Kaimynai pasibaisėję, kas vyksta toje šeimoje, bet pagalbos nėra

Nenorėčiau prisistatyti, kas esu, todėl rašau anonimiškai. Yra viena daugiavaikė šeima, gyvenanti Jurbarko rajone. 

Dėl smurto ir girtuoklysčių daugiavaikėje šeimoje sunerimę kaimynai baiminasi dėl vaikų gerovės.<br> A.Barzdžiaus asociatyvioji nuotr.
Dėl smurto ir girtuoklysčių daugiavaikėje šeimoje sunerimę kaimynai baiminasi dėl vaikų gerovės.<br> A.Barzdžiaus asociatyvioji nuotr.
Dėl smurto ir girtuoklysčių daugiavaikėje šeimoje sunerimę kaimynai baiminasi dėl vaikų gerovės.<br> V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Dėl smurto ir girtuoklysčių daugiavaikėje šeimoje sunerimę kaimynai baiminasi dėl vaikų gerovės.<br> V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Dėl smurto ir girtuoklysčių daugiavaikėje šeimoje sunerimę kaimynai baiminasi dėl vaikų gerovės.<br> A.Barzdžiaus asociatyvioji nuotr.
Dėl smurto ir girtuoklysčių daugiavaikėje šeimoje sunerimę kaimynai baiminasi dėl vaikų gerovės.<br> A.Barzdžiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Anonimė

Sep 19, 2017, 3:04 PM

Kaimynai viską mato

Daugiavaikėje šeimoje dažnai girtuokliaujama, kaimynai viską mato.

Apie tai būna pranešta, bet niekas nekreipia dėmesio, nes seniūnijos socialinė darbuotoja paskambina ir praneša, kad tada ir tada atvažiuos patikra, arba perspėja dėl nusiskundimų. Būna, jie kartais pamatę socialinių darbuotojų mašiną užsirakina ir neįsileidžia. 

Toje šeimoje vaikai augina vaikus. Žinau, jog šioje šeimoje tik gavus pinigus už vaikus prasideda gėrimai ir niekas į tai nekreipia dėmesio. 

Smurtas prieš vaikus?

Vaikai psichologiškai prispausti tylėti ir nieko niekam nesakyti. Juos labai sunku prakalbinti, nes jie bijo ką nors pasakyti. Norint juos prakalbinti, reikėtų labai gero psichologo pagalbos.

Net šios šeimos du suaugę vaikai kreipėsi į Jurbarko policiją bei Jurbarko socialinį skyrių, tada vaikų mama jau įpūtė į alkotesterį, o vaikų tėvas pasislėpė ūkiniuose pastatuose. Dėl girtavimo policiją iškvietė vyriausias sūnus. 

Sugyventinis ne kartą yra pakėlęs ranką ir prieš vaikų mamą. Labai prašau pagalbos, nes šitiems vaikams ten labai sunku, jie mušami tėčio. Labai prašau – nenutylėkite šios istorijos.

***

Seniūnijos socialinė darbuotoja Kristina Butkienė komentavo, kad žino, apie kokią šeimą kalbama.

„Lankome tą šeimą pakankamai dažnai tiek su vaikų teisių specialistais, tiek su socialiniais darbuotojais. Tačiau apie smurtą šeimoje neturime jokių pranešimų ar duomenų.  

Darbo metu niekada neradome tėvų išgėrusių. Jei šeimoje girtaujama po darbo valandų, tai kaimynai turėtų skambinti 112, kad būtų nustatomas girtumas. Tačiau seniūnija nėra sulaukusi skundų iš šios šeimos vyresnių vaikų, kaip kad rašoma laiške. Jei buvo vidinis konfliktas, apie jį mes pranešimų neturime. Jei mamai būtų nustatytas neblaivumas, vaikai šeimoje nebūtų palikti, o vaikų paėmimo atvejų nebuvo.

Apie tėvo smurtą aš taip pat girdžiu pirmą kartą. Kas vyksta savaitgaliais, aš negaliu pasakyti, nes negyvenu kaimynystėje“, – komentavo socialinė darbuotoja. 

***

Marijampolės apskrities vyriausiajam policijos komisariatui minima situacija yra žinoma. 

„Moteris, gyvenanti Jurbarko r. sav. 2016 m. liepos 9 d. įvykdė pažeidimą, numatytą LR ATPK 181 str. 1 d. (namuose, būdama neblaivi (1.05 prom. alkoholio) negalėjo pasirūpinti savo 4 mažamečiais vaikais, jie perduoti prižiūrėti moters broliui). 

Pareigūnai surašė tarnybinį pranešimą, už šį pažeidimą teismas moteriai paskyrė nuobaudą – įspėjimą. 

Pažymėtina, kad Marijampolės apskr. VPK nuo pastarojo įvykio iki šios dienos parnešimų apie panašaus pobūdžio veikas šioje šeimoje negavo. 

Marijampolės apskr. VPK Jurbarko r. PK pareigūnai vertina pateiktą informaciją ir galimą riziką dėl vaikų teisių pažeidimų bei galimo smurto artimoje aplinkoje apraiškų ir kartu su Vaiko teisių apsaugos darbuotojais priims reikiamus sprendimus. Pasitvirtinus smurto artimoje aplinkoje požymiams, nedelsiant bus pradėtas ikiteisminis tyrimas“, – informavo Marijampolės apskr. VPK. 

***

Jurbarko rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Laima Gardauskienė sakė, kad esant vaikų nepriežiūrai ar smurtui žmonės turėtų informuoti skyrių, seniūnijos darbuotojus arba policijos pareigūnus. 

„Tačiau šioje aprašytoje šeima nuo 2016 metų nebuvo užfiksuotas joks teisių pažeidimas. Negautas joks pranešimas apie vaikų nepriežiūrą ar smurtą. 

Visi vaikai lanko ugdymo įstaigas, reguliariai tikrinasi pas gydytoją. Nė vienas specialistas nepranešė, kad tie vaikai apleisti ar prieš juos naudojamas smurtas. 

Šeima verčiasi sunkiai, tačiau galiu tvirtai pasakyti, kad esame išrengę visos tos šeimos vaikus ir nė sykio jokio požymio apie galimą smurtą neradome. 

Todėl jei pilietiškas žmogus mato, kad kaimynas muša vaiką, privalo skambinti 112. 
Todėl visada kviečiu kaimynus, kurie mato konkretų vaiko teisių pažeidimą, smurto prieš vaikus atvejį, informuoti vaiko teises, joms nedirbant policiją arba seniūnijos darbuotojus.

Nes tik diskutuojant viešoje erdvėje mes socialiai jautrioms šeimoms tikrai nepadėsime ir tik dar labiau nustumsime į socialinę atskirtį“, – komentavo Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.