Bulterjerą į šventę atsivedusi mama: „Mus išvarydami jie traumavo mano vaiką“

2017 m. birželio 10 d. vykusioje šventėje „Šeima šeimai“ Kuršėnuose, Šiaulių rajone, pareigūnė, persirengusi „drugeliu“ ar „boružėle“, psichologiškai traumavo mano 5 metų dukrą, išprašydama mus iš šventės dėl mūsų atsivesto šuns.

 Mūsų šuo yra pirktas iš gero veislyno.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Mūsų šuo yra pirktas iš gero veislyno.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Mūsų šuo yra pirktas iš gero veislyno.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Mūsų šuo yra pirktas iš gero veislyno.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Mūsų šuo yra pirktas iš gero veislyno.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Mūsų šuo yra pirktas iš gero veislyno.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Laura Vitkevičienė

Jun 14, 2017, 3:39 PM

Šunelis, metų amžiaus bulterjeras Cezaris, buvo laikomas ant trumpo pavadžio šalia manęs. Valandą laiko šunelis buvo glostomas vaikų, visi džiaugėsi, nes tokio nėra matę. Šunelis sulojo porą kartų – kai sprogo balionas, nes išsigando, kitas sulojimas buvo ant asmens, kuris prievarta norėjo jį „paniurkyti“. 

Mūsų šuo yra pirktas iš veislyno „EOS Tanagros“, gimęs 2016 06 12. Kaip žinote, iš gerų veislynų perkami šunys yra patikrinti „nuo... iki“, psichinė būklė taip pat. Aš, kaip šuns šeimininkė, atsakau už savo šuns elgesį. Mūsų šuo eina į dresūros pamokas pas gerai žinomą buvusį kinologą iš Šiaulių. Dresūros pamokas lankome jau 8 mėnesius du kartus per savaitę.       Taigi, prabuvome šeimų šventėje valandą laiko, mūsų šeimos nariu Cezariu buvo, kas džiaugėsi, kas skersai žiūrėjo – juk mūsų visuomenėje paplitusi labai klaidinga nuomonė apie bulterjerų veisles šunis. Bet jis buvo visada šalia manęs, paleistas nebuvo. 

Viena iš  šventės organizatorių taip pat labai įtariai į mane žiūrėjo, netiesiogiai prašė išeiti iš šventės. Aš nesutikau. Ponia ir nuėjo. 

Tada mes su vaiku nuėjome laukti labai didelėje eilėje prie nemokamų batutų. Ir ateina prie mūsų ponia „boružėle“, ar „drugelis“, – atkreipiau dėmesį, kad su sparneliais buvo... Ir sako man, su vaiku stovinčiai eilėje: „Prašau išeiti iš šventės, nes jūsų šuns bijo žmonės“.  Aš atsakau: „Tegul ateina tie žmonės ir pasako, jei aš jiems trukdau“. 

Tada vėl man sako: „Tavo šuns bijo vaikai“. Aš:  „Jei kas bijo, tegul pasako, nes visą valandą vaikai džiaugiasi tuo šuniu“. „Boružėlė“: „Aš tavęs prašau išeiti iš šventės, arba iškviesiu policiją“. Aš: „Gerai, kvieskite policiją, tegul surašo man protokolą, ką aš blogai padariau ar darau ne taip“.

Nenusileidau jai. Taip, gal blogai dariau, bet kiek gali visi kabinėtis dėl šuns, ir kodėl mano vaikas turi kentėti dėl to, kad „boružėlei“ nepatiko mano šuo? Laikome namuose dar 3 metų Jorkšyro terjero patiną, kuris labai aršus – galėjau jį vestis, bet jis tikrai būtų apkandžiojęs kokį vaiką.

Ponia „boružėlė“ apsisukusi kažkur nuėjo – maniau, kvies policiją. Gerai, galvoju, palauksiu. Vaikas labai išsigando, lyg verkti norėjo, bet nuraminau. O už kelių sekundžių vėl atėjo ponia „boružėlė“, atsinešė savo piniginę ir ištraukė policijos pažymėjimą, įrodantį, kad ji pati yra policininkė.

