Žinią dėl sūnaus gavęs emigrantas įsiuto: „Tai jam sugadintų gyvenimą“

Paskelbtuose šauktinių sąrašuose atsidūrė ir mano sūnus. Nors jau daugiau nei 13 metų gyvename Jungtinėje Karalystėje.

Emigrantas piktinasi, kad šaukimas į kariuomenę gali sugriauti jo sūnaus gyvenimą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Emigrantas piktinasi, kad šaukimas į kariuomenę gali sugriauti jo sūnaus gyvenimą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tėtis

Jan 20, 2018, 9:19 PM

Kai išvykome gyventi į užsienį, sūnui buvo 11 metų, jis lankė ketvirtą klasę. Užsienyje baigė mokyklą, universitetą, gavo gerą prestižinį darbą garsioje tarptautinėje kompanijoje.

Jungtinėje Karalystėje jis įsitvirtino, pradėjo savarankišką gyvenimą, pasiėmė 100 tūkstantinę paskolą namams, ir štai netikėtai ateina šaukimas į kariuomenę. 

Prasidėjo gąsdinimai, kad jei neatvažiuosime, grės baudos. Tačiau ar tie žmonės nesupranta, kad niekas tokių darbo vietų užsienyje nelaiko dėl kažkokios armijos, banko paskolų neatideda.

Tokie kvietimai tapti šauktiniais lietuvius ne savo šalies patriotais, o priešais padaro. Kodėl mes turime tarnauti Lietuvai, jei turime finansinių įsipareigojimų kitoje šalyje? Kodėl sūnus turi vykti ginti Lietuvos oligarchų interesų? Tegu samdo valstybė privačią armiją, ką daro išsivysčiusios vakarų šalys. 

Marijampolės padalinyje parašėme prašymą, kad šaukimas į kariuomenę laikinai atidėtas. Vėliau komisija svarstys kiekvieną atvejį. Patiks – atleis nuo prievolės, nepatiko – neatleis. Tačiau mes nenorime teikti kažkam ataskaitų, kad visi žinotų mūsų pajamas ir finansinę situaciją, kitus privačius asmeninius duomenis. Nepasitikiu Lietuvos struktūromis ir biurokratija. Nemalonūs prisiminimai likę. 

Kaip suprantu, yra du variantai – slapstytis ir būti teisiamiems, arba atsisakyti karjeros, viską mesti ir vykti tarnauti. Tačiau sūnui tai reikštų sugadintą gyvenimą. 

***

Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos Verbavimo ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Giedrė Kazlauskienė pabrėžė, kad kiekvienas Lietuvos pilietis turi konstitucines piliečio teises ir pareigas, tarp jų ir karo prievolę, nepriklausomai nuo jo gyvenamosios vietos.

„Tad emigravimas į užsienį neatleidžia nuo karo prievolininko pareigų ir nėra galimybių išbraukti iš šaukiamųjų sąrašų, nebent asmuo netenka Lietuvos Respublikos pilietybės.
 
Į privalomąją tarnybą šaukiamas karo prievolininkas gali pateikti argumentuotą prašymą dėl tarnybos atidėjimo dėl neproporcingai didelės žalos jo ar visuomeniniams interesams, jei mano, jog tokia žala jam kiltų ir jos būtų galima išvengti, jeigu karo prievolininkas privalomąją pradinę karo tarnybą atliktų kitu metu.

Prašymai svarstomi specialių komisijų, jei būtų įrodyta žala, karo prievolė būtų atidedama einamiesiems metams arba trumpesniam laikotarpiui. Visi prašyme pateikti faktai turi būti pagrįsti dokumentais, juos reikia pateikti regioniniam karo prievolės ir komplektavimo skyriui.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.