Stebisi požiūriu į policijos darbą: „Visi turėtų būti tokie“

Panašu, kad ateis tokia diena, kuomet daugiau dėmesio bus skiriama policijos patrulių kiškiuko, ežiuko ar kačiuko gelbėjimo situacijai, o apie rezonansinį kriminalinės policijos atliktą tyrimą bus užsimenama vos vienu kitu žodžiu, lyg tarp kitko.

 Autorius mano, kad empatiškais policijos darbais nereikia viešai džiaugtis, nes tokia pareigūnų pareiga.<br> A.Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
 Autorius mano, kad empatiškais policijos darbais nereikia viešai džiaugtis, nes tokia pareigūnų pareiga.<br> A.Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius

Sep 11, 2018, 9:30 PM

Žymiai dažniau pasirodo žinios apie kasdieninius policijos darbus. Klausimas, ar tai reiktų viešinti ir primygtinai bandyti sudaryti visuomenei nuomonę, kokie policijos pareigūnai yra empatiški? Šiaip jau pagal policijos šūkį visi policijos pareigūnai turėtų būti tokie ir tai neturi būti kvestionuojama. 

Ar čia tik utopija, kad ne tik policijos pareigūnai, bet ir paprasti piliečiai sustoja padėti kelyje kitam žmogui nutikus bėdai ar nuneša ežiuką nuo kelio. Mano nuomone, tai yra gana suprantama ir akivaizdu, jog policijos pareigūnai daro mažus gerus darbus visuomenei, gyvūnijai ir gamtai. Tokia jų pareiga, o ne utopinė idėja.

Yra ir puikių pavyzdžių, kuomet giriamasi puikiai atliktu darbu. Pareigūnai operatyviai randa dingusį žmogų, pavogtus daiktus ar sulaiko įtariamuosius. Tada keliamas policijos autoritetas ir pasitikėjimas ja.

Apie kai kurių pareigūnų asmenines socialinių tinklų paskyras geriau nė nešnekėti. Džiugu, kad yra taip džiaugiamasi gautais naujais policijos automobiliais, šaunamuoju ginklu ir jam net renkamas vardas, kur prašoma siūlyti galimus variantus.

Šiaip jau kovinis ginklas ar automobilis nėra žaisliukas, o tik priemonė atlikti pareigą. Šaunamojo ginklo geriau niekad nereiktų panaudoti, nes tai kraštutinė priemonė. Eiliniai policijos pareigūnai per socialinius tinklus perduoda tokią žinią, jog jų darbo priemonės skirtos ne sulaikyti pažeidėjus, nusikaltėlius ar apsiginti, o tiesiog jas naudoti pramogai.

Noriu išreikšti pagarbą kriminalinės policijos pareigūnams, kurie rizikuoja nusikaltėlių kerštu tiek jiems, tiek jų artimiesiems, tačiau tyliai dirba.

Nemažai informuojama ir apie tai, kada patruliai sustoja su tikslu padėti pasikeisti sprogusią automobilio padangą, ir su malonia šypsena tepasako: „Ginti, saugoti, padėti – juk toks mūsų šūkis“.

Na, šiaip jau tuo metu, kai buvo keičiama padanga, jie dirbo, tai netgi žiūrint iš faktinės perspektyvos, jie privalėjo sustoti, nes neturėjo iškvietimų, o jų pareiga padėti visais gyvenimo atvejais. Tai turėtų būti ne išskirtinis atvejis, apie kurį reiktų išskirtinio dėmesio, o tai turi vykti nuolatos.

Bent mano nuomonė yra tokia, kad geriau mažiau, bet tikslingiau. Būtų naudinga žinoti daugiau informacijos apie tiriamas ir ištirtas nusikalstamas veikas, administracinės teisės nusižengimus, nes taip supažindinama su policijos darbo rezultatais ir veikla, atliekama prevencinė funkcija, o įvairenybėm skirti mažiau dėmesio.

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.