Neapsirikite: kodėl autobuse kai kuriems studentams reikia mokėti visą kainą

Ne savo noru tapau studente. To reikėjo, kadangi pasikeitė darbo reikalavimai. Ir susidūriau su keista neteisybe.

 Prie įprastų pragyvenimo išlaidų prisidėjo ir mokėjimas už transportą.<br> 123rf nuotr.
 Prie įprastų pragyvenimo išlaidų prisidėjo ir mokėjimas už transportą.<br> 123rf nuotr.
 Moters teigimu, lengvatos vienodos turėtų būti visiems studentams.<br> 123rf nuotr.
 Moters teigimu, lengvatos vienodos turėtų būti visiems studentams.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Diana

Sep 29, 2019, 3:52 PM

Kuo skiriasi nuolatinių arba dieninių studijų studentas nuo ištęstinių (anksčiau vadintų neakivaizdinėmis) studijų studento? Jei manote, kad vienas tik mokosi, o kitas mokosi ir dar dirba, tai šiais laikas dažnas nuolatinių studijų studentas taip pat dirba.

Jei manote, kad nuolatinių studijų studentui yra keliami didesni reikalavimai nei ištęstinių – klystate. Nes „ištęstiniokai“ turi tiek pat mokytis ir atsiskaityti kiek „dieniniokai“.

Reikalavimai tie patys. O skirtumas būtų tas, kad nuolatinių studijų studentas viešuoju transportų važiuoja su 50 proc. lengvata, o ištęstinių studijų studentas moka pilna kaina. Tik kirba klausimas, kodėl?

Išleidus naują Valstybės tarnybos įstatymą, kuris įsigaliojo 2018 metais, man prireikė aukštojo mokslo. Jame, savais žodžiais tariant, parašyta, kad iki 1995 metų įgytas aukštesnysis išsilavinimas tampa tuščia vieta. Tiems darbuotojams, kurie neturi aukštojo koleginio ar aukštojo išsilavinimo, duodamas šansas jį įgyti iki 2024 metų, kitaip bus atleidžiami be jokiu kompensacijų.

Gerai, prieš sistemą nekovoju ir tam, kad neprarasčiau darbo, esu priversta mokytis. Pasirinkau ištęstines studijas. Maža to, kad esu priversta mokėti už mokslą, nes ištęstinėms studijoms nebuvo suteikta nemokamų vietų, bet dar ir turiu papildomų išlaidų transportui.

O važinėti tikrai reikia ir ne mažai. Nes jei norima mokintis be papildomu skolų, dėstytojai reikalauja nuolatinio lankymo per sesiją. Reikalavimai ir krūvis tikrai toks pat, nes valandų skaičius prilygintas dieninių skyriui, tik išdėstytas ilgesniam laikui. Tikrai ne savaitgaliais, o darbo dienomis ir darbo metu.

Tad nesuprantamas dalykas, kodėl nuolatinių ir dieninių skyrių studentai priskiriami studentams, o visi kiti – lyg ir studentai, bet ne lengvatų klausimu.

***

Vilniaus savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ komunikacijos vadovė Miglė Bielinytė teigė, kad lengvatos yra numatytos įstatymo.

„Lengvatos viešojo transporto bilietams sostinėje yra taikomos, remiantis Lietuvos Respublikos transporto lengvatų įstatymu ir Vilniaus miesto tarybos sprendimais.

Pagal minėtą lengvatų įstatymą teisę įsigyti vienkartinį arba terminuotą bilietą su 50 procentų nuolaida turi aukštųjų mokyklų studentai, studijuojantys pagal nuolatinę arba dieninę studijų formą. Tai reiškia, jog neakivaizdinių/ištęstinių studijų studentams tokia lengvata šiuo metu negalioja.

Taip pat, kaip ir nurodoma įstatyme, savivaldybės savo nustatyta tvarka gali papildomai leisti įsigyti važiavimo vietinio reguliaraus susisiekimo autobusais ir troleibusais bilietą su nuolaida ir kitų kategorijų asmenims. Šiuo metu Vilniuje, remiantis įstatymu ir tarybos sprendimais, lengvatos taikomos šioje nuorodoje pateiktoms grupėms.

„Susisiekimo paslaugos“ nuolat vertina naujų lengvatų poreikį ir pagal galimybes teikia pasiūlymus tarybai“, – teigė M.Bielinytė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) atstovai paaiškino, kodėl vieniems studentams lengvatos yra taikomos, o kitiems – ne.

„Nuolatinė studijų forma yra numatyta studentams, kurie pagrindinį dėmesį skiria studijoms, ištęstinė – tiems, kurie studijas derina su darbu ar kita veikla, ši forma yra mažiau intensyvi, studijos gali trukti 1,5 karto ilgiau nei nuolatinės. Šiuo pagrindu ištęstinių studijų studentams, kaip turintiems darbą ir iš jo gaunantiems pajamas, transporto lengvatos nėra taikomos.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija yra teikusi siūlymą taikyti transporto lengvatas ir studijuojantiems ištęstine forma, tačiau šis siūlymas priimtas nebuvo“, – sakė ŠMSM atstovė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.