48-erių vyras darbo negauna dėl apmaudžios priežasties – visi užduoda vieną nemalonų klausimą

Pažįstu žmogų, kuris turi rimtą problemą – jau daugiau nei metus didmiestyje negali susirasti sau darbo. Ir kas keisčiausia, naujam darbui gauti trukdo ne amžius – 48 metai, (nors šio fakto irgi negalima atmesti), bet svoris. Vyras sveria apie 140 kg. 

Buvęs policininkas negauna darbo dėl vienos apmaudžios priežasties.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Buvęs policininkas negauna darbo dėl vienos apmaudžios priežasties.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Buvęs policininkas negauna darbo dėl vienos apmaudžios priežasties.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Buvęs policininkas negauna darbo dėl vienos apmaudžios priežasties.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 7, 2019, 8:18 PM, atnaujinta Apr 8, 2019, 9:41 AM

Visi potencialūs darbdaviai, pastudijavę jo anketą, kuri nesukelia kokių nors abejonių, susitikę asmeniškai netikėtai atsisako jo paslaugų. 

Mandagesni, vos pamatę vyrą, net dorai neišsiklausinėjus iškart palydi iki durų su žodžiais: „Mes jums paskambinsime“. Kas reiškia – nepaskambinsime niekada. O įžūlesni tiesiai šviesiai paklausia: „Ar tik jūs kuo nors nesergate?“ 

Neįtinka policininko išvaizda

Pažįstamas niekuo neserga, tačiau darbdaviai netiki ir nepriima dirbti net tokiam banaliam darbui kaip vairuotojas, traktoristas, sargas statybose ar automobilių saugojimo aikštelėje. 

Aš, pamačius viršsvorį turinti žmogų, turbūt taip pat būčiau pagalvojus, kad jis negaluoja (mums taip jau yra įskiepyta, kad kiekvienas didesnio svorio žmogus yra ligonis), jei nežinočiau, kokį darbą jis anksčiau dirbo. 

O dirbo jis policininku. Ir iš darbo buvo atleistas ne dėl sveikatos sutrikimo, o tiesiog išėjo į pensiją pagal amžių už išdirbtus metus. Jo svoris netrukdė jam tada nei saugoti nusikaltėlių, nei jų gaudyti. 

Taip pat didelis svoris ir didokas pilvas niekaip neįtakojo jo fizinio pasirengimo rezultatų. Jis išlaikydavo visus reikiamus normatyvus, tokius kaip atsispaudimai, prisitraukimai bei bėgimas laikui.

Bet darbdaviai šią informaciją irgi žino. Jie juk skaito jo anketas. Tačiau jiems vis tiek netinka žmogus, nors ir buvęs policininkas, kuris, pagal jų įsivaizdavimo prizmę gali būti nesveikas, nors tai patvirtinančių dokumentų ir nėra.

Užsienyje nediskriminuoja

Man toks jų elgesys kelia nuostabą. Mūsų darbdaviai tiek suįžūlėjo, kad jau diskriminuoja žmonės ne tik dėl amžiaus, bet ir dėl svorio ir išvaizdos. Ar mes galime jaustis tikrais europiečiais, jei šitaip tyčiojamės iš savo piliečių? 

Jūs pažiūrėkite į užsienį. Ten vyresnio amžiaus žmonės nėra išmesti iš darbo rinkos. Jie dirba visur – ir pardavėjais, padavėjais ir virėjais, ir autobuso, traukinių vairuotojais, kontrolieriais, gydytojais, mokytojais – įvairiose atsakomybės reikalaujančiose srityse. 

Ir nė vienam ten nešautų į galvą pasakyti, kad tu netinki darbui dėl svorio, amžiaus, grožio ar ligos. Nes ten darbdaviai supranta, kad tai ne žmogus sugalvojo taip ilgai dirbti, net iki 65 – 67 m., o valstybė, kuri ir neša visą atsakomybę už savo sprendimus. O tai reiškia, kad ji privalo pasirūpinti, kad visi žmonės turėtų lygias teisės ir darbą, nebūtų diskriminuojami dėl amžiaus.

Serga ne žmogus, bet valstybė

O kas darosi mūsų šalyje? Mūsų valdininkams ir darbdaviams nusispjauti į vyresnio amžiaus žmonės. Valstybė reikalauja, kad jie dirbtų vos ne iki mirties, bet neužtikrina jokių darbo vietų ir neduoda garantijų, o darbdaviai į viską žiūri per savo kišenės prizmę. Jiems svarbiausia pelnas. Žmogus kaip asmenybė jiems neegzistuoja. O ir valstybė jų elgesio nekontroliuoja. 

Baisi situacija. Baisu, kad 50 metų sulaukęs žmogus mūsų šalyje niekam nereikalingas. Netgi valstybei, kuri išmeta net savo darbuotojus į gatvę, tokius kaip, pavyzdžiui, policininkai ar karininkai. Ir viskas, kas žmogui lieka mūsų šalyje, arba egzistuoti iš menkų pašalpų, arba emigruoti į šalis, kuriose vyresnio amžiaus žmonės yra gerbiami.

Į šią spragą mūsų valstybė turi atkreipti didesnį dėmesį. Reikia palaikyti vyresnio amžiaus žmonės, leisti nemokamai mokytis aukštosiose mokyklose ir universitetuose, skatinti darbdavius priimti juos į darbą sumažinant jiems už tai kokius nors mokesčius, griežtai bausti visus, diskriminuojančius žmogų dėl amžiaus ir išvaizdos.

O jei valstybė šioje vietoje neįgali, negali suvaldyti situacijos, lai tada sumažina pensinį amžių iki 55 metų, kaip tai yra dabar Baltarusijoje arba prieš tai. Nes tai būtų sąžininga. Pagal visas žmogiškąsias taisykles.

Mano pažįstamas buvęs policininkas, gyvendamas iš tos menkos pensijos, kurią moka jam valstybė už tarnystės metus, vis dar nepraranda vilties susirasti darbo Lietuvoje, bet kiekvieną kartą į pokalbį eina su dideliu nerimu. Nes žino – pirmasis klausimas bus: „Ar tik jūs kuo nors nesergate?“

Neserga jis! Girdite? Neserga! Serga mūsų valstybę! Supraskite tai pagaliau! 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.