Vėžiu sergančią moterį sukrėtė VMI požiūris – po dienos net kvietė greitąją

Esu onkoliginė ligonė. Metus buvau remisijoje – liga buvo atslūgusi. Neseniai rasti pakitimai plaučiuose, kurie turi būti ištirti Vilniuje ar Klaipėdoje, kadanagi Mažeikiuose tokie tyrimai neatliekami. Tačiau esu priversta atsisakyti gydymo. Antstoliai užblokavo mano sąskaitas ir dar esu skolinga 27 eurus.

   Po šių patirčių ji jautėsi taip prastai, kad netgi teko išsikviesti greitąją pagalbą.<br>  123rf.com/lrytas.lt asociatyviųjų nuotr. koliažas.
   Po šių patirčių ji jautėsi taip prastai, kad netgi teko išsikviesti greitąją pagalbą.<br>  123rf.com/lrytas.lt asociatyviųjų nuotr. koliažas.
 Bendraudama su įstaigų atstovais bei antstole moteris pasijuto pažeminta.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Bendraudama su įstaigų atstovais bei antstole moteris pasijuto pažeminta.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Po šių patirčių ji jautėsi taip prastai, kad netgi teko išsikviesti greitąją pagalbą.<br> A.Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
 Po šių patirčių ji jautėsi taip prastai, kad netgi teko išsikviesti greitąją pagalbą.<br> A.Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

G.

2019-06-26 09:50, atnaujinta 2019-06-26 10:15

Ataskaitos už pusmetį

Istorija prasidėjo, kai viršijau greitį keleta kilometrų Klaipėdoje ir man buvo skirta 50 eurų bauda. Gyvenu viena, o išsilaikau tik iš neįgalumo pensijos – 134 eurų per mėnesį. Dėl ligos nelabai nori priimti kur nors dirbti. Todėl kreipiausi į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI) dėl baudos sumokėjimo dalimis, pvz., per pusę metų.

Deja, VMI iš manęs tam reikėjo ataskaitų už pusę metų. Iš visų turimų sąskaitų banke. Aš nesinaudoju elektronine bankininkyste, todėl paprašiau, kad man jas atspausdintų banko darbuotoja. Bet paaiškėjo, kad tokių dokumentų spausdinimas banke kainuoja 5-11 eurų, o aš negalėjau sau leisti tokių išlaidų. Ypač turint galvoje, kad manęs laukia patikra dėl ligos atsinaujinimo – vyksiu į Vilnių ir Šiaulius, o kelionei reikalingi pinigai

Nusprendžiau elektroninę bankininkystę susitvarkyti baigusi visus vizitus pas gydytojus. Kadangi sąskaitas turiu trijuose bankuose, tai užtruko. Per tą laiką VMI mano skolą perdavė antstoliams, kurie užblokavo mano sąskaitas. Likau ne tik be pajamų maistui, bet ir be galimybės tęsti gydytojo paskirtą gydymą.

Pasiūlė maisto davinius

Aišku, mane ištiko šokas. Pamačiusi, kad sąskaita blokuota, aš kreipiausi į VMI. Bet darbuotoja ir vėl atsisakė priimti dokumentus, motyvuodama tuo, kad nėra banko ataskaitų.

Darbuotoja buvo itin nemandagi, grubi, ir kai bandžiau paaiškinti visą situaciją, pakomentavo: „Šitą istoriją aš jau girdėjau, jokių dokumentų nepriimsiu be banko ataskaitų ir niekas jų nesvarstys.“
Ir kad aš trukdau jai dirbti ir ji negali susikaupti per mano skundus ir bambėjimą.

Šiaip ne taip, per pykčius, ji mano dokumentus galiausiai priėmė. Tada kreipiausi į anstolę dėl sąskaitų atblokavimo. Ji pasakė, kad viskas gali užtrukti 5 dienas, o man paklausus, ką per jas valgyti, tik pakomentavo, kad dėl maisto davinio galiu kreiptis ten ir ten...

Nulis empatijos

Visa istorija mane sukrėtė taip, kad aš naktį turėjau net kviestis greitąją pagalbą. Dėl nervinio sukrėtimo, nuo kurio be perstojo pradėjau vemti, svaigo galva ir buvo be galo silpna... Nustojau vemti tik gydytojai suleidus vaistus nuo pykinimo.

Esu pasibaisėjusi mūsų įstagų darbu, bendravimu ir komentarais. Nulis žmogiškumo, nulis empatijos.

Patyriau grubumą ir jaučiausi taip, lyg į mane žiūrėtų iš aukšto. Pasidarė baisu, kaip žmonės, sveikstantys po onkologinių ligų, yra šitaip žlugdomi. Ačiū už laiką, kurį skyrėte šios istorijos skaitymui. 

***

Reikėjo vertinti individualiai

VMI Nepriemokų administravimo departamento direktorė Irina Gavrilova atsiprašė laiško autorės ir paaiškino, kad tokia situacija neturėjo susidaryti.

„Visų pirma, tai nuoširdžiai apgailestaujame dėl susidariusios situacijos. Ir nors negalime aptarti konkretaus atvejo dėl skaitytojos noro likti anonimiška, mokesčių administratorius atsiprašo visos institucijos darbuotojų, kurie galimai netinkamai įvertino susidariusią situaciją, vardu, ir yra pasirengęs priimti pareiškėjai palankų sprendimą. Kviečiame jai patogiu metu darbo valandomis atvykti į artimiausią VMI aptarnavimo padalinį.

Mokesčių administratorius, vertindamas gyventojų prašymus išdėstyti mokėjimus dalimis, remiasi ne tik teisės aktais, bet ir vadovaujasi protingumo ir teisingumo kriterijais.

Kiekvienas atvejis vertinamas individualiai, todėl kartu su prašymu galima pateikti dokumentus dėl sunkios ekonominės (socialinės) padėties (asmeniui reikia valstybės paramos (asmuo yra pensinio amžiaus, neįgalus, asmeniui reikalingas gydymas, medicininė profilaktika ir reabilitacija, asmuo yra bedarbis, gauna socialinę pašalpą) arba tokia parama jau teikiama).

Mokesčių administratorius privalomai nereikalauja visų banko sąskaitų išrašus patvirtinančių dokumentų. Šiuo konkrečiu atveju, atsižvelgiant į nesumokėtos baudos už administracinį nusižengimą dydį, pakaktų bent vienos iš mokėjimo kortelės sąskaitos likučio dokumento, kurį galima atsispausdinti bankomate.

Tokia priemonė pritaikyta asmenims, neturintiems galimybės pasinaudoti elektronine bankininkyste. Be to, VMI nereikalaujama, kad pateikiamus sąskaitų išrašus patvirtintų kredito įstaigos – tai būtų papildoma finansinė našta gyventojui. Jei tokių dokumentų buvo prašoma, dar kartą atsiprašome dėl perteklinio reikalavimo.

Čia galite pasitikrinti ir viešai skelbiamus kriterijus, kuriais remiantis yra tenkinamas mokesčių mokėtojo prašymas“, – informavo I.Gavrilova.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.