Verkiantiems dėl mažų algų nori kai ką pasakyti – daug kam tai gali nepatikti

Labai dažnai mūsų socialiniuose tinkluose siaučia diskusijos apie algas arba nelogiškai dideles kainas. Taip, taip, tai labai svarbus ir vienareikšmiškai diskutuotinas dalykas. Norėtųsi ir man apie tai pakalbėti. 

 Autorius teigia, kad uždarbis priklauso nuo to, kokį darbą sugebi dirbti.<br> V.Balkūno nuotr.
 Autorius teigia, kad uždarbis priklauso nuo to, kokį darbą sugebi dirbti.<br> V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2017, 8:09 PM

Kažkada kalbėjau apie kainas. Dabar norėtųsi pakalbėti apie algas. Mes visi norime gauti orią ir mūsų ekonomiką atitinkančią algą. Bet aš pradėjau galvoti, kas tai yra ori alga? Kaip mes galime pamatuoti, kas tai yra ta ori riba? 

Vienam ori alga gali būti 500 eurų, o kitam galbūt net 2000 neužtenka. Taip, tokių teko pažinti. Ir kuo daugiau žmogus gauna, tuo jam daugiau norisi. Kaip tam animacinio filmuko veikėjui, kuris sakė: „Viskas man, ir tik man vienam“. 

Ir nesvarbu, kokį mes darbą dirbtume, vis tiek norime gauti algą, kuri būtų nevienaženklė. Žinoma, tai yra pakankamai logiškas ir tikrai žmogiškas dalykas. Ypač tai liečia vyrus. O, jei dar yra šeima, tai išvis nėra ko kalbėti. 

Bet reikia prieiti prie tos zonos, kurios niekas nemėgsta. Reikia pasižiūrėti į algos klausimą per darbdavio prizmę. Dažniausiai mes darbdavį įsivaizduojame kaip vergvaldį, arba kažką panašaus į LDK laikų lietuvišką veikėją tijūną su didžiuliu bizūnu. 

Bet ten, kaip ir nebūtų keista, irgi dirba žmonės. Mes jiems dirbam, jie mums moka algas. Tradicinis, tiesiog klasikinis ekonomikos modelis. Bet viską gi valdo ekonomika. Mes dažnai sakome, kad darbdavys yra blogas. 

Pripažinkime, kad mylimų viršininkų mūsų gyvenime yra mažai. Bet man gyvenime teko turėti tokį darbdavį. Deja, jis jau gerą dešimtmetį į viską žiūri iš dangaus. Tegul jam ten būna gera. Aš su juo esu turėjęs pokalbį prie arbatos puodelio. Jis man papasakojo tam tikras subtilybes, kurias mes nematome arba tiesiog nenorime matyti. 

Dažniausiai mes klausiame, už ką mes gauname algą? Už tai, kiek ir ko mes sugebame. Neretai mes sakome, kad štai dirbame sunkiai ir gauname tik skatikus. Tikrai? O pažvelgiame, kiek pridėtinės vertės mūsų darbas sukuria? Tai tu dirbi sunkiai, bet tavo darbas nesukuria jokio produkto. Sakysite, eik po velnių su savo teorijomis, bet klausimas. Ką pagamina žmogus šluodamas gatves? Atsakymą padarykite patys. 
Arba ką sukuria žmogus statybose šluodamas grindis? 

Man iš mano viršininko patiko viena mintis. Tu pirmiausia turi įrodyti, ką sugebi, o paskui jau gausi tavo darbą atitinkančią algą. Visi nori gauti milijonus, bet nedaryti nieko. Ne, mielieji, taip nieko nebus. Kaip sakė vienas veikėjas, pirmiausia kėdės, paskui pinigai

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.