Emigrantė laikinai priglaudė vaikystės draugus – gyvenimas visiems tapo kančia

Noriu pasidalinti dar viena emigracijos istorija, kurioje abi pusės jaučiasi nuskriaustos ir apgautos. Ir ta, kuri bandė padėti kitam įsikurti svetur, ir ta, kuri atvažiavo į svetimą šalį laimės ieškoti. 

Airijoje gyvenanti emigrantė priglaudė savo vaikystės draugą, tačiau vėliau to labai pasigailėjo. <br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Airijoje gyvenanti emigrantė priglaudė savo vaikystės draugą, tačiau vėliau to labai pasigailėjo. <br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 29, 2017, 1:54 PM, atnaujinta Oct 30, 2017, 7:50 AM

Manau, daugelis iš šios istorijos galėtų pasimokyti, todėl ją ir keliu į viešumą.  

Priėmė draugą

Neseniai „Facebooke“ perskaičiau viešai pasidalintą istoriją, kurioje mergina pasakoja, kokia ji yra nusivylusi savo vaikystės draugu, kuriam padėjo įsikurti Airijoje.

Prie istorijos buvo pridėtos nuotraukos su šiukšlių maišu, dviračiu, rašteliu bei sudaužyta siena. Tik perskaitę šį merginos pasakojimą neskubėkite teisti jaunuolių ir daryti skubotų išvadų, nes po merginos laiško bus ir pačių jaunuolių pasiaiškinimas dėl to, kas atsitiko.  

Mergina socialinėje erdvėje pasidalino savo patirtimi tam, kad ir kiti taip pat nenudegtų. Prieš porą mėnesių su ja susisiekė jos vaikystės draugai, kurie paprašė padėti surasti įsikurti jiems Dubline. 

Mergina savo vaikystės bičiuliui sutiko padėti ilgai negalvojusi. Dar daugiau, žinodama, kad ieškant būsto vaikinams teks kurį laiką apsistoti pas ją, netgi nupirko sofą, ant kurios svečiai galėtų patogiai išsimiegoti. 

Rugpjūčio pradžioje atvykusiems jaunuoliams lietuvė padėjo kaip žadėjusi. Pasitiko iš oro uosto, padėjo atsidaryti socialinio draudimo numerį, banko sąskaitą, parašyti ir išsiųsti gyvenimo aprašymus. 

Abu vaikinai greitai rado darbus ir pradėjo ieškoti gyvenamosios vietos, tačiau paieškos užtruko. 

Paliko skyles sienoje

Kol jie daugiau nei mėnesį glaudėsi pas vaikystės laikų draugę, nemokėjo nei už komunalines paslaugas, nei už nuomą. Po pusantro mėnesio, kai vyrai šiek tiek užsidirbo ir atsistojo ant kojų, mergina ryžosi paprašyti sumokėti už nuomą. Juo labiau, kad ketino tuo metu išvykti atostogų.

Vaikinai nedvejodami sutiko. Tačiau po dviejų su puse mėnesio jie nusprendė grįžti į Lietuvą. Skrydžio išvakarėse iš darbo namo grįžusi mergina rado tuščią butą.

Apie buvusius kambariokus priminė tik šiukšlių maišas, kuriame buvo sudėti nereikalingi daiktai. Vaikystės draugai dar paliko ir trumpą raštelį, kuriuo informavo grįžtantys namo į Lietuvą. 

Taip pat paliko dvi išdaužtas skyles sienoje, seną dviratį, kurį patys seniai žadėjo išmesti. Ir, žinoma, skolą už nuomą bei komunalines paslaugas. 

Mergina rašė, kad po tokio poelgio ji nebežino, kaip vėl pasitikėti žmonėmis, kuriuos pažinojo visą savo gyvenimą. 

Pagailo merginos

Kai perskaičiau šį tekstą, man iš pradžių pagailo merginos. Ji norėjo gero, o gavosi kaip visada. Bet perskaičius antros puses pasiaiškinimą supratau, kad mergina pasielgė nedorai paskubėjus viešai apšmeižti kitus. 

Greičiausiai ji taip pasielgė norėdama išgelbėti savo reputaciją, kurią grįžę į Lietuvą jaunuoliai galėjo smarkiai sugadinti paviešindami visą tiesą, kurią ten pamatė ir patyrė. Ir jai puikiai pavyko. 