Aš sakau: „Jūs tarnybos metu dabar? Surašykite man protokolą, aš baudą sumokėsiu, surašykite visus straipsnius, ar ką blogai padariau“. „Boružėlė“ kaip užsivedus: „Išeikite iš šventės“. Matau, netenka kantrybės.

Aš jai dar bandžiau aiškinti, kad mūsų šuo nė muses nenuskriaustų. Beje, dėl antsnukio net nebuvo kalbama. Matyt, vienai iš pagrindinių organizatorių aš labai aš nepatikau, nes nesileidau į kalbas su ja.

Pabrėžiu, per tą pokalbį mano vaikas labai išsigando. Sako, jei ji yra policininkė, tai turi būti mūsų angelas sargas. Aš vaikui sakau – „Matai angelų sargų nebėra“... Mano vaikas dėl grasinimų iškviesti policiją labai išsigando. Sakė, kad nebemyli nei „boružėlių“, nei „drugelių“. 

Visą kelią, kol ėjome namo, mano dukra verkė. Grįžus namo, dar vis graudinosi. Sekmadienį taip pat liūdėjo. Man, kaip mamai, labai skaudu matyti verkiantį savo vaiką, pačiai plyšo širdis. Ne tik išvarė iš šventės, bet vaikas ir ant batuto negavo pašokinėti dėl kažkieno nežinojimo apie šunis. 

Jei ta moteris mano atlikusi pilietinę pareigą, tai klysta. Pilietinę pareigą ji būtų atlikusi, jei aplink slampinėjančius „bomžus“ būtų išvariusi iš šventės.

Organizatorių atstovė: moteris pažeidė teisės aktus

Skunde minima pareigūnė – „boružėlė“, Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato Pirmojo veiklos skyriaus vyriausioji tyrėja Sandra Jakė pateikė oficialų šventės organizatorių – asociacijos „Šiaulių rajono jaunų tėvų bendruomenės“ atsakymą. 

2017 m. birželio 10 d. Kuršėnų miesto Ventos pakrantėje įvyko pirmasis asociacijos „Šiaulių rajono jaunų tėvų bendruomenės“ renginys – iškyla „Šeima šeimai“. Tai pirmas renginys, suorganizuotas pačių tėvų iniciatyva. 

Asociacijoje yra 6 jaunos mamos: pirmininkė – R. S., asociacijos steigėjos ir narės A. K-L, J. F., V. B., bei straipsnyje paminėta S.J. bei narė – D.N. Į jaunų mamų suorganizuotą šventę atvyko LR Seimo vicepirmininkė R.Baškienė, jos padėjėja A.Grakauskienė, Šiaulių rajono mero pavaduotojas A.Mačiulis bei Šiaulių r. savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja I.Venciuvienė. 

Renginyje dalyvavo daugiau kaip 300 žmonių, iš kurių dauguma – mažamečiai vaikai. Visos pramogos renginyje buvo nemokamos, todėl didžiulė eilė vaikučių laukė prie dviejų batutų. Vieni vaikai stovėjo kartu su tėveliais, kiti – vieni patys. Renginio metu prie vienos iš asociacijos steigėjų priėjo kelios mamos, kurios pasakė, kad jų vaikučiai bijo stotis į eilę prie batutų, kadangi ten yra nemažas šuo, be to moteris vienai iš eilėje stovėjusių moterų pasakė, kad „šuo vaikui nieko nedarys, o kaip bus su suaugusiu ji negali pasakyti“. 

Nebūtina bijoti šuns, šių dienų vaikai neretai būna alergiški šunims, turi fobijas, todėl į masinį renginį, skirtą vaikams, vestis šunų, kad ir kokie jie brangūs ir mieli būtų, negalima. 

