Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Merginų pasiūlymas slaptoje grupėje išvertė iš koto – jei pamatytų jų tėvai...

Labai aktyviai dalyvauju feisbuko gyvenime. Turiu susikūrusi net kelis profilius, kuriuose turiu labai daug draugų iš viso pasaulio. Vieni mano profiliai yra mažiau aktyvūs, kiti labiau. Vienur aš bendrauju su žmonėmis, sprendžiu jų problemas bei pasakoju apie savo gyvenimą. O kitur tiesiog stebiu žmones ir pasaulį. 

 Dviejų merginų pasiūlymas internete moterį paliko be žado.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Dviejų merginų pasiūlymas internete moterį paliko be žado.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Dviejų merginų pasiūlymas internete moterį paliko be žado.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Dviejų merginų pasiūlymas internete moterį paliko be žado.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 15, 2017, 6:16 PM, atnaujinta Dec 15, 2017, 6:26 PM

Žinau, kad feisbuko taisyklės neleidžia kurti anoniminių profilių, bet taip pat žinau, kad niekas tų taisyklių nepaiso. Todėl feisbuke pilna įvairių profilių, kurių niekas nešalina, kol jie neatkreipia į save dėmesio. 

Gali pažeminti kiekvienas

Manau, tai vienas iš feisbuko minusų. Realus žmogus niekada negali būti tikras dėl savo saugumo viešoje erdvėje ir negali apsisaugoti nuo anoniminių piktadarių, kurie gali bet kada panaudoti svetimą informaciją savo tikslams arba tiesiog šiaip sau išpilti savo įniršį ant niekuo dėto žmogaus jį užblokavus, atskyrus tokiu būdu ilgam laikui nuo toli esančių draugų, pažįstamų ir šeimos narių. 

Būtent ši blokavimo funkcija mane labiausiai ir erzina. Feisbukas nesigilina, kas teisus, o kas ne. Jis palaiko kiekvieną skundiką, kiekvieną ligonį, nutarus, kad tas ar anas vertas blokavimo. Tai savotiškas nesąžiningumo, patyčių ir agresijos skatinimas. Doras žmogus negali net virtualioje erdvėje jaustis saugus. Jį kiekvienas gali pastumti ir pažeminti. 

Bet bala nematė tų taisyklių. Kas atėjo į feisbuką, tas žino, kas čia laukia. Mane jaudina kitas dalykas. Kad vieni žmonės šiame socialiniame tinkle per daug įsijautė į teisėjų vaidmenį ir pradėjo blokuoti kiekvieną, turintį savo, kitokią nei jų, nuomonę.

Tokie žmonės automatiškai įtraukdami į priešų sąrašus. Man visada buvo įdomu, kodėl žmonės taip daro. Ko bijo? Tiesos ar melo? O gal jie nepasitiki mumis? Gal galvoja, kad mes esame tiek buki, kad neatskirsime propagandos nuo tiesos?

Nesąmonė. Pirmiausia, žmonės ne tokie jau ir buki. O antra, vienos neginčijamos tiesos nėra. Mes kiekvienas turime savo tiesą ir ja dalindamiesi bandome surasti kompromisą, kuris būtų naudingas daugeliui. Bet kiti kompromiso nenori. Kiti nori visiškos valdžios ir kontrolės, kuri nesuderinama su demokratijos principais. 

Slaptos grupės

Su savo netikrais profiliais esu prisijungusi prie įvairių slaptų grupių. Vienoje iš jų stebiu jaunus žmonės ir jų tiesiogines transliacijas. Pagrindinės temos šioje grupėje, kurioje yra keli tūkstančiai narių – seksas, alkoholis, kvaišalai, patyčios, keiksmažodžiai ir vėl seksas. 

Štai, sėdi mašinoje dvi jaunos panelės ir tiesioginio eterio metu sako: „Atvažiuosime pas tą, kuris mums nupirks alaus.“ „Duosime tam, kuris nupirks ne tik alaus, bet ir šampano“.

Komentaruose skaitau: „Kekšės“. Merginų atsakas į komentarą: „Taip, kekšės, atvažiuok su buteliu, duosim“. Ir viena iš merginų pritraukia prie savęs kamerą ir parodo beveik apnuogintą krūtinę...  

O kitas jaunuolis, važiuodamas traktoriumi, klausia grupės narių: „Kas pi...t?“ Komentaruose akimirksniu atsiranda norinčiųjų... 

Jetau, jei tai pamatytų jų tėvai... Šioje grupėje, atspindinčioje viso šiuolaikinio jaunimo nuotaikas, aš nė karto nepamačiau nė vienos diskusijos apie kokią knygą, filmą ar kitą prasmingą veiklą. Visos temos, bajeriai ir juokeliai žemiau juostos. 

Nežino, už ką kovoja

Po to prisijungiu ir prie kitos slaptos grupės. Ten jau sėdi rimti išsilavinę žmonės, tikri šalies patriotai, ginantys savo šalį nuo įvairių virtualių šiukšlių. Gina ne su ginklu rankose, o inteligentiškai. Blokuodami ir skųsdami policijai. Kaip lengva būti didvyriu kitapus kompiuterio ekrano. Tiesa? Bet esmė ne jų bailume ar argumentų neturėjime savo nuomonei pagrįsti.

Esmė tame, kad jie nežino, už ką kovoja. Jei už gražią ateitį, tai kas ją sukurs? Jaunimas? Tai tas, kuris neturi moralinių vertybių? Tas, kuris pasodintas ant kvaišalų ir pinigų manijos? Tas, kuris galvoja tik apie pasilinksminimus ir pramogas? Tas, kurių intelekto lygis prilygsta beždžionei? 

Na na. Manau, su tokiu jaunimu galima tik neaukšto lygio viešnamį sukurti, o ne stiprią valstybę, galinčią įvaryti kitam baimę. Ir mūsų priešai tą žino. Žino mūsų silpną vietą ir ja naudojasi. Tai gal neleiskime jam to daryti?

Nekariaukime vieni su kitais. Geriau meskime visas pastangas ir gabumus ne kovai su vėjo malūnais virtualioje erdvėje, o stiprios valstybės kūrimui. Valstybės, kurios pagrindas yra visapusiškai išsilavinęs jaunimas. Ir tam tikrai nereikia didelių investicijų. Užtenka laikytis tik dešimties Dievo įsakymų. 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.