Perkando 90-mečio senuko ilgaamžiškumo paslaptį – reikia tik vieno dalyko

Mane sukrėtė vieno žinomo satyriko mirtis. Tiksliau, ne pati mirtis, o diagnozė, nuo kurios jis mirė – smegenų vėžys. 

Vokietijoje 90-metį senelį slauganti lietuvė suprato, kodėl vyresnio amžiaus žmonės yra tokie ilgaamžiai.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Vokietijoje 90-metį senelį slauganti lietuvė suprato, kodėl vyresnio amžiaus žmonės yra tokie ilgaamžiai.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-12-08 10:04

Nesuprantu, kodėl tokia liga pakirto žmogų, kuris gyveno pagal visus sveikos gyvensenos principus. Negėrė, nerūkė, buvo vegetaras, sportavo, domėjosi joga, mėgo gamtą. 

Kodėl? Kodėl visi šie dalykai neveikia? Kodėl pasaulyje yra tokia neteisybė! Kodėl vieni gyvena ilgai, o kiti miršta, nors viską darė dėl to, kad gyventų ilgiau? 

Gyveno sveikai

Ilgaamžiškumo klausimu ir aš jau domiuosi gana seniai. Iš pradžių, kaip ir satyrikas, tikėjau, kad sveikas maistas, švarus vanduo, grynas oras ir sportas padarys mane kone nemirtingą. 

Metus laiko pirkau maistą iš pačios brangiausios parduotuves, kuri prekiauja maisto produktais, pažymėtais „bio“ ženklu. Vaikščiojau po kelis kilometrus miške, gėriau švarų vandenį ir nevalgiau mėsos.

Tačiau visos pastangos nuėjo veltui. Mano alergija taip ir nedingo. Man taip pat padidėja kraujo spaudimas, laikas nuo laiko maudžia galvą ir streikuoja žarnynas. 

O mano slaugomas diedukas, kurį prižiūriu Vokietijoje, niekada gyvenime nesilaikė dietos, valgė mėsą, lašinius ir kitokį nesveiką maistą, gėrė ir rūkė, niekada nesportavo, tiesa, daug dirbo fiziškai. Ir jis  netrukus sulauks 90 metų. 

Kodėl? Paveldėjimas? Bet kodėl tada jo vaikai nepaveldi geros sveikatos? Kodėl serga sunkiau ir miršta anksčiau? Kodėl apskritai visi seni žmonės yra tokie stiprūs ir ilgaamžiški? Vokietijoje pilna senolių, švenčiančių 90–100 metų jubiliejų. 

Ilgaamžiškumo paslaptis

Kokia jų ilgo gyvenimo paslaptis? Neseniai kalbėjau su dar vienu dieduku iš Vokietijos, kuriam šią savaitę sukaks 91 metai, o jo žmonai sekančią savaitę sueis 93-ji. 

Užklausiau jo, kaip jiems pavyko sulaukti tokių garbingų metų. Gal laikėsi ypatingos dietos? Gal dar ką nors. Jis atsakė: „Valgome viską, ką norime. Nes pensija leidžia tai daryti. Jokios dietos nesilaikom ir valgome tai, kas mums patinka ir skanu. Be to, turime gera medicinos priežiūrą“. 

„O su žmona, – sakau, – kiek metų pragyvenote?“ Išgirdau atsakymą – 70 metų. Ir man tuo metu į galvą toptelėjo mintis. Va, kur ir yra ilgaamžiškumo paslaptis. 

Reikia tik vieno dalyko

Dauguma senų žmonių per visą savo gyvenimą turėjo lytinius santykius tik su vienu žmogumi. Jų moraliniai principai buvo ir yra aukšto lygio. Jie nelakstė į kairę ir į dešinę, kaip laksto šiuolaikiniai žmonės. Jie nekaišiojo savo organų į tam neskirtas vietas, neapkrėsdavo nei savęs, nei savo partnerio įvairiomis ligomis, virusais, bakterijomis ir grybeliais, kurie greičiausiai ir sukelia visus tuos negalavimus, ligas bei vėžį. 

Tai reiškia, tam, kad mes visi nesirgtume ir gyventume ilgai, reikia visai nedaug. Reikia tik nepaleistuvauti ir būti ištikimam savo partneriui? Bet kodėl niekas nekalba apie tai? Kodėl elgiasi priešingai skatindami paleistuvystę, homoseksualizmą ir kitus nesuvokiamus dalykus. 

Kodėl tokį didelį dėmesį sukoncentruoja į mastą, kuris padaro nedidelę žalą mūsų organizmui palyginus su tuo, ką padaro nesaugūs lytiniai santykiai. Gal todėl, kad niekas nesuinteresuotas, kad žmonės gyventų ilgiau? Kad nereikėtų mokėti pensijų?

Manau, mūsų karta jau yra prarasta ir mažai kas sulauks 90 metų. Bet mūsų vaikai dar turi šansą. Neleiskime jiems numirti anksčiau laiko. Skiepykime visai kitokias vertybes nei yra skiepijamos dabar. Nes tik stipri šeima ir yra sveiko ir ilgo gyvenimo garantas. Aš esu tuo įsitikinusi. 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.