Nežinome, ar kas bendravo su eilėje stovėjusia moterimi, tačiau asociacijoje esanti viena iš steigėjų Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato Pirmojo veiklos skyriaus vyriausioji tyrėja S. J., šventės dieną vedusi renginį, sutiko pagelbėti ir pasikalbėti su moterimi, kuri į šventę atėjo su šunimi. 

Moters buvo paprašyta pasitraukti į šoną, t. y. nestovėti prie eilėje stovinčių vaikučių, kadangi buvo gautas mamų prašymas, nes jų vaikučiai bijo to šuns. Moteris, į šventę atėjusi su bulterjerų veislės šunimi, geranoriškai pasitraukti į šoną atsisakė bei reikalavo jai čia ir dabar surašyti protokolą, jei ji padarė pažeidimą. 

S. J. pasakė, kad tikrai nenori gadinti šventės ir į renginį kviesti policijos pareigūnus, tačiau jei reikės, siekdama apsaugoti kitus vaikus, ji tą padarys. Moteris pasakė, kad iš šventės niekur neis. Po šių moters žodžių, S. J., kuri kaip minėjome yra policijos pareigūnė, nuėjusi prie daiktų, pasiėmė piniginę ir prie moters su šunimi grįžo su policijos pažymėjimu ir prisistačiusi dar kartą paprašė moters pasitraukti į šoną, tačiau moteris pakeltu tonu pasakė, kad niekur neis, reikalavo, kad jai būtų surašytas protokolas, kad būtų atvesti vaikai, bijantys jos šuns. 

Po kurio laiko moteris griebė už rankos savo mažametę dukrą, kuri stovėjo eilėje prie batutų, ir pasakė mergaitei „va matai, ponia policininkė nori, kad tu išeitum iš šventės“. S. J. į šitokią moters repliką pasakius, kad „aš neprašau išeiti jūsų iš šventės, aš prašau pasitraukti į šoną nuo kitų vaikučių“, moteris pasipiktinusi išėjo iš šventės pasakiusi, kad „šito taip nepaliks“.

Kadangi Šiaulių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2013 m. liepos 31 d. įsakyme Nr. A-919 (3.1) „Gyvūnų laikymo Šiaulių rajono savivaldybės gyvenamosiose vietovėse taisyklėse“ III skyriuje „draudžiamo veiksmai“ nurodyta, kad draudžiama su savim turėti, vestis ar neštis gyvūnus į masines žmonių susirinkimo vietas (išskyrus specialius renginius gyvūnams ar jų savininkams), kapines, ikimokyklinio ugdymo, švietimo, sveikatos priežiūros įstaigas ir jų teritoriją, vaikų žaidimo aikštelėse, sporto aikštynuose, stadionuose, prie gyvenamųjų namų žaliojoje vejoje, jei yra šunų vedžiojimo aikštelė; parkuose, išskyrus jų pakraščius, paplūdimius maudymosi sezono metu.

Be to, Lietuvos Respublikos policijos įstatyme yra numatyta, jog policijos pareigūnas privalo gavęs pranešimą apie daromą nusikalstamą veiką ar kitokį teisės pažeidimą arba pats būdamas įvykio liudininku, imtis neatidėliotinų priemonių užkirsti kelią daromai nusikalstamai veikai ar kitam teisės pažeidimui. 

Šiuo atveju, šventė buvo skirta vaikams, šventėje dalyvavo apie 200 vaikų ir 100 suaugusių asmenų, į šventės vietą nebuvo iškviesti policijos pareigūnai, kad nebūtų sugadinta šventė, nes kitų incidentų šventėje nebuvo. 

Kitą dieną socialiniame tinkle „Facebook“ uždaroje grupėje „Bulterjerai“ buvo rastas moters skundas, po kuriuo buvo nemažai ne itin etiškų komentarų. Be to, asociacija šito moters elgesio nesureikšmino, nors moteris atėjusi į šventės vietą su šunimi pažeisdama minėtas taisykles padarė Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 346 str. numatytą nusižengimą. 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.