jiems egzaminas turėjo būti įveikiamas.

O ateities kartoms palinkėčiau mokytis, skaityti kūrinius ir negalvoti, kad paskutinę naktį prieš egzaminą visos žinios atgis be problemų. Norint gauti gerą egzamino rezultatą reikia būti įsigilinus į autoriaus biografiją, kūrinius, o papildomos žinios ar įžymių žmonių mintys tikrai nepamaišys! 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.