Senas buhalteris apskaičiavo: su mūsų tauta vykdomi dideli pokyčiai

Buhalteriu išdirbau beveik 40 metų. Per šitiek laiko įsitikinau, kad mano darbas ne tik teisingose vietose skaičius užrašyti ar varnelę padėti.

40 metų buhalteriu dirbantį vyrą neramina dabartinė mokesčių situacija.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
40 metų buhalteriu dirbantį vyrą neramina dabartinė mokesčių situacija.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kostas

Dec 7, 2017, 2:21 PM, atnaujinta Dec 8, 2017, 12:18 PM

Senais laikais kartą į mėnesį, kai būdavo mokamos algos, tapdavau pačiu svarbiausiu žmogumi, kiekvienam algą paduodavau tiesiai į rankas pagal algalapius.

Paskui atsirado banko kortelės, žmonių ateidavo jau tik vienas kitas: apie kokį naują įstatymą paklausti ar patarimo paprašyti.

Paklauskit bet kurio buhalterio ir jis pasakys, kad kalba ne tik žmonės, bet ir skaičiai. Žiūriu aš į žmones, į skaičius ir matau, kad vykdomi su mūsų tauta dideli pokyčiai.

Kaip augo mokesčiai

Per gyvenimą tiek esu čiupinėjęs atlyginimų... Žmonės mato tik kiek gauna į rankas, o man skaičiai kalba, kad kažkas daroma su tuo, kur mums labiausiai gali skaudėti ir rūpėti mums. 

Visą šitą laiką darbdaviai už mus nuo mūsų atlyginimo moka „Sodrai“ apie 30 proc., tebūnie. O mes ne.

Pačioje Nepriklausomybės pradžioje, 1991 m. „Sodrai“ nuo atlyginimo būdavo paimama 1 proc. ir taip apie 10 metų. Bet su laiku mūsų įsitraukimo buvo reikalaujama vis daugiau. 

Nuo 2000 pradžios mokestis „Sodrai“ pakilo iki 3 proc. nuo atlyginimo, o faktiškai pačiam ekonominės krizės įkaršty 2009 m. mokestis padidėjo dar iki 9 proc.

Išeitų, kad bendri mokesčiai „Sodrai“ nuo atlyginimo per 26 metus pakilo nuo 31 proc. iki 40 proc. Ir to neužtenka pensijoms ir pašalpoms, trūksta. Tai kokie mokesčiai „Sodrai“ bus po 10, 20 metų? Negalvoju, kad kas nors tiki, kad jie mažės. Nebent augs.

Daug mums reiškia darbas ir sunkiai uždirbami pinigai. Neturi gero darbo, skaityk neturi nieko. Bet kiek būna dramų ir nelaimių, kai tą darbą prarandi ar negali dirbti. Taip jau sutvarkyta, kad kai žmogui sunkiausia, nieko kito nelieka, tik atsiremti į valstybę.

Atsakomybė krinta ant žmogaus

Bet iš augančių ir momentaliai išnaudojamų „Sodros“ mokesčių matosi, kad kažkas su mumis nėra gerai. Ar tai dėl emigracijos, kad žmonių mažėja ir „Sodros“ likę čia nesugebam išlaikyti, ar kad mažiau dirbančių žmonių ir mažiau surenkama mokesčių. 

Gal daug sergam, dažnai susižalojam, ilgai prabūnam pensijoj. Gal tvarkytis nemokam ir „Sodra“ pati turėtų tapti pusiau automatine sistema kaip bankas, be tokio didelio darbuotojų aparato ir kainuoti valstybei pigiau? 

Jauni gali sakyti, kad taip gal ir turi būti, kad daug kur taip yra. Mano, kaip garbingo amžiaus sulaukusio žmogaus, privalumas yra mano metai ir patirtis. O jie sako, kad valstybės paimta mokesčių didinimo paprastam žmogui kryptis vargu ar ką pakeis. 

Kiek teko matyti, tai mokesčiai tik didinami ar apgalvotai perskirstomi, paprastam žmogui paliekant vis daugiau atsakomybės už socialinį aprūpinimą. Tai, mieli žmonės, ką su tuo darysime?

Senas buhalteris prakalbino skaičius. Ir jūs, kurie kiekvieną dieną rūpinasi išgyvenimu, išmokite juos skaityti ir, kaip sakoma, ką jie sako, permatyti.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.