Visi patikėjo ja, o ne jais. O patikėję puolė komentuoti ir smerkti. O kadangi visi šios istorijos dalyviai gyvena viename kaime, kur vienas kitą gerai pažįsta, toks žmonių pasmerkimas reiškia atstūmimą. 

Reiškia, kad niekas daugiau jaunuoliams niekada nenorės padėti. Nors skaitant komentarus po postais patarčiau jaunuoliams stipriai nenusiminti. Nes pasmerkė ir komentavo tie, kurie patys yra gyvenime prisidirbę. Ir oi kaip stipriai prisidirbę. Asmeniškai pažįstu kiekvieną ir žinau, ką sakau. Bet nebūtų jie lietuviai, kad nepasidžiaugtų svetima bėda.

Vaikinų versija kitokia
 
O vaikinų versija apie tai, kas nutiko Airijoje, buvo visiškai kitokia. Ir aš ja esu linkusi labiau tikėti ne merginos pasakojimu. Jie rašė, kad iš tiesų paprašė Airijoje gyvenančios pažįstamos padėti jiems įsikurti. 

Pasak jų, mergina maloniai sutiko ne tik padėti, bet ir pasisiūlė surasti tautiečiams darbą, paskolinti pinigų buto nuomai. O kol suras sau būstą, pagyventi pas ją nemokamai. 

Kaip ir pažadėjo, mergina padėjo sutvarkyti dokumentus ir susirasti darbą. Tačiau pinigų būsto nuomai paskolinti atsisakė. Paskolino tik 120 eurų, kurių reikėjo būtiniausiems dalykams.

Vėliau mergina iš savo bičiulių pareikalavo pinigų už tai, kad pas ją gyvena. Vaikinai tikino nesiginčiję ir sumokėję 100 eurų už pirmąją savaitę bei grąžinę 120 eurų skolą. 

Paskui mergina pareikalavo dar 130 eurų už elektrą. Paaiškino, kad ji įprastai moka kas du mėnesius po 120–160 eurų, o už tą laikotarpį, kai apsigyveno vaikinai, atėjo 380 eurų sąskaita vien už elektrą. 

Klastą išsiaiškino atsitiktinai

Vaikinams ši suma pasirodė nereali, nes jie didžiausią laiko dalį praleisdavo darbe. Tiesą vaikinai sakė išsiaiškinę atsitiktinai. Kai kompiuteryje atsitiktinai perskaitė merginos susirašinėjimą su savo draugu. Paaiškėjo, kad tokia suma už elektrą buvo dėl ankstesnio gyventojų įsiskolinimo. 

Galiausiai vaikinų gyvenimas pas vaikystės draugę virto kančia. Jie pasakojo, kad mergina su jais bendraudavo grubiai, triukšmaudavo, kol jie miegodavo grįžę po sunkios dienos darbų.

Tačiau kaip nesisekė vaikinams ieškotis naujo būsto, taip nesisekė. Galiausiai jie pasiskundė buvę apgauti aferistų, kurie iš lietuvių paėmė 2000 eurų už, kaip paaiškėjo vėliau, neegzistuojantį butą. Likus be santaupų ilgiau gyventi tokiomis sąlygomis pas bičiulę jie nebegalėjo, todėl nusprendė grįžti į Lietuvą.

„O kaip paliktos skylės sienoje?“, – paklausite? Vaikinai tikina, kad viena skylė jau buvo dar prieš jiems atsikraustant, o kitą padarė netyčia atsirėmusi draugė. Kartotinės buto sienos esą buvo permirkusios dėl trūkusio vamzdžio, todėl skylių vaikinams nepavyko užtaisyti. 

Prieš išsikraustant vaikinai tikino juos priglaudusiai draugei grąžinę visas skolas. Ir apgailestavo, kad liko apšmeižti viešoje erdvėje, nors patys yra nukentėję. 

Labai daug nekomentuosiu šios istorijos. Nes manau ir taip viskas aišku. Bet patarimą turiu. Norite emigruoti? Ieškokite darbo savarankiškai! Jokiu būdu negalima ieškoti per draugus. Nes lietuviai yra labai pavydūs žmonės. Jei užmatys, kad jums sekasi geriau nei jiems, užkapos negyvai. Apšnekės, pažemins, pasinaudos, sukramtys ir išspjaus. 

Taip. Bumerangas iš tiesų grįžta. Tik grįžta tam, kuris jį pirmas ir paleidžia. Ir tiems, kurie tiki  karma, reikėtų apie tai irgi žinoti.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.