Į Vilnių grįžusią turistę oro uoste pasitiko staigmena – iki bagažo ėjo su palyda

Toks įdomesnis nutikimas oro uoste. 

 Iš Atėnų nusileidusios turistės oro uoste lauke staigmena.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
 Iš Atėnų nusileidusios turistės oro uoste lauke staigmena.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Laura

Aug 22, 2018, 10:39 PM

Antradienį skrendant iš Atėnų (kaip, beje, ir į Atėnus) oro linijos rankinius lagaminus surinko prie vartų ir sukrovė į bendrą bagažo skyrių. Nagi patogu. Visiems nuo to tik mažiau reikalų.

Lėktuve pasilieku tik du dalykus – telefoną ir ausines. Visa kita, įskaitant ir piniginę, sukišu į lagaminą. Nieko nepirksiu, būsiu laisvas žmogus, manausi.

Visgi, lėktuvui nusileidus ir įžengus pro pirmas duris, uoste mus pasitinka dokumentų patikra. Be abejo, aš dokumentų su savimi neturiu, galiu tik feisbuko profilį parodyti.

„Kaip jūs be dokumentų keliaujate?“ – gėdina mane patikros darbuotoja.

„Ai, kažkaip vis praslystu“, – kažką bandau juokauti.

Bet juokiasi tik mano draugas. Dokumentai Lietuvoj, į Lietuvą patekti negaliu. Sėduosi ant gretimo suolelio, laukiu, kas toliau.

Procesas ilgai netrunka. Beveik visiems praėjus patikrą su palyda (yes!) keliaujam iki lagamino. Galiausiai patiki, kad skridau tėvynėn su pasu. Sulaukiu bagažo, ištraukiu piniginę, parodau. All good. Bet dar ne viskas, suprantu.

„Šitaip negalima. Nelaikykite dokumentų bagaže. Jau ne vienas atvejis, kai pasisavina tapatybę“, – rūpestingai auklėja darbuotoja.

„Ta prasme, pasisavina oro uosto darbuotojai?“ – tikslinuosi, nes nesuprantu.

„Ne, apskritai, – minties neplėtoja. – Ir žinokit, ta Šengeno zona, vieną dieną yra, kitą – nėra“.

„Supratau, ačiū“, – padėkoju ir nueinu, kiek apgirtusiai galvodama apie pasaulį.

***

Valstybės sienos apsaugos tarnybos laikinasis Prevencijos skyriaus viršininkas Rokas Pukinskas nemato nieko keisto, jei Šengeno zonoje keleiviai paprašomi asmens dokumento.

„Kad Šengeno zonoje keleivių paprašė dokumento, nėra nieko keisto. Jei žmogus važiuoja automobiliu Lenkijoje, pasieniečiai taip pat pasirinktinai gali sustabdyti ir paprašyti dokumento. Tai yra visiškai normali procedūra. Kai žmogus sustabdomas ir neturi dokumentų, mums problemų nesudaro nueiti iki bagažo ir patikrinti dokumentus. 

Jei sustabdomas žmogus automobilyje, jis taip pat dokumentus gali turėti kuprinės dugne. Pareigūnui sustabdžius keleivis išima kuprinę ir pateikia dokumentus. Viskas normalu ir teisėta.

Tikrinti keleivių dokumentus turi teisę tiek mūsų tarnyba, tiek muitinė. Tame nėra nieko keisto, tai vyksta nuo pat įstojimo į Šengeną. Tiesiog keleivė turbūt niekada nebuvo patekusi į patikrą. Nes tokia atsitiktinė nelegalios migracijos prevencijos patikra atliekama mažiau nei su 1 procentu visų atvykstančiųjų.

Už kito žmogaus oro uoste pasakytus žodžius negaliu prisiimti atsakomybės. Negaliu prisiimti atsakomybės nežinodamas, ar tai tikrai buvo mūsų pareigūnė, ar tikrai tie žodžiai taip skambėjo.

Galiu tik daryti prielaidą, kad darbuotoja galėjo įspėti keleivę, jog kažkas gali kėsintis į asmeninį bagažą“, – komentavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos laikinasis Prevencijos skyriaus viršininkas Rokas Pukinskas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.