Pastebėjo, kaip kaimynystėje gyvena skirtingos šeimos: „Paradoksas, bet taip yra“

Šeima – vienas iš gyvenimo pagrindų. Visi mes norime turėti didelę, mus mylinčią šeimą. Bet aš pastebėjau vieną tendenciją. 

 Autorius svarsto, kodėl šiais laikais jaunos šeimos nebenori turėti daug vaikų.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Autorius svarsto, kodėl šiais laikais jaunos šeimos nebenori turėti daug vaikų.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 9, 2017, 9:01 PM

Augina vis mažiau vaikų

Mūsų tautoje lieka vis mažiau šeimų, kurios augina daug vaikų. 3 vaikus auginanti šeima jau laikoma daugiavaike. Net keista girdėti. Seniau tokia šeima buvo laikoma maža, nes kiekviename name buvo galima surasti po 10 ar daugiau vaikų. Ir tai nekeldavo jokios nuostabos. 

Dabar tokia šeima būtų laikoma mažų mažiausiai nesveika. Turiu vieną pažįstamą, kuri į šį pasaulį paleido jau 12 vaikų. Ir visi gražiai gyvena. Bet man visgi būtų įdomiau aptarti priežastis, kodėl vis mažiau žmonių renkasi mažesnę šeimą. 

Šioje vietoje nereikia labai daug išvedžiojimų ar Aladino pasakų. Pati svarbiausia ir, daugelio nuomone, viską stabdanti priežastis, yra pinigai. Taip, nes juk net daina yra, kurioje sakoma, kad „vien tik auksas valdo mus“. Bet, manyčiau, kad ne piniguose reikalas. Tikrai ne juose. 

Viskas – ne dėl pinigų stygiaus

Viską labai stipriai lemia prioritetai. Mes galime pastebėti šeimų, kurios augina 2 vaikus, uždirba 2000 eurų ir niekaip neišgyvena. Bet mes galime rasti šeimų, kuriose auga 8 vaikai, uždarbis 500 eurų, bet jos verčiasi, o vaikai savo darbais garsina šalį. 

Tėvai bendroje sumoje uždirba maždaug 2000 eurų atskaičius mokesčius. Tai yra - į rankas. Šeima turi nuosavą dviejų aukštų namą. Kieme stovi du apynaujai automobiliai. 

Viskas kaip ir tvarkoje, nes abu dirba skirtinguose darbuose. Bet jiems pinigų vis maža. Galime paieškoti priežasčių. 

Viena iš jų gali būti per daug lepintos dukros. Abi paauglės mėgsta, kad kiekvienas jų daiktas, rūbas ar mokyklinis reikmuo būtų iš firminės parduotuvės ir atitiktų visus mados šauksmus. 

Tėvai taipogi mėgsta prabangą. Nors kartą per metus jiems privalu išvažiuoti pailsėti į užsienį. Namas šildomas dujomis. Nors yra daržas, tėvai renkasi parduotuvę, užuot kažką patys pasisėję. 

Skirtingi prioritetai

Visai šalia manęs gyvena kita šeima. Šeimoje tėtis, mama ir 7 skirtingo amžiaus vaikai. Kieme stovi vieno aukšto namas ir 2 automobiliai. Šeimos pajamos, įskaitant lengvatas ir išmokas už vaikus, 1100 eurų. Už šią sumą jie pilnai išgyvena. 

Vaikams užtenka pačių paprasčiausių daiktų, rūbų ar mokyklinių reikmenų. Tėvai sugeba šildyti namą malkomis. Bent kartą per metus nuvykti į kažkokį Lietuvos kampelį pailsėti. Be to, vaikai garsina savo šalį įvairiais darbais. 

Nors šios šeimos ir atrodo visiškai skirtingos, bet tai įrodo, kaip prioritetų nusistatymas gyvenime gali turėti įtakos kitiems veiksniams. 

Mūsų seneliai ar proseneliai, neturėdami jokių patogumų ar privilegijų, sugebėjo užauginti po 10–15 vaikų, o mes dabar verkiame dėl 2. Paradoksas, bet taip jau yra.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.