Būstą iš negirdėto statytojo įsigijęs vilnietis perspėja, kad nereikėtų graužti nagų

Perskaičiau žiniasklaidoje kelias istorijas apie mažų, nežinomų statytojų apgautus ar nuviltus pirkėjus.

Iš nežinomų statytojų butą įsigijęs vilnietis perspėja kitus.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Iš nežinomų statytojų butą įsigijęs vilnietis perspėja kitus.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rokas

2018-01-20 10:52, atnaujinta 2018-01-20 12:05

Visi pasakojimai prasideda ir baigiasi taip pat: susigundžiau mažesne kaina, bet vėliau supratau, kad mokėti reikia dvigubai. Man atrodo, kad bėda čia ne tiek statytojuose, o tame, kad žmonės nori pigiau. Bet sunkumams, kurie kartu su tuo pigumu ateina, nepasiruošia.

Įsigijo būstą

Pats esu pirkęs butą tiek iš labai gerai žinomo, daug objektų stačiusio plėtotojo, tiek iš mažos įmonės ir sakau užtikrintai: rinkdamiesi nežinomo vystytojo statomą namą iš anksto nusiteikite patiems įvairiausiems nesklandumams. Pasiryžus imtis tokio projekto svarbu turėti kantrybės. Visam tam pasiruošus, spręsti problemas daug lengviau.

Pirkdamas man patikusį netradicinį butą Santariškėse iš įmonės, iki tol neturėjusios didelės statybų patirties, žinojau, kad bus daug rizikų, ir tam pasiruošiau. Visgi ir aš, iš anksto skaičiavęs tikimybes, po poros metų supratau, kad pagalvojau ne apie viską.

Iki dabar nepriduotas vandentiekis (vandenį mūsų namui išjungti gali bet kada), palikta vis dar nesutvarkyta aplinka ir apšvietimas, neaiški situacija dėl garantinių darbų, jei ateityje pastebėtume statybų broką – šiandien vis dar turim šias problemas. Bet eigoje sunkumų buvo pačių įvairiausių. 

Atsisakė keli bankai

Visų pirma, statybų įmonė gerokai ilgiau nei žadėjo keitė būsto paskirtį ir tvarkė dokumentus, dėl to paskolą man buto pirkimui duoti atsisakė net keli bankai. Galiausiai kreditą gavau, bet jo sąlygos buvo prastos: moku didesnes palūkanas.

Vėlavo ir namo statybos darbai, jie buvo užbaigiami mums jau atsikrausčius, o dalis darbų nėra baigta iki šiol.

Net ir nekaltinu statytojo dėl viso to – žinojau kur veliuosi pirkdamas iš nežinomos įmonės, žinojau, kad bus problemų, vėlavimų, broko. Man rodos, čia ir yra pagrindinė problema, kad žmonės, rinkdamiesi butą, to neįvertina, o po to stebisi, piktinasi. Nepirkit iš mažų statytojų, jei ieškote komforto, ir viskas bus gerai.

Kalbėdamas su draugais, remdamasis savo patirtimi išvedžiau taisyklę: pirkti pigesnį butą iš nežinomos įmonės galima tuo atveju, jei tikrai gerai įvertinai rizikas ir žinai, kad pavyks sutaupyti. Kitu atveju pigūs butai panašūs į pigias oro linijas, kurios sugundo maža kaina, bet skrendi nepatogiai ir už viską turi mokėti papildomai – lagaminus, maistą, gerą vietą ir t.t.

Pavojaus signalai

Kaip atskirti nepatyrusią ar netgi nepatikimą statybų įmonę? Aš visų pirma skaityčiau viską apie juos internete, ten tikrai galima susidaryti aiškų vaizdą. Kaip atrodo įmonės tinklapis (jei tokį apskritai turi), kokius projektus yra jau įgyvendinusi (jei jokių – laikas sunerimti), kiek darbuotojų turi, kokie jų atlyginimai (dabar jau galima patikrinti viešai). Nenustebkite, kad apie dažną įmonę rasite labai menkai informacijos: tai turėtų būti pirmasis pavojaus signalas jums.

Dar vienas įdomus aspektas: būna ir labai gerai žinomų įmonių, kurių sugebėjimus reikėtų vertinti atsargiai. Tai įvairios didelės kompanijos, užsiimančios visai kitomis veiklomis: bankai, prekybos centrai, maisto gamintojai. Kai vis daugiau žmonių ima pirkti būstą, šios įmonės tikriausiai irgi susigundo užsidirbti iš populiarios srities ir imasi statybų, nors neturi jokios patirties.

Papildomos išlaidos

Galiausiai, labai vertinga paieškoti atsiliepimų žmonių, jau pirkusių butus iš tos įmonės. Iš jų galite sužinoti visą tiesą ir apie pastato būklę, ir apie tai, kaip pardavėjas elgiasi po pardavimo – ar rūpinasi gyventojų gerove, ar dingsta.

Sutaupyti perkant iš nežinomos įmonės, manau, galima, bet panašu, kad tikrai ne visada. Ilgainiui atsiranda įvairių papildomų kaštų – pabaigti darbus ar taisyti statybų klaidas reikia savo lėšomis ar, kaip mūsų atveju, banko suteiktos paskolos sąlygos yra ne itin palankios.

Taigi, mano patarimas perkantiems būstą: atkreipkite dėmesį į įmonę, kuri stato jūsų būsimus namus, ir jei tai – nedidelis, nežinomas, mažai patirties turintis statytojas, prieš pasirašydami sutartį labai detaliai pasikalbėkite su specialistais apie galimas rizikas, su kuriomis teks susidurti.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.